Νέα

Ενεργοποιείται τις επόμενες μέρες το μητρώο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις

peoplewalk

Τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, επιταχύνει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, επισπεύδεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις startups επιχειρήσεις, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Στόχος είναι να καταγραφούν οι νεοφυείς εταιρείες στην Ελλάδα, ώστε να δοθούν εξειδικευμένα κίνητρα σε όσους τα δικαιούνται πραγματικά, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Επισπεύδεται η δημιουργία πλατφόρμας για τις startups, με στόχο να δοθούν εξειδικευμένα κίνητρα λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού“Για πρώτη φορά, πραγματοποιείται η καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων. Εάν θέλουμε ουσιαστικά να στηρίξουμε το οικοσύστημα των startups, το πρώτο βήμα, που πρέπει να κάνουμε, είναι να ξέρουμε ποιες και πόσες είναι”, τόνισε χθες σε συνέντευξή του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει το ηλεκτρονικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ σχολίασε ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχει ορισμός της νεοφυούς επιχείρησης.

Όπως είπε, ωστόσο, “για να σχεδιαστούν πολιτικές, πρέπει να ξέρουμε σε ποιους απευθυνόμαστε. Αυτό θα βοηθήσει και στη χαρτογράφηση των εταιρειών αυτών, δηλαδή ποιες είναι, πόσους απασχολούν και θα μπορεί να γίνει προγραμματισμός συγκεκριμένων δράσεων είτε αυτό είναι κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για δύο πρώτα χρόνια, είτε φορολογική απαλλαγή. Είναι ένα εργαλείο, που θα βοηθήσει πολύ όλο αυτό το οικοσύστημα”.

Σημειώνεται ότι στο σχετικό μητρώο θα εγγράφονται επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ, που ενέχουν το στοιχείο της καινοτομίας, ενώ θα πρέπει να εμπεριέχεται η δυνατότητα της επεκτασιμότητας (δηλαδή ότι μπορεί να γίνει μεγαλύτερο το επιχειρηματικό σχέδιο). Επίσης, προαπαιτούμενο είναι οι συγκεκριμένες εταιρείες να συμπληρώνουν κάποιους μήνες, που έχουν προσλάβει εργαζόμενους. 

Τομείς ενδιαφέροντος
Η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, δια στόματος κ. Δήμα, έχει εκφράσει την άποψη ότι οι σοβαρές επιπτώσεις του Covid-19 στην οικονομία θα είναι σοβαρές και ένας από τους πιο ευαίσθητους κλάδους που θα πληγεί, είναι αυτός του οικοσυστήματος των startup. Η πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να καταγράψει, για πρώτη φορά, το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με στόχο να ξεκλειδώσουν δυνατότητες και κίνητρα ανάπτυξης του, έχει ήδη εκφραστεί από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου. Η πολιτική της κυβέρνησης - όπως ήδη την έχει εκφράσει ο κ. Δήμας - είναι η αύξηση του αριθμού των νεοφυών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε τομείς, όπως οι Βιοεπιστήμες, η Ενεργειακή μετάβαση, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Blockchain, οι Έξυπνες μεταφορές, οι Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ο Τουρισμός.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός έχει διαβεβαιώσει ότι δεν είναι στόχος να δημιουργηθεί μια ακόμα δομή, ούτε περισσότερη γραφειοκρατία. Αντίθετα, τόνισε, “δημιουργούμε μία πλατφόρμα, στην οποία κάθε startup θα διαχειρίζεται η ίδια και θα έχει συμφέρον να ενταχθεί σε αυτή, προκειμένου να μπορεί να επωφελείται από τα εξειδικευμένα κίνητρα που θα προσφέρει η Πολιτεία”.

Με τον τρόπο αυτό, όπως έχει τονίσει ο ίδιος, “το κράτος θα έχει, σε πραγματικό χρόνο, συγκεκριμένη εικόνα για το δημοσιονομικό κόστος των πολιτικών του, όσον αφορά στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, που μέχρι σήμερα παραμένει θολή και δυσχεραίνει τη χορήγηση περισσότερων κινήτρων, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ