Κινήσεις της Ε.Ε. για διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας του Διαδικτύου

Νέα

23 Μαρτίου 2020

Μια σειρά ενεργειών, προκειμένου να εξασφαλίσει τις αντοχές του Διαδικτύου, οι οποίες πιέζονται από την αυξημένη ζήτηση για συνδεσιμότητα λόγω των μέτρων κοινωνικής απόστασης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, υλοποιεί η Ε.Ε. Μία από τις πρώτες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να ζητήσει από τους παρόχους υπηρεσιών συνεχούς ροής και συγκεκριμένα από το Netflix και το YouTube να λάβουν μέτρα για τη μείωση της πίεσης, που δέχεται η διαδικτυακή υποδομή.

Μέτρα των υπηρεσιών συνεχούς ροής, Netflix και YouTube, για μείωση της πίεσης που δέχεται το Διαδίκτυο λόγω της κρίσης COVID-19Η Επιτροπή κάλεσε τις υπηρεσίες συνεχούς ροής, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τους χρήστες να φερθούν υπεύθυνα και να διαφυλάξουν το ανοιχτό Διαδίκτυο. Συνέστησε στις πλατφόρμες συνεχούς ροής να προσφέρουν κανονική και όχι υψηλή ανάλυση και να συνεργαστούν με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνέστησαν να λάβουν προληπτικά μέτρα και μέτρα μετριασμού. Επίσης, παρότρυνε τους χρήστες να χρησιμοποιούν ρυθμίσεις, που μειώνουν την κατανάλωση δεδομένων, όπως η χρήση Wi Fi και η προβολή περιεχομένου σε χαμηλότερη ανάλυση.

Παρ’ όλο που μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται γενικευμένη συμφόρηση του δικτύου λόγω της αυξημένης ζήτησης για διαδικτυακή συνδεσιμότητα, η Επιτροπή και ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) δημιούργησαν προληπτικά έναν μηχανισμό αναφοράς. Ο μηχανισμός θα παρακολουθεί την κατάσταση της διαδικτυακής κίνησης σε κάθε κράτος-μέλος, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα χωρητικότητας.

Σε κοινή τους δήλωση, η Επιτροπή και ο BEREC “δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στη συλλογική προσπάθεια για στήριξη των ατόμων και των επιχειρήσεων, ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητες και τις επαφές τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω του διαδικτύου στους πρωτόγνωρους αυτούς καιρούς”. 

Υπηρεσίες συνεχούς ροής
Κατόπιν συνομιλιών με το Netflix και το YouTube, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σχετικές δεσμεύσεις των δύο παρόχων. Σε τηλεφωνική συνομιλία του Επιτρόπου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Reed Hastings, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον ρυθμό μετάδοσης όλων των ροών στην Ευρώπη για 30 ημέρες, μειώνοντας έτσι κατά 25% την κίνηση του Netflix στα ευρωπαϊκά δίκτυα.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Google Sundar Pichai και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του YouTube Susan Wojcicki, το YouTube δεσμεύτηκε να θέσει προσωρινά ως προεπιλογή την κανονική ανάλυση για όλη την κίνηση στην Ε.Ε. Επιπλέον, η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και με άλλους παρόχους παρόμοιων υπηρεσιών.

“Καθώς εκατομμύρια Ευρωπαίοι προσαρμόζονται στα μέτρα κοινωνικής απόστασης, χάρη στις ψηφιακές πλατφόρμες που επιτρέπουν την τηλεργασία και την ηλεκτρονική μάθηση και ψυχαγωγία, χαιρετίζω θερμά τις πρωτοβουλίες της Google και της Netflix για τη διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας του Διαδικτύου, κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19. Θα συνεχίσω τις συζητήσεις με άλλους παρόχους παρόμοιων υπηρεσιών”, τόνισε ο Επίτροπος.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας