Αναμένονται τα υψηλότερα επίπεδα streaming, που έχουν καταγραφεί ποτέ

Νέα

20 Μαρτίου 2020

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ένα τεράστιο τμήμα της ζωής μας εκτυλίσσεται πλέον online, καθώς ποτέ άλλοτε η ικανότητά μας να επικοινωνούμε, να κοινωνικοποιούμαστε, να δουλεύουμε και να πραγματοποιούμε συναλλαγές στο Διαδίκτυο, δεν ήταν τόσο κρίσιμα. Παρ’ όλο που η δυνατότητα να γίνει αυτό είναι απίστευτη, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι, εκεί που πηγαίνουν οι άνθρωποι, ακολουθούν σχεδόν πάντα και οι κυβερνοεγκληματίες.

Συμβουλές για το streaming και τις διαδικτυακές αγορές στην εποχή του κορωνοϊούΓια παράδειγμα, το προσεχές Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να συμβούν τα υψηλότερα επίπεδα streaming που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, καθώς εκατομμύρια που κανονικά θα ήταν έξω σε μπαρ και εστιατόρια, αναγκάζονται να μείνουν σπίτι. Αυτό αναμφισβήτητα θα θέσει στις υπηρεσίες streaming τεράστια πίεση και μπορεί να προκαλέσει κάποια επιβράδυνση στην παροχή υπηρεσιών, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων πρόσβασης στο διαδικτυακό περιεχόμενο.

“Ωστόσο, η απομάκρυνση από τα προστατευμένα portals των αγαπημένων μας νόμιμων υπηρεσιών streaming για ταινίες, παιχνίδια και άλλο περιεχόμενο, θα αποτελέσει παιχνίδι στα χέρια των ψηφιακών εγκληματιών και θα αφήσει το κοινό ευάλωτο σε επιθέσεις”, σημειώνει η Kaspersky. Η εταιρεία συνιστά στους χρήστες να είναι υπομονετικοί και να χρησιμοποιούν αξιόπιστες πηγές streaming. 

Συστάσεις
Οι ειδικοί προτείνουν:

“- Χρησιμοποιείτε μόνο αξιόπιστες πηγές, δηλαδή τις υπηρεσίες για τις οποίες έχετε συνδρομή, όχι τυχαίες πηγές, διενεργώντας διπλό έλεγχο της μορφής διεύθυνσης URL ή της ορθογραφίας της εταιρείας πριν από τη λήψη.

- Δίνετε προσοχή στην επέκταση του ληφθέντος αρχείου. Εάν κάνετε λήψη επεισοδίων τηλεοπτικών εκπομπών, το αρχείο δεν πρέπει να έχει κατάληξη .exe.

- Προσέχετε τα torrent που χρησιμοποιείτε και αναζητήστε σχόλια σχετικά με τα αρχεία που μπορείτε να κατεβάσετε. Αν τα σχόλια δεν σχετίζονται με το περιεχόμενο, πιθανώς ψάχνετε για κακόβουλο λογισμικό.

- Προστατεύστε συσκευές που χρησιμοποιούνται για streaming και βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε ενημερώσεις στο λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές.

- Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που υπόσχονται προβολή του περιεχομένου πριν την επίσημη πρεμιέρα του και εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα του περιεχομένου, επικοινωνήστε με τον πάροχο ψυχαγωγίας, δηλαδή εάν δεν είστε σίγουροι ότι κάτι που διαφημίζεται ότι έχει κυκλοφορήσει, είναι στην πραγματικότητα διαθέσιμο στην περιοχή σας.

- Χρησιμοποιήστε πιστωτική κάρτα, εάν είναι δυνατόν, για πληρωμές και προσπαθήστε να αποφύγετε την αποθήκευση λεπτομερειών της κάρτας στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας streaming”. 

Ηλεκτρονικές αγορές 
Στο μεταξύ, η πανδημία του COVID-19 είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει υψηλότερη ζήτηση για υπηρεσίες ηλεκτρονικών αγορών, καθώς οι άνθρωποι επιδιώκουν να αγοράσουν τρόφιμα, ψυχαγωγία και άλλα αντικείμενα στο διαδίκτυο. “Αυτό, σε συνδυασμό με τις αγορές που γίνονται ως απάντηση στην πλήξη που μπορεί να φέρνει η κοινωνική απομόνωση, αλλά και οι επιθυμητές προσφορές από λιανοπωλητές που προσπαθούν να παραμείνουν “ζωντανοί” καθώς η οικονομία πλήττεται, σημαίνει ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα “κάνουν πάρτυ”. Σε κάθε περίοδο αγοραστικής κορύφωσης παρατηρούμε αύξηση των επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού και phishing που σχετίζονται με αγορές, όπως συμβαίνει και οποιαδήποτε στιγμή, που κάτι είναι ιδιαίτερα επίκαιρο ή τα άτομα είναι ευάλωτα”, αναφέρει η Kaspersky.

Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία συμβουλεύει τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συστήνει δε:

“- Να είστε προσεκτικοί με προσφορές, που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές - συνήθως δεν είναι.

- Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση URL στο πρόγραμμα περιήγησης σας, για να ελέγξετε την προσφορά στην ιστοσελίδα, αντί να κάνετε κλικ σε links στα email σας.

- Ελέγξτε για το σύμβολο λουκέτου/HTTPS στη γραμμή διεύθυνσης κατά την πληρωμή.

- Χρησιμοποιήστε πιστωτική και όχι χρεωστική κάρτα για επιπλέον προστασία πληρωμής.

- Ποτέ μην αποθηκεύετε τα στοιχεία της κάρτας σας σε έναν ιστότοπο.

- Προστατεύετε τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για αγορές και βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε τις ενημερώσεις ευπάθειας”.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ