Ο COVID-19 επιταχύνει δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα

Νέα

19 Μαρτίου 2020

Νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και συγκεκριμένα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το gov.gr, η ηλεκτρονική πύλη για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπλουτίσει την ψηφιακή εργαλειοθήκη για τις συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν από το σπίτι τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δύο μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το gov.grΌπως τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, οι εξελίξεις με την εξάπλωση του κορωνοϊού και η συνολική προσπάθεια, που γίνεται για την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση, οδήγησαν το Υπουργείο να ξεκινήσει νωρίτερα τη λειτουργία της ψηφιακής αυτής πύλης. Αρχικά, η λειτουργία του gov.gr από την επόμενη εβδομάδα θα είναι σε δοκιμαστική έκδοση, με το Υπουργείο να καλεί τους πολίτες να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους και πιθανές προτάσεις για τη λειτουργία της πύλης και τις διαθέσιμες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η πλατφόρμα του gov.gr θα φιλοξενεί όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου που καταρχήν είναι, ήδη, διαθέσιμες ψηφιακά και συνεχώς θα εμπλουτίζεται με νέες, καθώς κάθε υπηρεσία, που θα ψηφιοποιείται στο μέλλον, θα είναι απευθείας διαθέσιμη στην πλατφόρμα του gov.gr, προκειμένου οι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτήν. 

Ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις
Η προοπτική είναι να περάσουν σταδιακά στην πλατφόρμα gov.gr σχεδόν όλες οι υπηρεσίες, που μπορούν να ψηφιοποιηθούν. Η αρχή φαίνεται πως θα γίνει με την υπεύθυνη δήλωση, την άυλη συνταγογράφηση και την εξουσιοδότηση. Στόχος είναι, στην τελική εκδοχή του gov.gr, όχι να εκδίδουν οι υπηρεσίες πιστοποιητικά, αλλά μέσω αυτής να μπορούν να αναζητούν μόνες τους τα διαθέσιμα δεδομένα για τους πολίτες και άρα να ανταλλάσσονται πληροφορίες και όχι χαρτιά. 

Ψηφιοποιείται η φορολογική ενημερότητα
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πολίτες και επιχειρήσεις, που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα, σταδιακά απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν οι ίδιοι φορολογική ενημερότητα για να μπορέσουν να πληρωθούν. Αξιοποιώντας πλήρως το αναβαθμισμένο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα. Η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί τον πρώτο Δημόσιο Φορέα, που θα αξιοποιήσει το Κέντρο Διαλειτουργικότητας, για την αυτοματοποιημένη αναζήτηση και λήψη φορολογικής ενημερότητας για τις πληρωμές των δαπανών της.

Ενδεικτικά, τους τελευταίους 12 μήνες πάνω από 3.600 πολίτες και επιχειρήσεις προσκόμισαν φορολογική ενημερότητα στη Βουλή. Με το νέο σύστημα, η Βουλή απαλλάσσεται από μια καθημερινή γραφειοκρατική διαδικασία, επιταχύνονται οι σχετικές πληρωμές των δαπανών της και εξοικονομούνται ανθρωποώρες τόσο για τους υπαλλήλους της, όσο και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Στόχος είναι η αυτοματοποιημένη αυτή διαδικασία να επεκταθεί και σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, πολλοί εκ των οποίων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο νέο σύστημα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας