Νέα

Γαλλο-αμερικανική διαμάχη με αντικείμενο τον ψηφιακό φόρο

peopleworkk23

Στην επικαιρότητα επανέρχεται, αυτήν την περίοδο, το ακανθώδες θέμα της φορολόγησης των τεχνολογικών εταιρειών. Το πεδίο της αντιπαράθεσης επικεντρώνεται αυτό το διάστημα σε Γαλλία και ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται σε οικονομικό αναβρασμό εξαιτίας του φόρου GAFA (από τα αρχικά το Google, Apple, Facebook, Amazon), τον οποίο έχει αποφασίσει να επιβάλει η γαλλική κυβέρνηση στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Πεδίο συμφωνίας εντός των προσεχών δύο εβδομάδων αναζητούν ΗΠΑ και Γαλλία αναφορικά με τον λεγόμενο φόρο “GAFA”Γαλλία και ΗΠΑ όρισαν μια προθεσμία 15 ημερών, προκειμένου να βρουν κοινό πεδίο συμφωνίας, όσον αφορά το θέμα του λεγόμενου ψηφιακού φόρου στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ. Αυτό γνωστοποίησε, χθες, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα οι ΗΠΑ να μην επιβάλουν κυρώσεις στη Γαλλία, ως αντίποινα για τον GAFA. 

Θυμίζουμε ότι μετά από την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο για τον λεγόμενο “ψηφιακό φόρο”, η Γαλλία αποφάσισε μονομερώς το καλοκαίρι του 2019 να προχωρήσει στην επιβολή του GAFA. Πρόκειται για φόρο 3% επί των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες, που αντλούν στη Γαλλία εταιρίες με κύκλο εργασιών άνω των €25 εκατ. στην ίδια τη χώρα και €750 εκατ. παγκοσμίως. Η πρόθεση της Γαλλίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμμέσως πλην σαφέστατα προειδοποίησε με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Γαλλίας. 

Διαπραγματεύσεις
Γαλλία και ΗΠΑ αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού, εντός του ΟΟΣΑ, όσον αφορά τον ψηφιακό φόρο. Οι δύο πλευρές, όπως δήλωσε χθες ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών μετά από τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Εμπόριο, Phil Hogan, έδωσαν μια διορία 15 ημερών, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία επί του θέματος. Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με την επιβολή δασμών της τάξης του 100% σε εισαγωγές σαμπάνιας, τσαντών και άλλων γαλλικών προϊόντων αξίας $2,4 δισ.

Το όλο ζήτημα θα τεθεί εκ νέου στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, που διεξάγεται από τις 21 έως τις 24 Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει μέχρι σήμερα επιχειρήσει ανεπιτυχώς να βρει μια συναινετική λύση στο θέμα της φορολόγησης των τεχνολογικών κολοσσών, ανακοίνωσε προ μηνών ότι ξεκινά εκ νέου διαπραγματεύσεις για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των πολυεθνικών, ώστε να συμπεριλάβει ειδικές ρυθμίσεις για τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια του ΟΟΣΑ, ο Γάλλος Υπουργός ευχήθηκε να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία στη φορολόγηση των κολοσσών του Διαδικτύου, που θα αντικαταστήσει τον γαλλικό φόρο. 

Η πρόταση του ΟΟΣΑ
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχει παρουσιάσει μια “ενιαία προσέγγιση”, επιδιώκοντας την επίτευξη “πολιτικής συμφωνίας” με τα κράτη, έως τον Ιούνιο του 2020. Η αναμόρφωση των φορολογικών κανόνων, που εισηγείται ο ΟΟΣΑ, αφορά μεγάλες πολυεθνικές με διασυνοριακές δραστηριότητες, που έχουν έσοδα άνω των €750 εκατ.

Σύμφωνα με την εισήγηση του ΟΟΣΑ, για να εμπίπτει μία πολυεθνική στις νέες φορολογικές διατάξεις θα πρέπει, επίσης, να έχει “συστηματική και σημαντική” αλληλεπίδραση με τους πελάτες στην αγορά μιας χώρας, ανεξάρτητα από το εάν έχει φυσική παρουσία εκεί ή όχι. Το σκεπτικό της πρότασης είναι ότι οι εταιρίες, που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα μπορούν να υπόκεινται σε φόρους σε μια συγκεκριμένη χώρα, σύμφωνα με ένα μοντέλο που βασίζεται σε συγκεκριμένα ποσοστά κερδοφορίας, τα οποία θα καθοριστούν από τη διαπραγμάτευση. 

Η στάση της Ευρώπης
Από την πλευρά της, η Ε.Ε., δια στόματος της Αντιπροέδρου για μια “Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή”, M. Vestager, προειδοποιούσε ότι η Ένωση θα λύσει μόνη της το θέμα του ψηφιακού φόρου, εάν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση έως τα τέλη του 2020.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι στο πλάι της Γαλλίας και όλων των κρατών-μελών, που επιθυμούν να έχουν το κυριαρχικό δικαίωμα να επιβάλουν έναν “ψηφιακό” φόρο στις επιχειρήσεις με δίκαιο τρόπο”, δήλωσε ο Επίτροπος Phil Hogan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ