Νέα

Νέα νομοθεσία για την πρόληψη υβριδικών απειλών προωθεί η Ευρώπη

bussinpeople

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των λεγόμενων υβριδικών απειλών αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυξάνονται τα περιστατικά παρεμβάσεων από Τρίτες χώρες. Οι παρεμβάσεις από Τρίτες χώρες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απειλούν σοβαρά τις δημοκρατικές κοινωνίες της Ευρώπης, ενισχύοντας αντιευρωπαϊκές, εξτρεμιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις. «Οι προσπάθειες να επηρεαστεί η λήψη αποφάσεων στην ΕΕ θέτουν σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές κοινωνίες», προειδοποιούν οι βουλευτές του ΕΚ σε σχετικό ψήφισμα που υιοθέτησαν με 469 ψήφους υπέρ, 143 κατά και 47 αποχές. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ανησυχούν σοβαρά για τον «εξαιρετικά επικίνδυνο χαρακτήρα της ρωσικής προπαγάνδας», η οποία αποτελεί την κύρια πηγή παραπληροφόρησης στην Ευρώπη, με τα καταγεγραμμένα περιστατικά από τον Ιανουάριο του 2019 (998) να έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2018 (434).

Η ΕΕ αναλαμβάνει νέες δράσεις κατά των ψευδών ειδήσεων. Μόνο το 2019, 1.000 περιστατικά παραπληροφόρησης αποδίδονται στη ΡωσίαΤο Κοινοβούλιο τονίζει ότι παρατηρούνται συστηματικές προσπάθειες ανάμιξης Τρίτων χωρών στις δημοκρατικές διαδικασίες, μέσω εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυβερνοεπιθέσεων σε υποδομές, που σχετίζονται με τις εκλογές και χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων πριν κάθε σημαντική εκλογική αναμέτρηση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολλές από αυτές τις παρεμβάσεις ωφελούν αντιευρωπαϊστές, εξτρεμιστές και λαϊκιστές υποψηφίους. Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του 2020, είναι προγραμματισμένες περισσότερες από 50 συνολικά προεδρικές, εθνικές, τοπικές ή περιφερειακές εκλογές στα κράτη μέλη της ΕΕ. 

Αντιμετώπιση
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι βουλευτές ζητούν την αναβάθμιση της ειδικής ομάδας της ΕΕ «East StratCom Task Force» σε μόνιμη επιχειρησιακή δομή με σημαντικά αυξημένη χρηματοδότηση. Καλούν ακόμα τις εταιρείες του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, «χωρίς να υπονομεύσουν την ελευθερία της έκφρασης, καθώς και την ΕΕ να δημιουργήσει νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών».

«Παρά τη μερική ή ολική απαγόρευση σε όλα τα κράτη μέλη των δωρεών από το εξωτερικό προς πολιτικά κόμματα ή υποψηφίους, ξένοι παράγοντες βρίσκουν τρόπο να παρακάμψουν αυτούς τους κανόνες, σύμφωνα με το ψήφισμα, στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στις περιπτώσεις των Front National (Γαλλία), Freedom Party (Αυστρία), Lega (Ιταλία) και Leave.eu (Μεγάλη Βρετανία)» αναφέρει το σχετικό ψήφισμα. 

Μέτρα που έχουν ληφθεί
Η ΕΕ έχει αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης από το 2015, με τη σύσταση της «East StratCom Task Force» από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για την αποτελεσματική επικοινωνία των πολιτικών της ΕΕ προς τις γειτονικές χώρες στα ανατολικά της σύνορα. Τον Οκτώβριο του 2018, πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, οι Facebook, Google, Twitter και Mozilla υπέγραψαν τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Παραπληροφόρηση, με τη Microsoft να ακολουθεί το 2019, μέσω του οποίου συμφώνησαν εθελοντικά να συμμορφωθούν με πρότυπα αυτοελέγχου εναντίον της παραπληροφόρησης. Τον Δεκέμβριο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε Σχέδιο Δράσης κατά της Παραπληροφόρησης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ