Νέα

Φορολογικός συμβιβασμός μεταξύ Γαλλίας και Google

google_11

Τέλος σε μια διαμάχη ετών δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς Google και Γαλλία κατέληξαν σε μια συμφωνία για τη διευθέτηση των μεταξύ τους φορολογικών διαφωνιών. Η Google κατέληξε σε συμφωνία τις αρμόδιες γαλλικές Αρχές σχετικά με φορολογικές υποθέσεις του αμερικανικού κολοσσού, οι οποίες είχαν οδηγήσει μέχρι και στην εισβολή Γάλλων αξιωματούχων οικονομικών εγκλημάτων στο γραφείο του στο Παρίσι το 2016. Τότε, οι γαλλικές φορολογικές Αρχές είχαν ζητήσει από την Google να καταβάλλει ποσό ύψους €1,6 δις ως πρόστιμο, μετά από τις αιτιάσεις της Γαλλίας για φορολογικές πρακτικές βελτιστοποίησης.

Η Google θα καταβάλει €1 δις προς τις γαλλικές Αρχές μετά από τη συμφωνία που επιτεύχθηκεΕκπρόσωπος της Google επιβεβαίωσε ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, στη βάση της οποίας ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας θα καταβάλει €500 εκατ. - μετά από σχετική απόφαση γαλλικού δικαστηρίου - επιπλέον της πληρωμής ύψους €465 εκατ. με τη μορφή πρόσθετων φόρων.

Η συμφωνία μεταξύ της Google και των εθνικών εισαγγελέων της Γαλλίας - όπως εξηγούν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου - κινείται στα αμερικανικά πρότυπα και είναι εμπνευσμένη από την κοινή συμφωνία περί ποινικής δίωξης (DPA). Αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να κλείσει τη νομική υπόθεση, φθάνοντας σε ένα οικονομικό διακανονισμό.

Δικαστικές διενέξεις
Η κόντρα μεταξύ Google και Γαλλίας με αιχμή φορολογικά θέματα χρονολογείται εδώ και αρκετά χρόνια. Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2017, η Google κέρδισε τον αγώνα της με την Γαλλία για φοροδιαφυγή ύψους €1,12 δις, αφού ένα δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο “γίγαντας” των μηχανών αναζήτησης εκμεταλλεύτηκε τα κενά της φορολογικής νομοθεσίας για να αποφύγει να πληρώσει φόρους στην Γαλλία.

“Η Google δεν απέφυγε να πληρώσει φόρους στο Γαλλικό κράτος μεταφέροντας τις πωλήσεις στη χώρα εγκατάστασης της, την Ιρλανδία”, ήταν η ετυμηγορία του διοικητικού δικαστηρίου του Παρισιού. Οι δικαστές έκριναν ότι η Google στην Ιρλανδία δεν μπορεί να φορολογηθεί σαν να έχει μόνιμη εγκατάσταση στη Γαλλία, όπως ζήτησε η φορολογική διοίκηση της Γαλλίας.

Σε μια παράλληλη ποινική υπόθεση, οι Γάλλοι εισαγγελείς είχαν εισβάλει στο γραφείο της Alphabet Inc. στο Παρίσι το Μάιο του 2016, μετά από μήνες προετοιμασίας. Η συνεχιζόμενη έρευνα σκόπευε να εξακριβώσει, εάν η ιρλανδική έδρα της Google έχει μόνιμη εγκατάσταση στη Γαλλία κι αν η επιχείρηση δεν δήλωσε μέρος του εισοδήματος της προς τη χώρα αυτή.

Η Google ισχυρίστηκε τότε, ότι δεν χρειάζεται να υποβάλει φορολογική δήλωση στη Γαλλία για τις διαφημιστικές της πωλήσεις στη γαλλική αγορά, καθώς αυτές πραγματοποιούνται μέσω της μονάδας Google Ireland, που εδρεύει στο Δουβλίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ