Νέα

Οδικό χάρτη για το 5G αποκτά η Ελλάδα

5gnetwork

Στην εποχή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς επιχειρεί να εισέλθει η Ελλάδα, η οποία αποκτά το επόμενο διάστημα οδικό χάρτη για το 5G. Το ρόλο του “road map” για το 5G θα διαδραματίσει το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο, η δημιουργία του οποίου προβλέπεται στο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 17 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Η σύνταξη Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου προβλέπεται στο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση“Το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη σύγχρονων δικτυακών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων οπτικών ινών, των δικτύων 5G, των δικτύων WiFi, των υποδομών “έξυπνων” πόλεων, των υποδομών για διαδρόμους “έξυπνης” αυτοματοποιημένης οδήγησης και των πάσης φύσεως υποδομών σταθερών, ασύρματων και δορυφορικών δικτύων τηλεπικοινωνιών, καθώς και των εξειδικευμένων δικτύων, που λειτουργούν ως Internet of Things”, αναφέρει το σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου.

Το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ύστερα από πρόταση της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) και περιλαμβάνει την πολιτική ανάπτυξης των δικτύων, τους στόχους και τα μέσα για την επίτευξή τους.

Η ΓΓΤΤ καταρτίζει και εισηγείται το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο και παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του. Για το σκοπό αυτό, συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που διαθέτουν οι αρμόδιοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, προκειμένου να προβεί στην αποτίμηση των ποσοτικών δεικτών του Ψηφιακού Θεματολογίου για την Ευρώπη 2020 ή και άλλων παρόμοιων ποσοτικών δεικτών, που θα προβλεφθούν στο μέλλον.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, η διεύθυνση Ευρυζωνικότητας και Δικτύων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΓΓΤΤ συντάσσει σε ετήσια βάση έκθεση αποτίμησης της πορείας υλοποίησης του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου.

Επί της διαδικασίας
Οι προτάσεις για εγκατάσταση δικτύων και υποδομών σταθερών, ασύρματων και δορυφορικών επικοινωνιών υποβάλλονται στην αρμόδια Διεύθυνση της ΓΓΤΤ, ώστε να αξιολογηθούν ως προς την εξειδίκευση του φυσικού τους αντικειμένου, με στόχο τη διασφάλιση της βέλτιστης δυνατής αξιοποίησης των πόρων του Δημοσίου. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης της ΓΓΤΤ, προεγκρίνονται τα τεχνικά δελτία που ετοιμάζουν οι φορείς πρότασης, ως προς τη συμβατότητά τους με το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο εντός προθεσμίας ενός μηνός από την κατάθεσή τους από την αρμόδια υπηρεσία. Μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας, χωρίς τη διατύπωση αιτιολογημένων παρατηρήσεων επί του περιεχομένου των τεχνικών δελτίων από την αρμόδια για την προέγκριση υπηρεσία της ΓΓΤΤ, τα τεχνικά δελτία των φορέων πρότασης θεωρούνται εγκεκριμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ