Νέα

Ποιοι αναλαμβάνουν τα ψηφιακά χαρτοφυλάκια στην Επιτροπή φον ντερ Λάιεν

50368820_403

Το στίγμα των προθέσεων της για την πολιτική που θα ασκήσει την επόμενη πενταετία η Ευρώπη, έδωσε χθες η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής τοποθετείται η ψηφιακή οικονομία, που αναγορεύεται σε κορωνίδα των προτεραιοτήτων της νέας Επιτροπής. Αυτό καθίσταται σαφές, μεταξύ άλλων, από τη δημιουργία συνολικού θεματολογίου με τον τίτλο “Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Αλλαγή”, στο οποίο η ίδια η Πρόεδρος της Επιτροπής έδωσε χθες έμφαση, εισηγούμενη τη νέα σύνθεση του εκτελεστικού βραχίονα της Ένωσης.

Την τεχνολογία θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δημιουργείται θεματολόγιο “Η Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή αλλαγή”Η κυρία φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την ομάδα των 26 Επιτρόπων και αντιπροέδρων που θα την πλαισιώσουν, καθώς και τη νέα δομή της επόμενης Επιτροπής. Στην κορυφή αυτού του οργανογράμματος τοποθετείται η Δανή Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, η οποία από τη θέση της εκτελεστικής Αντιπροέδρου θα συντονίζει το συνολικό θεματολόγιο μιας “Ευρώπης Έτοιμης για την Ψηφιακή Αλλαγή” και θα είναι η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τη νέα δομή, τρεις εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι θα έχουν διττό ρόλο, καθώς αφενός θα εκτελούν χρέη Επιτρόπου, αλλά αφετέρου θα είναι και αντιπρόεδροι αρμόδιοι για τα τρία κομβικά θέματα του θεματολογίου της νεοεκλεγείσας προέδρου: την ψηφιακή οικονομία, την κλιματική αλλαγή και την άμυνα. Η κυρία Βέστεϊγιερ είναι γνωστή για την ευθύτητα και την αυστηρότητα με την οποία χειρίστηκε υποθέσεις, που σχετίζονται με τεχνολογικούς κολοσσούς, της η Google, η Amazon, το Facebook και η Apple, κατά την προηγούμενη θητείας της ως Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού.

Τέλος στο χαρτί
“Η ψηφιοποίηση έχει τεράστιες συνέπειες στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Σε ορισμένους τομείς, όπως είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες για καταναλωτές, η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες, ενώ σε άλλους, όπως στις επιχειρηματικές δραστηριότητες για επιχειρήσεις, είμαστε πρωτοπόροι”, δήλωσε χθες η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Επιτροπής. “Πρέπει να ετοιμάσουμε την ενιαία αγορά μας για την ψηφιακή εποχή, να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να εργαστούμε σκληρά για την τεχνολογική μας κυριαρχία”, πρόσθεσε η ίδια.

Μάλιστα, θέλοντας να δώσει έμφαση στον ψηφιακό προσανατολισμό της Ένωσης, ανακοίνωσε ότι οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα διεξάγονται πλέον χωρίς τη χρήση χαρτιού, μόνο με ψηφιακά μέσα. “Στο επίκεντρο των εργασιών μας βρίσκεται η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές, την τεχνολογία και τη δημογραφία, που μεταβάλλουν άρδην τις κοινωνίες και τον τρόπο ζωής μας. Η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί της μετάβασης σε έναν υγιή πλανήτη και σε ένα νέο ψηφιακό κόσμο. Αυτό, όμως, μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ενώσουμε τους ανθρώπους και αναβαθμίσουμε τη μοναδική στο είδος της κοινωνική οικονομία της αγοράς μας, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές νέες φιλοδοξίες”, υπογράμμισε η νέα Πρόεδρος.

Γαλλίδα υπεύθυνη για την ψηφιακή αγορά
Σύμφωνα με την πρόταση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν, η Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ είναι εκείνη που θα αναλάβει να προωθήσει την ενιαία ψηφιακή αγορά. Η Σιλβί Γκουλάρ, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τη θέση της Επιτρόπου, αρμόδιας για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, θα κατευθύνει τις εργασίες σε θέματα βιομηχανικής πολιτικής και θα προωθήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά. Θα είναι, επίσης, αρμόδια για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.

Στο μεταξύ, η κυρία Μαρία Γκαμπριέλ (Βουλγαρία), η οποία κατείχε το ψηφιακό χαρτοφυλάκιο στην απερχόμενη Επιτροπή, θα αναλάβει διαφορετικές αρμοδιότητες για να εξασφαλίσει νέες προοπτικές στη νέα γενιά (Καινοτομία και Νεολαία).

Ο κ. Γιοχάνες Χαν (Αυστρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης και θα υπάγεται απευθείας στην Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο “Οικονομία”. Επίσης, ο κ. Ντιντιέ Ρέιντερς (Βέλγιο) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του κράτους δικαίου), ενώ η κυρία Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος) το χαρτοφυλάκιο “Υγεία”. Η κυρία Κάντρι Σίμσον (Εσθονία) θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο “Ενέργεια”, ενώ η κυρία Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία) για το χαρτοφυλάκιο “Διεθνείς εταιρικές σχέσεις”.

Επιπλέον, ο κ. Λάσλο Τρότσανι (Ουγγαρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης, ο κ. Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία) θα εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου, ενώ ο κ. Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους (Λιθουανία) θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο “Περιβάλλον και Ωκεανοί”.

Ο κ. Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο) θα είναι αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, η κυρία Ελένα Ντάλι (Μάλτα) θα διευθύνει το χαρτοφυλάκιο “Ισότητα” και ο κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι (Πολωνία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο “Γεωργία”. Η κυρία Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία) θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου “Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις”, η κυρία Ροβάνα Πλουμπ (Ρουμανία) θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο “Μεταφορές”, ενώ ο κ. Γιάνεζ Λέναρτσιτς (Σλοβενία) θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο “Διαχείριση Κρίσεων”. Τέλος, η κυρία Ίλβα Γιόχανσον (Σουηδία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο “Εσωτερικές Υποθέσεις”.

Νέα δομή - Αντιπρόεδροι
Το νέο Σώμα των Επιτρόπων θα διαθέτει οχτώ Αντιπροέδρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (Γιοζέπ Μπορέλ). Οι αντιπρόεδροι θα είναι αρμόδιοι για τις κορυφαίες προτεραιότητες, που διατυπώνονται στις πολιτικές κατευθύνσεις.

Μεταξύ αυτών των προτεραιοτήτων - σύμφωνα με τη νέα επικεφαλής της Επιτροπής - είναι μια “Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή”, η “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”, μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο και μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς (Κάτω Χώρες) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα διαχειρίζεται, επίσης, την πολιτική για την κλιματική δράση, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση.

Ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών.

Ο Έλληνας αντιπρόεδρος
Οι άλλοι πέντε αντιπρόεδροι είναι:

- ο κ. Γιοζέπ Μπορέλ (Ισπανία, εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας): προτεινόμενος ΥΕ/ΑΕ, μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο.

- η κυρία Βιέρα Γιούροβα (Τσεχία, μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ): Αξίες και διαφάνεια.

- ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μακρόχρονη θητεία ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

- ο κ. Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ): Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις.

- η κυρία Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία.

Η κυρία Ντούμπραβκα Σούιτσα θα ηγείται επίσης, εκ μέρους της Επιτροπής, των εργασιών σχετικά με τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ