Νέα

O ψηφιακός μετασχηματισμός στο επίκεντρο της φετινής ΔΕΘ

deth

Κομβικό ρόλο στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των δομών του ελληνικού δημοσίου. Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, επέμεινε ιδιαίτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Το διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, που θα περιλαμβάνουν την ψηφιακή υπογραφή, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κ. ΜητσοτάκηςΆλλωστε, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, τέσσερα είναι τα κύρια πεδία, στα οποία κατευθύνονται οι κυβερνητικές δράσεις, που θα υπηρετήσουν την Ανάπτυξη: η Φορολογική πολιτική, οι Επενδύσεις, οι σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας και το παραγωγικό ψηφιακό κράτος.

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Οι νέες ταυτότητες θα περιλαμβάνουν την ψηφιακή υπογραφή, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου ανά πάσα στιγμή.

“Πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου, αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενο απομακρυσμένη ταυτοποίηση. Θα μπορούμε, έτσι, με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Θυμίζουμε ότι ο σχετικός διαγωνισμός, που δρομολογούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, έχει ήδη ακυρωθεί.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι έως το καλοκαίρι του 2020 το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 90% έως τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η ψηφιακή πραγματικότητα “είναι το τέταρτο πεδίο, όπου κρίνεται η Ανάπτυξη για Όλους. Γιατί ο 21ος αιώνας απαιτεί, πρώτα από όλα, ένα Ψηφιακό Κράτος. Γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη”. “Πρώτη μας ενέργεια είναι να κάνουμε τον πολίτη σύμμαχο στην καταπολέμηση της ταλαιπωρίας του”, τόνισε ο ίδιος.

Φάσμα για το 5G
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δίκτυα επόμενης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία, 5G. Όπως είπε, στις αρχές του 2020, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την εθνική στρατηγική για τα δίκτυα 5G με δημοπράτηση του σχετικού φάσματος μέχρι το τέλος του 2020. “Έτσι, η Ελλάδα θα συναντήσει, επιτέλους, το μέλλον της”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στη διάρκεια της περιοδείας του στη φετινή ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε - συνοδευόμενος από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη - startup εταιρείες, συνομιλώντας με στελέχη τους.

“Η κρίση μας πλήγωσε όλους πολύ, αλλά αν κάτι θετικό προέκυψε από την κρίση είναι μια πραγματική στροφή της κοινωνίας προς την επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα νομιμοποιήθηκε και πολλοί νέοι πια βλέπουν στη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής δράσης τη διέξοδο για να φτιάξουν την καριέρα τους και να φτιάξουν τη ζωή τους", είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των startups σημείωσε: "Θέλω να μείνετε στην Ελλάδα. Κάποιοι κάποια στιγμή θα φύγετε στο εξωτερικό, αλλά κρατήστε πάντα στην καρδιά σας την Ελλάδα και ένα κομμάτι της δουλειάς που κάνετε πάντα στην Ελλάδα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ