Νέα

Νέοι κανόνες της Ε.Ε. για συναλλαγές εταιρειών με οnline πλατφόρμες

peoplewalk

Μία στις δύο εταιρείες (46%), που συναλλάσσονται με online πλατφόρμες, αντιμετωπίζει προβλήματα στις συναλλαγές και μάλιστα, το 21% συχνά. Στο μεταξύ, το 75% των επιχειρήσεων, που παράγουν πάνω από το 50% του κύκλου εργασιών τους μέσω πλατφορμών, είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το 33% εξ αυτών να τα αντιμετωπίζει συχνά. Πρόκειται για φαινόμενα, όπως αναιτιολόγητη αναστολή λογαριασμών, αδιαφανής κατάταξη σε αποτελέσματα αναζήτησης, απρόσιτοι μηχανισμοί επίλυσης διαφορών.

Στοπ στις αθέμιτες πρακτικές που εφαρμόζουν οι πλατφόρμες, όπως το Amazon ή το eBay, τα social media και τα εργαλεία σύγκρισης τιμώνΣτην προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα “δίχτυ” προστασίας των εταιρειών αυτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε από χθες, πρώτη παγκοσμίως, ρυθμιστική νομοθεσία με αντικείμενο τις επιχειρηματικές σχέσεις, που αναπτύσσονται εντός της οικονομίας των πλατφορμών.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες προσφέρουν στους επιχειρηματίες τεράστιες ευκαιρίες για πρόσβαση στις αγορές καταναλωτών κι έχουν καταστεί απαραίτητες για εκατομμύρια επιχειρήσεις σε τομείς από το online λιανικό εμπόριο, τις επαγγελματικές υπηρεσίες και την ανάπτυξη εφαρμογών έως τις μεταφορές και τη φιλοξενία.

Επιπλέον, οι διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης και πλατφόρμες δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος διαδικτυακής κίνησης τόσο για τις μεγάλες, όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι νέοι κανόνες έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα δίκαιο, αξιόπιστο και βασιζόμενο στην καινοτομία περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τους εμπόρους όσον αφορά τη χρήση online πλατφορμών. Οι επιχειρήσεις έχουν ένα έτος για να προετοιμαστούν, καθώς οι νέοι κανόνες αρχίζουν να εφαρμόζονται από τις 12 Ιουλίου 2020 σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ο Κανονισμός
Ο Κανονισμός για τις σχέσεις μεταξύ πλατφορμών και επιχειρήσεων θα διασφαλίσει ότι οι 1 εκατ. εταιρείες, που προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες στην Ευρώπη, θα είναι καλύτερα ενημερωμένες σχετικά με τις διαδικτυακές πρακτικές, θα βασίζονται σε σαφείς κανόνες και σε αποτελεσματικούς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών.

Αυτό το ενιαίο σύνολο ευρωπαϊκών κανόνων θεσπίζει υποχρεώσεις για τις online πλατφόρμες και για τις μηχανές αναζήτησης στην ενιαία αγορά, ενώ δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τα δικαιώματά τους, ιδίως όσον αφορά την κατάταξη στα αποτελέσματα της αναζήτησης, την πρόσβαση σε δεδομένα και τη διευθέτηση διαφορών.

Με τη βελτίωση των αρχών του ανταγωνισμού, που εγγυώνται οι εν λόγω κανόνες, οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από ευρύτερη επιλογή αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και από καλύτερη ποιότητα και σε χαμηλότερες τιμές.

Ο Κανονισμός αποτελεί ένα πρώτο βήμα και εντάσσεται στις τρέχουσες πολιτικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας των online πλατφορμών, πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν νέο παρατηρητήριο για την οικονομία των online  πλατφορμών, με στόχο ιδίως να παρακολουθεί την εφαρμογή των νέων κανόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ