Νέα

Χρηματοδοτική στήριξη €800 εκάτ. σε καινοτόμες μικρομεσαίες εταιρείες

peopletech12

Χρηματοδοτική στήριξη, συνολικού ύψους €800 εκάτ., αποκτούν καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από έντεκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η χρηματοδότηση στοχεύει σε εταιρείες, που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για την παραγωγή νέων προϊόντων σε ένα από τα έντεκα κράτη, όπου είναι διαθέσιμος ο μηχανισμός εγγυήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις “InnovFin”. Εκτός από την Ελλάδα, οι υπόλοιπες δέκα χώρες είναι οι: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία και Σερβία. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρόσθετη χρηματοδότηση, που έρχεται να προστεθεί σε ενισχύσεις ύψους 820 εκατ. για τα έντεκα κράτη, οι οποίες ανακοινώθηκαν προ διετίας. Με τη νέα χρηματοδότηση η συνολική στήριξη του μηχανισμού “InnovFin” σε καινοτόμες μικρομεσαίες εταιρείες της ΝΑ Ευρώπης φθάνει πλέον το 1,62 δις.

Η στήριξη αφορά εταιρείες της ΝΑ Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίεςΤη χρηματοδότηση παρέχουν το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο -μέλος του Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η όμιλος ProCredit, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη -«Σχεδίου Γιούνκερ». Μέχρι σήμερα, οι συμφωνίες με τον όμιλο ProCredit έχουν ήδη υποστηρίξει περίπου 2.000 καινοτόμες ΜΜΕ, κυρίως στους κλάδους της Βιομηχανίας, του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου.

Οι σχετικές συμφωνίες υπογράφηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “InnovFin” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζοντας 2020».


Ποιες εταιρείες αφορά
Ο μηχανισμός “InnovFin” επιτρέπει στις συμμετέχουσες τράπεζες να χορηγούν δάνεια σε καινοτόμες εταιρείες με την παροχή εγγυήσεων από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο. Ο μηχανισμός παρέχει εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση δανείων μεταξύ 25.000 και 7,5 εκατ, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με λιγότερους από 500 εργαζόμενους), οι οποίες αξιοποιούν τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες. Οι εγγυήσεις διατίθενται μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις συνδεδεμένες χώρες. Αυτοί οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν την εγγύηση της ΕΕ έναντι ενός μέρους των ζημιών, που προκύπτουν από τη χρηματοδότηση των δανείων. “Η νέα στήριξη θα βοηθήσει τις καινοτόμες μικρομεσαίες εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, προκειμένου να προωθήσουν ένα πρόγραμμα καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, κ. Pier Luigi Gilibert.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έως τον Ιούνιο 2019, το Σχέδιο Γιούνκερ έχει κινητοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 410 δις περίπου, υποστηρίζοντας, επί του παρόντος, 952.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ