Νέα

Προς εκτόνωση βαίνει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας με φόντο το 5G

5gnetwork

Προς εκτόνωση φαίνεται ότι οδεύει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, ο οποίος είχε στο επίκεντρό του τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επόμενης, πέμπτης, γενιάς (5G). Μετά από τον αποκλεισμό των κινεζικών εταιρειών Huawei και ZTE από τη συμμετοχή τους στην κατασκευή του νέου δικτύου τηλεπικοινωνιών 5G στις ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση επανεξετάζει τη στάση της αναφορικά με το εμπάργκο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο, είναι πλέον θέμα εβδομάδων να αρθεί το “εμπάργκο” και να επιτραπεί εκ νέου στις αμερικανικές επιχειρήσεις να ξεκινήσουν εκ νέου τις εμπορικές τους συναλλαγές με την Κίνα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος θα δώσει τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες το “πράσινο φως” στις αμερικανικές επιχειρήσεις να πωλούν και να αγοράζουν εξοπλισμό από τη Huawei. Τη χαλάρωση των περιορισμών προς τη Huawei είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στη σύνοδο G20, υπογραμμίζοντας ότι εξετάζεται άμεσα η άρση του εμπάργκο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας.

“Πράσινο φως” στις αμερικανικές εταιρείες για απρόσκοπτες εμπορικές συναλλαγές με τη Huawei αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση των ΗΠΑΗ εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώθηκε όταν οι ΗΠΑ έθεσαν την Huawei -και άλλες κινέζικες εταιρείες- στον κατάλογο των επιχειρήσεων με τις οποίες δεν μπορούν να συναλλάσσονται οι αμερικανικές, εκτός και έχουν ειδική άδεια. Πρακτικά τους απαγορεύτηκε να έχουν πρόσβαση σε εξαρτήματα και λογισμικό που παράγουν οι αμερικανικές εταιρείες, χωρίς τη λήψη σχετικής άδειας Στον αποκλεισμό δόθηκε τρίμηνη παράταση, η οποία εκπνέει στις 19 Αυγούστου.


Το 5G
Σύμφωνα με τις αμερικανικές αιτιάσεις για τις απαγορεύσεις, ο κινεζικός εξοπλισμός και δη της Huawei μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία, κατηγορία την οποία, πάντως, τόσο η κινεζική εταιρεία όσο και η κινεζική κυβέρνηση έχουν διαψεύσει. Το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας απείλησε σοβαρά την παγκόσμια επενδυτική ατζέντα για το 5G.

Έκθεση της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS αναφέρει ότι οι περιορισμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις πωλήσεις και τη μεταφορά αμερικανικών τεχνολογιών στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei ενδέχεται να καθυστερήσουν την έναρξη εμπορικής λειτουργίας των δικτύων 5G. «Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη Huawei για μεγάλο διάστημα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την υλοποίηση των δικτύων 5G σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν την πιθανότητα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ανά τον κόσμο να κρατήσουν στάση αναμονής πριν προχωρήσουν σε προμήθειες για τα δίκτυα 5G επόμενης γενιάς», αναφέρει η έκθεση που δημοσιοποίησε η επενδυτική τράπεζα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ