Νέα

Τα τεχνολογικά highlights του 2014

technology-internet-wallpaper

Το λανσάρισμα των drones, οι εξελίξεις στην αγορά των wearable συσκευών, η άνοδος και η πτώση του Bitcoin, η αλλαγή σκυτάλης στη Microsoft, η εκθρόνιση του Twitter από το Instagram, είναι μερικές από τις τεχνολογικές εξελίξεις, που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο, που δημοσιοποίησε η Telegraph, την παγκόσμια κοινή γνώμη απασχόλησαν έντονα και άλλα τεχνολογικά θέματα, όπως η διαρροή προσωπικών δεδομένων των χρηστών του eBay, αλλά και το “Fappening”, όπως ονομάστηκε η δημοσιοποίηση φωτογραφιών και βίντεο επωνύμων ανά τον πλανήτη από άγνωστο χάκερ με “όχημα” το iCloud. 

Wearables, Drones, Bitcoin, “Fappening” οι τεχνολογικές υποθέσεις που σημάδεψαν το 2014Wearables: Εξελίξεις ενόψει
Μπορεί η πολυαναμενόμενη έλευση της αγοράς των wearables, τo iWatch της Apple, να μην έγινε εντός του 2014, ωστόσο, από μόνη της η ανακοίνωση δημιούργησε νέες προσδοκίες για την κατηγορία των ηλεκτρονικών συσκευών που φοριούνται. Το νέο “έξυπνο” ρολόι της Apple η - κατά τον Tim Cook - πιο προσωπική συσκευή, που έχει δημιουργήσει ποτέ η εταιρεία, θα συνεργάζεται με εφαρμογές άσκησης και υγείας και - εύλογα - θα είναι συμβατό με το iPhone (από την έκδοση 5 και πάνω). Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ντεμπούτο της αμερικανικής πολυεθνικής θα αποτελέσει πρόκληση για το σύνολο των κατασκευαστών, δημιουργώντας νέα δεδομένα και δίνοντας νέα δυναμική στον κλάδο, ο οποίος δεν εξαντλείται στα “βραχιόλια” και στα ρολόγια, καθώς έπεται το λανσάρισμα και νέων προϊόντων. Συνολικά, τόσο η είσοδος της Apple, όσο και ο εκ Κίνας ανταγωνισμός, αλλά και οι νέες κινήσεις της πλατφόρμας Android, αναμένεται να εξελίξουν τα wearables με μια υπολογίσιμη αγορά.

Drone: Μια συναρπαστική χρονιά
Ήταν παραμονές του 2014 όταν η Amazon ανακοίνωνε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη - ρομπότ (drones) για την παράδοση μέρους των παραγγελιών που δέχεται. Αυτό, που πριν έναν χρόνο ακούστηκε ως εξόχως φουτουριστικό, τροφοδότησε μια νέα τεχνολογική τάση, το drone technology, τη χρονιά που διανύσαμε. Ο ανταγωνισμός άρχισε να λειτουργεί, οι τιμές των συσκευών άρχισαν να φθίνουν, τα drones άρχισαν να γίνονται πιο ικανά και αποδοτικά. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πωλήσεις των drones, ειδικά την περίοδο των εορτών, πήραν την ανιούσα σε πολλές μεγάλες αγορές του πλανήτη, όπως αυτή της Κίνας. Ωστόσο, διατηρούν επιφυλάξεις για το πόσο λαμπρό θα είναι το μέλλον της τεχνολογίας των drones.

Το Instagram ξεπέρασε το Twitter
Στη δεύτερη θέση ανάγκασε το Twitter το ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram. Το Instagram, που επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν φωτογραφίες και βίντεο, ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον 300 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες το μήνα, εμφανίζοντας ραγδαία αύξηση 50% μέσα σε εννέα μόλις μήνες, ενώ το Φεβρουάριο του 2013 είχε μόνο 100 εκατ. χρήστες. Είναι έτσι, σήμερα πια, μεγαλύτερο από το Twitter, που έχει περίπου 284 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες.

Η ανοδική πορεία του Instagram, το οποίο εξαγοράστηκε το 2012 από το Facebook, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις, που θέλουν την ανταλλαγή βίντεο να αποτελεί την πλέον συχνή ενασχόληση των χρηστών με τα κοινωνικά δίκτυα.

Θύμα κυβερνο-επίθεσης το eBay
Να αλλάξουν τα συνθηματικά πρόσβασης στους λογαριασμούς τους, ζήτησε από 145 εκατ. πελάτες της ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου eBay Inc, το Μάιο του 2014, κατόπιν επίθεσης, που σημειώθηκε στις βάσεις δεδομένων της εταιρείας. Ο αμερικανικός κολοσσός παραδέχτηκε ότι έπεσε θύμα κυβερνο-επίθεσης, με αποτέλεσμα την κλοπή προσωπικών δεδομένων των πελατών της, μεταξύ αυτών διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διευθύνσεις και ημερομηνίες γέννησης. Η επίθεση σημειώθηκε μεταξύ των τελών Φεβρουαρίου και των αρχών Μαρτίου. Πάντως, η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι κανένα στοιχείο δεν υποδεικνύει παραβίαση των οικονομικών δεδομένων των πελατών της, καθώς διατηρούνταν σε ξεχωριστή βάση δεδομένων. 

Η άνοδος και η πτώση του Bitcoin
Μια χρονιά, που αφήνει ανάμικτα συναισθήματα στην αγορά του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin, ήταν το 2014, το οποίο προσέλκυσε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Στις αρχές του 2014 με την εκτόξευση της αξίας του, που έφτασε μέχρι και τα $1.000 και στη συνέχεια, με την καταβαράθρωσή του ακόμη και στα $100.

Σημαντικό χτύπημα δέχτηκε το ηλεκτρονικό νόμισμα Bitcoin το Φεβρουάριο, όταν το κυριότερο ανταλλακτήριο του νέου νομίσματος, η Ιαπωνική εταιρεία Mt Gox, που διαχειριζόταν πάνω από το 70% της παγκόσμιας συναλλαγής του νομίσματος, δέχθηκε χτύπημα από χάκερς, χάνοντας τεράστια ποσά ψηφιακού νομίσματος. Σε κάθε περίπτωση μένει να αποδειχθεί αν η αποδοχή του νομίσματος, ως μέσου πληρωμής από μεγάλους κατασκευαστές, θα εξασφαλίσει στο Bitcoin ένα πιο θετικό μέλλον.

“The Fappening
Στις τεχνολογικές ειδήσεις, που απασχόλησαν το 2014 το παγκόσμιο κοινό, δεν μπορεί παρά να ανήκει και η διαρροή φωτογραφιών και βίντεο τουλάχιστον 100 επώνυμων ανά τον πλανήτη, μέσα από λογαριασμούς του iCloud. Το “Fappening”, όπως ονόμασε το διαδικτυακό κοινό τη διαρροή των φωτογραφιών και των βίντεο, κυρίως σε κινητά τηλέφωνα, από άγνωστο hacker, κατέληξε στη δημοσιοποίηση τουλάχιστον 500 προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο.

Το “Fappening”, εκτός από θύελλα αντιδράσεων των ενδιαφερόμενων, που είδαν εκατοντάδες ακατάλληλες φωτογραφίες και “ιδιωτικά»” βίντεο να δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο, άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Αλλαγή κορυφής στη Microsoft
Το Φεβρουάριο μετά από ένα πεντάμηνο “θρίλερ” για τη διαδοχή στο τιμόνι του αμερικανικού πολυεθνικού κολοσσού, το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft ανακοίνωσε την ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του ινδικής καταγωγής 46χρονου Satya Nadella, με τον Bill Gates να παραιτείται από τη θέση του προέδρου της Microsoft και τον Nadella να ορίζεται διευθύνων σύμβουλος. Αμφότεροι Gates και Ballmer παρέμειναν στο ΔΣ, με τον τελευταίο μάλιστα να διατηρεί το ρόλο του ως σημαντικός μέτοχος της Microsoft. Ο δε Bill Gates άφησε τη θέση του προέδρου στον John Thompson, μέχρι πρότινος μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και αποκτά συμβουλευτικό ρόλο με τον τίτλο “technology advisor”.

Τα “απόνερα” της υπόθεσης Snowden
Μπορεί η υπόθεση Snowden και οι εκρηκτικές αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της NSA να τοποθετούνται χρονικά στην περασμένη χρονιά, ωστόσο και το 2014, η παγκόσμια κοινή γνώμη ταρακουνήθηκε από τα “απόνερα” της. H αρχή έγινε τον Ιανουάριο του 2014, όταν “είδαν” το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για το πρόγραμμα “Dishfire” της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA). Στη βάση του προγράμματος, η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ αποκαλύφθηκε ότι συλλέγει καθημερινά σχεδόν 200 εκατομμύρια μηνύματα κειμένου, συγκεντρώνοντας δεδομένα για ταξίδια προσώπων, τις επαφές τους και τις συναλλαγές τους με πιστωτικές κάρτες.

Στο μεταξύ, τον Ιούνιο του 2014, οι αποκαλύψεις της Vodafone ότι οι δημόσιες αρχές κάποιων κρατών, στα οποία δραστηριοποιείται, έχουν ζητήσει την άδεια της, ώστε να υποκλέπτουν και να καταγράφουν τις συνομιλίες πολιτών από κινητά τηλέφωνα, ήρθε να αναζωπυρώσει την ανησυχία για τις υποκλοπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ