Προ των πυλών το “Ορίζων Ευρώπη”, το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα για την έρευνα

Νέα

15 Μαΐου 2019

Τα ηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ) αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η θητεία του σημερινού προέδρου καθηγητή Ζαν-Πιέρ Μπουργκινιόν, ο καθηγητής Μάουρο Φεράρι. Ο νέος πρόεδρος φθάνει στο ΕΣΕ σε μια σημαντική στιγμή για την ανάπτυξή του, καθώς η Επιτροπή έχει προτείνει στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”, το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την έρευνα και την καινοτομία.

Η Επιτροπή διορίζει τον κ. Μάουρο Φεράρι ως τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΈρευναςΤο “Ορίζων Ευρώπη” θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία του ΕΣΕ υπό τη διεύθυνση του Επιστημονικού Συμβουλίου και θα του επιτρέψει να εστιάζεται αποκλειστικά στην επιστημονική αριστεία. Η Επιτροπή έχει προτείνει σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για το ΕΣΕ από €13,1 δις την περίοδο 2014-2020 σε €16,6 δις για την περίοδο 2021-2027. Μάλιστα, τον Απρίλιο επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία σχετικά με το νέο πρόγραμμα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, το οποίο συστάθηκε από την Ε.Ε. το 2007, χρηματοδοτείται αποκλειστικά μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε. στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος “Ορίζων 2020”. Κάθε χρόνο επιλέγει και χρηματοδοτεί τους άριστους, δημιουργικούς ερευνητές οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας, για την υλοποίηση έργων στην Ευρώπη. Από το 2007, περίπου 9.000 έργα έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση. Το ΕΣΕ έχει δώσει στους ερευνητές τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα πλέον υποσχόμενα πεδία της επιστήμης, όπως η πρώτη εικόνα μαύρης οπής, σημαντική πρόοδος στην έρευνα για τον καρκίνο ή ο έγκαιρος εντοπισμός κενών ασφαλείας σε επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Νέος πρόεδρος
Ο καθηγητής Φεράρι διορίζεται από την Επιτροπή για θητεία 4 ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά. Έχει διακεκριμένη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ιδίως στις ΗΠΑ επί πολλά έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας εργάστηκε σε πολλούς τομείς, όπως τα μαθηματικά, η μηχανική, η ιατρική και η βιολογία, και πρωτοστάτησε στον τομέα της νανοϊατρικής. Η απόφαση της Επιτροπής για τον καθηγητή Φεράρι είναι η κατάληξη μιας διαγωνιστικής διαδικασίας επιλογής.

Στην πρόσκληση της επιτροπής αναζήτησης για υποβολή υποψηφιοτήτων, η οποία δρομολογήθηκε τον Ιούλιο του 2018, ανταποκρίθηκαν πάνω από 50 υποψήφιοι υψηλού επιπέδου. Μετά από διαδικασία αξιολόγησης και συνεντεύξεις με τους πλέον υποσχόμενους υποψηφίους, η επιτροπή αναζήτησης παρουσίασε κατάλογο των τριών καταλληλότερων υποψηφίων στον Επίτροπο Μοέδας. Οι υποψήφιοι συναντήθηκαν με τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΣΕ, το οποίο ενέκρινε επίσης τον διορισμό του καθηγητή Φεράρι.

“Το ΕΣΕ φημίζεται παγκοσμίως για τη χρηματοδότηση ερευνητικών έργων αριστείας με κίνητρο την περιέργεια. Ο καθηγητής Μάουρο Φεράρι είναι καταξιωμένος διεθνώς για την εξαιρετική διεπιστημονική ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του”, τόνισε ο Κάρλος Μοέδας, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας