Νέα

Δεύτερη πρόσκληση προς τους δήμους για δωρεάν Wi-Fi σε δημόσιους χώρους

wifipeople1

Τη νέα, δεύτερη κατά σειρά, πρόσκληση προς τους δήμους όλης της Ευρώπης για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα WiFi4EU αναμένεται να προκηρύξει αύριο, 4 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η φιλόδοξη πρωτοβουλία χρηματοδοτεί δήμους για την εγκατάσταση δωρεάν Wi-Fi σε δημόσιους χώρους. Η πρόσκληση, η οποία είναι ανοιχτή σε δήμους ή ομάδες δήμων στην Ε.Ε., θα διαρκέσει έως τις 5 Απριλίου 2019. Οι Δήμοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για 3.400 κουπόνια αξίας €15.000 το καθένα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν δωρεάν δίκτυα Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών κέντρων, των δημόσιων βιβλιοθηκών, των μουσείων, των δημόσιων πάρκων ή των πλατειών.

Από αύριο, 4 Απριλίου, οι δήμοι όλης της Ευρώπης μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα WiFi4EUΤο πρόγραμμα WiFi4EU, συνολικού ύψους €120 εκατ., καλύπτει και τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Οι δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια WiFi4EU για την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού Wi-Fi (σημείων ασύρματης πρόσβασης) στα κέντρα της τοπικής δημόσιας ζωής, τα οποία έχουν επιλέξει. Το κόστος συντήρησης του δικτύου θα καλυφθεί από το δήμο. Κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. θα λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια. Η συνολική χρηματοδότηση των €120 εκατ. υπολογίζεται ότι θα καλύψει 8.000 δήμους σε ολόκληρη την Ε.Ε., έως το 2020.

Η πρωτοβουλία WiFi4EU έχει ως στόχο να συνδέσει κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε ευρωπαϊκή πόλη με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα κυριότερα κέντρα της δημόσιας ζωής έως το 2020. 

Η πρώτη πρόσκληση
Μετά από την αξιολόγηση των αιτήσεων, οι οποίες υποβλήθηκαν κατά την πρώτη πρόσκληση, η οποία πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2018, επιλέχθηκαν 2.800 δήμοι για τη χορήγηση κουπονιού WiFi4EU ύψους €15.000. Συνολικά, θα υπάρξουν τρεις προσκλήσεις για τις οποίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι δήμοι. Τα χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα WiFi4EU δίκτυα θα είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από διαφημίσεις και δεν θα συλλέγουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Θα χρηματοδοτηθούν δίκτυα, που δεν αναπαράγουν υφιστάμενες ιδιωτικές ή δημόσιες δωρεάν προσφορές παρόμοιας ποιότητας.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, περισσότεροι από ένας στους πέντε δήμους σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν καταχωρίσει τα στοιχεία τους στην ειδική διαδικτυακή πύλη WiFi4EU. Όσοι δήμοι δεν έχουν εγγραφεί και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για κουπόνι, μπορούν ακόμη να εγγραφούν στη διαδικτυακή πύλη μέχρι την έναρξη της πρόσκλησης. Η Επιτροπή επιλέγει σχέδια βάσει της σειράς εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η πρωτοβουλία WiFi4EU, η οποία εξαγγέλθηκε το Σεπτέμβριο του 2016 από τον Πρόεδρο Γιούνκερ, εντάσσεται στη φιλόδοξη μεταρρύθμιση των κανόνων της Ε.Ε. για τις τηλεπικοινωνίες, η οποία συμπεριλαμβάνει νέα μέτρα για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών συνδεσιμότητας των Ευρωπαίων πολιτών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ