Νέα

Η Ευρώπη επενδύει €0,5 δις στην αμυντική τεχνολογία τη διετία 2019-2020

eurodrone

Κεφάλαια άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ θα κατευθύνει η Ευρώπη στην αμυντική τεχνολογία τη διετία 2019-2020. Η χρηματοδότηση θα επικεντρωθεί σε τομείς, όπως η τεχνολογία των drones, οι δορυφορικές επικοινωνίες, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνο-άμυνα και η θαλάσσια επιτήρηση. Η Επιτροπή ενέκρινε χθες τα προγράμματα εργασίας για τη συγχρηματοδότηση κοινών αμυντικών βιομηχανικών έργων το διάστημα 2019-2020 αξίας έως €500 εκατ. Περαιτέρω €25 εκατ. προβλέφθηκαν για τη στήριξη συνεργατικών ερευνητικών έργων στον τομέα της άμυνας το 2019.

Τα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας θα χρηματοδοτήσουν το “Eurodrone” και άλλα κοινά ερευνητικά έργαΤις επόμενες ημέρες, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει 9 προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για το 2019, τις οποίες θα ακολουθήσουν 12 περαιτέρω προσκλήσεις για το 2020. Οι εν λόγω προσκλήσεις θα καλύψουν τομείς προτεραιότητας σε όλα τα πεδία - εναέριο, χερσαίο, θαλάσσιο, στον κυβερνοχώρο και στο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή δίνει το έναυσμα για την έναρξη των πρώτων χρηματοδοτούμενων κοινών βιομηχανικών έργων στον τομέα της άμυνας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας (EDIDP). 

Η άμυνα στον κυβερνοχώρο
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, €182 εκατ. θα καλύψουν τις συνιστώσες της επιχειρησιακής επίγνωσης και της άμυνας στον κυβερνοχώρο, της επιχειρησιακής επίγνωσης και των ικανοτήτων έγκαιρης προειδοποίησης στο διάστημα, καθώς και τις ικανότητες θαλάσσιας επιτήρησης. Επιπλέον, €80 εκατ. διατίθενται για την ανάπτυξη ικανοτήτων ανίχνευσης απειλών χρήσης χημικών, βιολογικών, ακτινολογικών και πυρηνικών μέσων (ΧΒΡΠ) ή συστημάτων για την αντιμετώπιση drones.

Στο μεταξύ €71 εκατ. θα στηρίξουν την αναβάθμιση ή την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς χερσαίων ικανοτήτων πληγμάτων ακριβείας, ικανοτήτων χερσαίων πολεμικών επιχειρήσεων, ικανοτήτων εναέριων πολεμικών επιχειρήσεων και μελλοντικών ναυτικών συστημάτων. Εξάλλου, €27 εκατ. θα στηρίξουν λύσεις στους επιμέρους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της εικονικής πραγματικότητας και των τεχνολογιών στον κυβερνοχώρο, καθώς και τις ΜμΕ. Επιπλέον, δύο έργα προτάθηκαν για απευθείας ανάθεση: €100 εκατ. για τη στήριξη της ανάπτυξης του Eurodrone, ενός καίριας σημασίας έργου για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και €37 εκατ. για τη στήριξη των διαλειτουργικών και ασφαλών στρατιωτικών επικοινωνιών ESSOR. 

Νέο Ταμείο
Τον Ιούνιο του 2018, η Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας με προϋπολογισμό €13 δις. Το Ταμείο θα φέρει την Ε.Ε. μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων επενδυτών στην έρευνα και την τεχνολογία στον τομέα της άμυνας στην Ευρώπη και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη διαμόρφωση μιας καινοτόμου και ανταγωνιστικής βιομηχανικής και επιστημονικής βάσης. Το Φεβρουάριο του 2019, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., με την επιφύλαξη της επίσημης έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, κατέληξαν σε μερική πολιτική συμφωνία σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Οι δημοσιονομικές πτυχές του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας υπόκεινται στη συνολική συμφωνία σχετικά με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε., που προτάθηκε από την Επιτροπή το Μάιο του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ