Νέα

Με επιπλέον χρηματοδότηση ενισχύονται οι δράσεις “Ψηφιακό Βήμα” και “Ψηφιακό Άλμα”

Με επιπλέον κονδύλια ενισχύονται οι δύο δράσεις “Ψηφιακό Βήμα” και “Ψηφιακό Άλμα”, που χρηματοδοτούν την ψηφιοποίηση και την τεχνολογική αναβάθμιση και είχαν αρχικό προϋπολογισμό €100 εκατ. Η πρόσθετη δημόσια δαπάνη, όπως διαμορφώνεται μετά από την αύξηση, αναμένεται να καλύψει το σύνολο των προτάσεων, που έχουν υποβληθεί και υπερβαίνουν τη βαθμολογική βάση. Σύμφωνα με την απόφαση, που υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στάθης Γιαννακίδης, o προϋπολογισμός της δράσης “Ψηφιακό Βήμα” αυξάνεται κατά €34,4 εκατ., με τη συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης να διαμορφώνεται πλέον στα €84,4 εκατ. (από €50 εκατ. ο αρχικός προϋπολογισμός). Με άλλη απόφαση αυξάνεται ο προϋπολογισμός της δράσης “Ψηφιακό Άλμα” κατά €1,6 εκατ. και διαμορφώνεται στα €51,6 εκατ. (από €50 εκατ. αρχική δημόσια δαπάνη).

Δύο δράσεις, που στοχεύουν στην ψηφιοποίηση και την τεχνολογική αναβάθμιση των ελληνικών εταιρειώνΌπως έκανε γνωστό το Υπουργείο, τα κονδύλια της δράσης “Ψηφιακό Άλμα”, μετά από την αύξηση της δημόσιας δαπάνης, κατανέμεται ανά ομάδα περιφερειών ως εξής: Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα €29,4 εκατ., Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησoς, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη €15,2 εκατ., Αττική €35,6 εκατ., Στερεά Ελλάδα €2 εκατ. και Νότιο Αιγαίο €2,2 εκατ.

Οι δύο δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ, που προκηρύχθηκαν τον Ιούνιο του 2018, στοχεύουν στην ψηφιοποίηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών μικρομεσαίων εταιρειών. Αφορούν τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οριζόντια σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, στοχεύοντας στην τεχνολογική της αναβάθμιση. “Με τη νέα αύξηση της δημόσιας δαπάνης για τις δύο δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ, ανταποκρινόμαστε στο αυξημένο ενδιαφέρον για χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με σκοπό τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων”, σχολίασε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στάθης Γιαννακίδης. 

Τεχνολογική αναβάθμιση
Η δράση "Ψηφιακό Βήμα" χρηματοδοτεί την ψηφιακή αναβάθμιση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Δικαιούχοι είναι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες εταιρείες, οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης έχουν κλείσει τουλάχιστον δυο πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις. Το “Ψηφιακό Βήμα” αφορά επενδυτικά σχέδια από €5.000 έως €50.000 και επιδοτεί το 50% των επιλέξιμων δαπανών. Επιδοτούμενες δαπάνες είναι η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία νέων μηχανημάτων και εξοπλισμού ΤΠΕ, η προμήθεια και παραμετροποίηση λογισμικού, η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, καθώς και υπηρεσίες hosting, collocation, σύνδεσης στο Διαδίκτυο, ψηφιακής διαφήμισης, ανάπτυξη ή πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας, μεταφορά δεδομένων ή παραμετροποίηση λογισμικού. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εμφανίζουν την τελευταία τριετία, τουλάχιστον ένα θετικό αποτέλεσμα προ φόρων και αποσβέσεων, να προσκομίσουν κατά την υποβολή της αίτησης αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης σε ποσοστό τουλάχιστον 60% της ιδιωτικής συμμετοχής του επενδυτικού σχεδίου και να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας την κατάλληλη άδεια λειτουργίας. 

“Ψηφιακό Άλμα”
Η Δράση "Ψηφιακό Άλμα" στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Δικαιούχοι είναι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και αφορά επενδυτικά σχέδια από €55.000 έως €400.000, ενώ επιδοτείται το 50% των επιλέξιμων δαπανών. Κάθε επιχείρηση πριν την υποβολή του επενδυτικού σχεδίου, θα πρέπει να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο και να αποτυπώσει την υφιστάμενη ψηφιακή της κατάσταση (εξοπλισμός ΤΠΕ τελευταίας τριετίας, λογισμικό, ψηφιακές υπηρεσίες, λοιπά στοιχεία ΤΠΕ). Με βάση την ψηφιακή κατάσταση κατατάσσεται αυτόματα σε μία από τις τέσσερις βαθμίδες που ορίζουν τα επίπεδα ψηφιακής “ωριμότητας”. Το επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να στοχεύει στην αναβάθμιση της εταιρείας τουλάχιστον κατά δύο βαθμίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ