Νέα

Υπηρεσίες και δίκτυα 5ης γενιάς θα αποκτήσει και η Ελλάδα από το 2020

20190225-npappas@mwc19_1

Τον ευρωπαϊκό στόχο για λανσάρισμα εμπορικών υπηρεσιών, που βασίζονται σε δίκτυα επόμενης, 5ης γενιάς, από το 2020 φαίνεται ότι θα επιτύχει και η Ελλάδα. Στη χώρα, μάλιστα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των $4 δις στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έως το 2022.

Την έλευση της εποχής του 5G και στην Ελλάδα επιβεβαίωσε η Γενική Διευθύντρια της Deutsche Telekom για την Τεχνολογία και την Καινοτομία, κυρία Claudia Nemat, κατά τη χθεσινή, δεύτερη, ημέρα του Mobile World Congress 2019 στη Βαρκελώνη, όπου η Ελλάδα δίνει και φέτος το παρόν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η κυρία Nemat επεσήμανε ότι ο γερμανικός όμιλος θα ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G εντός του 2019, αρχής γενομένης από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία. Όσον αφορά στην Ελλάδα η αντίστοιχη κίνηση, σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της DT, θα γίνει εντός του 2020, με την κυρία Nemat να δηλώνει ότι το “το 5G είναι πραγματικότητα, δεν είναι ένας μύθος”.

“Ξεκινάμε κι εμείς, όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε., τα πιλοτικά προγράμματα εφαρμογής τεχνολογιών 5G, το οποίο θα βελτιώσει τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα και θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ψυχαγωγούμαστε και συναλλασσόμαστε με τις δημόσιες υπηρεσίες”, τόνισε, από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, ο οποίος βρέθηκε στη Βαρκελώνη και επισκέφθηκε το MWC19 και φυσικά το ελληνικό περίπτερο, μέσω του οποίου η Ελλάδα συμμετέχει επίσημα στη μεγαλύτερη εκδήλωση για τις ψηφιακές τεχνολογίες. 

Επενδύσεις €4 δις
Η χώρα μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες χώρες. Υπάρχουν αποφάσεις, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, για τεράστιες επενδύσεις όσον αφορά την ευρυζωνικότητα, καθώς 4 δις θα επενδυθούν μέχρι το 2022 σε αυτόν τον κλάδο”, τόνισε ο Έλληνας Υπουργός και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα στέλνει ξεκάθαρο σήμα προς την παγκόσμια κοινότητα ότι ανακάμπτει με όρους αξιοποίησης και διεύρυνσης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες”.

Ελληνική συμμετοχή
Ο κ. Παππάς, εγκαινιάζοντας χθες το ελληνικό περίπτερο στη μεγαλύτερη διοργάνωση ψηφιακής επικοινωνίας, τόνισε: “Η Ελλάδα έχει δυναμική παρουσία στην παγκόσμια έκθεση των τηλεπικοινωνιών. Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι - και προς την παγκόσμια κοινότητα - ότι η Ελλάδα ανακάμπτει με όρους αξιοποίησης και διεύρυνσης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες”. Χθες, ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ είχε συναντήσεις με στελέχη από εταιρείες - κολοσσούς του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών, κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάστηκαν τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή, καθώς και το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών να επενδύσουν στη χώρα μας.

Η Ελλάδα συμμετέχει για έβδομη συνεχή χρονιά φέτος στο MWC. Την ελληνική συμμετοχή συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Enterprise Greece και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος, με την υποστήριξη του ΣΕΠΕ, του Corallia, της ΕΕΚΤ, της HETiA, την αιγίδα της ΕΕΤΤ, του Υπουργείου Τουρισμού και της ΓΓΕΤ. Στη Βαρκελώνη βρίσκονται, προκειμένου να υποστηρίξουν τις ελληνικές εταιρείες, που λαμβάνουν μέρος, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κ. Τάσος Τζήκας και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Executive Committee του World Information Technology and Services Alliance (WITSA), κ. Γιάννης Σύρρος.

Στο MWC2019 συμμετέχουν περίπου 37 ελληνικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξης της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης επενδύσεων στον κλάδο της τεχνολογίας. Το MWC19, που εκτείνεται σε εκθεσιακό χώρο 400 στρεμμάτων, αναμένεται να προσελκύσει 100.000 εξειδικευμένους επισκέπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ