Νέα

Ζήτηση για 87,7 εκατ. Project Managers έως το 2027

peoplewalk

Νέες προκλήσεις για τον τομέα της Διαχείρισης Έργων, Project Management, δημιουργούν οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι αλλαγές που φέρνουν μαζί τους. Ως αποτέλεσμα, το Project Management αποτελεί πλέον βασική δεξιότητα για την απασχολησιμότητα των νέων και σίγουρα της επόμενης γενιάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Project Management Institute, θα υπάρξει ζήτηση για 87,7 εκατομμύρια Project Managers έως το 2027. Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, πάνω από $30 τρις δαπανώνται ετησίως σε έργα, περίπου το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ένα σημαντικό τμήμα αυτών των κεφαλαίων πρακτικά χάνεται, επειδή μόνο το 30% των έργων θεωρείται επιτυχημένο, δηλαδή παραδίδεται “με όλα τα χαρακτηριστικά τους, στο χρόνο και κόστος που είχε συμφωνηθεί και σε προκαθορισμένη ποιότητα”. Ένα 20%, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, δεν ολοκληρώνεται ποτέ, ενώ στο 50% υπάρχουν υπερβάσεις χρόνου και/ή κόστους.

Η Διαχείριση Έργων, Project Management, αποτελεί βασική δεξιότητα για την απασχολησιμότητα των νέωνΟι κύριοι λόγοι, που τα έργα αποτυγχάνουν, είναι οι ασαφείς απαιτήσεις έργου, οι φτωχές διαδικασίες Project Management και η έλλειψη υποστήριξης της Διοίκησης. Γι’ αυτό και τα τελευταία 30 χρόνια η Διοίκηση Έργων, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις και τις εξελίξεις, έχει παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές. Από μια εργαλειο-κεντρική προσέγγιση έχει εξελιχθεί σε μία διοικητική επιστήμη εστιασμένη εξολοκλήρου στις δεξιότητες, με πρακτικές εφαρμογές σε όλο το φάσμα της μεταβιομηχανικής κοινωνίας. 

Δεξιότητες
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ειδικών, οι Project Managers πρέπει να έχουν ένα μεγάλο εύρος δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών γνώσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός project, επιχειρηματικό πνεύμα και ηγετικές ικανότητες. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να διαχειρίζονται ετερόκλητες και πολλές φορές, παγκοσμίως διασκορπισμένες ομάδες. Είναι, ίσως, το μοναδικό επάγγελμα που σχετίζεται με όλες τις εργασιακές λειτουργίες, σε όλες τις βιομηχανίες, παγκοσμίως. Για το λόγο αυτό, μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επενδύουν σε στελέχη με δεξιότητες Διαχείρισης Έργων.

“Ειδικότερα δε, με τις τεχνολογικές εξελίξεις που δημιουργούν και διευκολύνουν νέες μορφές συνεργασίας, όπως επίσης και τις κανονιστικές αλλαγές, τις ανταγωνιστικές κινήσεις, καθώς και τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών, η πολυπλοκότητα των έργων αυξάνεται και ολοένα και περισσότεροι κλάδοι εφαρμόζουν μεθοδολογίες Διαχείρισης Έργων, γιατί η απαιτούμενη υλοποίηση περίπλοκων εργασιών, αν δεν προβλέπει ορθή διαχείριση έργου, μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες δις παγκοσμίως”, αναφέρει η Κοινωνική Πρωτοβουλία “Mellon Επιταχυντής Δεξιοτήτων”. Η Mellon, που έχει βοηθήσει εκατοντάδες πολίτες να βρουν εργασία, ειδικότερα μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, διοργανώνει δωρεάν Σεμινάριο Δεξιοτήτων στο Project Management.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ