Νέα

Δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω WiFi διεκδικούν 2.800 δήμοι

wifiinternet

Επιδότηση, ώστε να παρέχουν δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω WiFi σε δημόσιους χώρους, θα λάβουν 2.800 Δήμοι απ’ όλη την Ευρώπη, μέσω της φιλόδοξης Κοινοτικής πρωτοβουλίας WiFi4EU. Οι εν λόγω Δήμοι θα λάβουν κουπόνια αξίας €15.000 για να εγκαταστήσουν σημεία Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσια πάρκα και πλατείες. Οι Δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια WiFi4EU για την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού Wi-Fi (σημείων ασύρματης πρόσβασης) στα κέντρα της τοπικής δημόσιας ζωής, τα οποία έχουν επιλέξει.

13.000 αιτήσεις απ’ όλη την Ευρώπη υποβλήθηκαν στην πρώτη πρόσκληση για το Κοινοτικό πρόγραμμα WiFi4EUΣύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το WiFi4EU, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 7 και 9 Νοεμβρίου, υποβλήθηκαν συνολικά 13.000 αιτήσεις από Δήμους. Η ανταπόκριση ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, αφού 4.000 αιτήσεις ευρωπαϊκών δήμων υποβλήθηκαν μόνο εντός των πρώτων 10 δευτερολέπτων από την έναρξη της πρόσκλησης στις 7 Νοεμβρίου. Ο προϋπολογισμός της πρώτης πρόσκλησης ανέρχεται σε €42 εκατ. και θα επιτρέψει τη χορήγηση 2.800 σε ισάριθμους Δήμους. Ο δε συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος WiFi4EU είναι €120 εκατ. για το διάστημα 2018 και 2020.

Αποτελέσματα
Μετά από την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων θα ακολουθήσουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την επιλεξιμότητα των Δήμων, ενώ, στη συνέχεια, η Επιτροπή θα ανακοινώσει τους δικαιούχους το Δεκέμβριο. Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με βάση της αρχής προτεραιότητας. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το πρόγραμμα, κάθε κράτος-μέλος θα λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια, ενώ τα ανώτατο όριο είναι τα 224 κουπόνια. Η συνολική χρηματοδότηση των €120 εκατ. υπολογίζεται ότι θα καλύψει 8.000 δήμους σε ολόκληρη την Ε.Ε. έως το 2020. Η πρωτοβουλία WiFi4EU έχει ως στόχο να συνδέσει κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε ευρωπαϊκή πόλη με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα κυριότερα κέντρα της δημόσιας ζωής έως το 2020.

Επόμενη πρόσκληση
Κατά την επόμενη διετία, θα δημοσιευτούν τρεις ακόμη προσκλήσεις WiFi4EU, περίπου μία ανά εξάμηνο. Τα χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα WiFi4EU δίκτυα θα είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από διαφημίσεις και δεν θα συλλέγουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Θα χρηματοδοτηθούν δίκτυα, που δεν αναπαράγουν υφιστάμενες ιδιωτικές ή δημόσιες δωρεάν προσφορές παρόμοιας ποιότητας.

Η πρωτοβουλία WiFi4EU, η οποία εξαγγέλθηκε το Σεπτέμβριο του 2016 από τον Πρόεδρο Γιούνκερ, εντάσσεται στη φιλόδοξη μεταρρύθμιση των κανόνων της Ε.Ε. για τις τηλεπικοινωνίες, η οποία συμπεριλαμβάνει νέα μέτρα για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών συνδεσιμότητας των Ευρωπαίων πολιτών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ