Νέα

Ηλεκτρονικό εισιτήριο γίνεται το tablet και το smartphone στις συγκοινωνίες της Αθήνας

tfatickets

Τη δυνατότητα να αγοράζουν τα εισιτήρια τους ηλεκτρονικά μέσω smartphone ή tablet, χωρίς να περιμένουν σε ουρές ή να αναζητούν τα σημεία πώλησης, αποκτούν οι χρήστες των Μέσων Μεταφοράς της Αθήνας. Πρόκειται για την τεχνολογία πληρωμών μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, που έχει αναπτύξει η Masabi, διεθνής “παίκτης” στο mobile ticketing για Μέσα Μεταφοράς, η οποία διατίθεται με την υποστήριξη της MasterCard.

Η νέα εφαρμογή, «TfA tickets», φέρνει τα mobile εισιτήρια στην ελληνική αγοράΗ νέα εφαρμογή, “TfA tickets”, είναι διαθέσιμη στο App Store της Apple και στο Play Store της Google και μπορεί να γίνει download χωρίς χρέωση από οποιονδήποτε χρήστη “έξυπνης” φορητής συσκευής με λειτουργικό σύστημα iOS και Android.

Με το TfA tickets, ο επιβάτης, μετά από την αγορά των εισιτηρίων, θα μπορεί να αποθηκεύει τα εισιτήρια, που έχει αγοράσει ηλεκτρονικά και στη συνέχεια θα ενεργοποιεί το κατάλληλο εισιτήριο πριν από την επιβίβαση. Δύο λεπτά μετά την ενεργοποίηση, τα εισιτήρια θεωρούνται πλέον επικυρωμένα, ενώ για την ενεργοποίηση, δεν θα απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης του πιλοτικού προγράμματος, στην εφαρμογή θα είναι διαθέσιμα όλα τα εισιτήρια με διάρκεια ίση ή μικρότερη των πέντε ημερών.

Με την εφαρμογή, το “έξυπνο” κινητό ή το tablet μετατρέπεται σε εισιτήριο, ακολουθώντας την εξής διαδικασία, για μια μόνο φορά: εγγραφή στο σύστημα (προαιρετικά), καταχώρηση των στοιχείων της κάρτας και αγορά με ασφάλεια και ευκολία των εισιτηρίων. Από τη δεύτερη φορά, το μόνο που χρειάζεται για τη διεκπεραίωση όλων των μελλοντικών συναλλαγών είναι η εισαγωγή του κωδικού επιβεβαίωσης (CVV) της πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας.

Η υπηρεσία στοχεύει στο να κάνει την αγορά των εισιτηρίων ευκολότερη, ταχύτερη και πιο βολική, καθώς οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν τα εισιτήρια τους από το σπίτι, το δρόμο, το μετρό ή και το λεωφορείο, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά.

Διευκρινίσεις
Όπως διευκρίνισε χθες ο ΟΑΣΑ, τα mobile tickets λήγουν στο τέλος της ονομαστικής διάρκειας τους (π.χ. 70 λεπτά για το ενιαίο εισιτήριο και 24 ώρες για το ημερήσιο εισιτήριο) αφού επικυρωθούν, είτε μετά από έξι μήνες, εάν δεν επικυρωθούν. Σε περίπτωση ελέγχου, οι επιβάτες επιδεικνύουν το εισιτήριο τους στους ελεγκτές, ανοίγοντας την εφαρμογή TfA tickets και επιλέγοντας το ενεργοποιημένο εισιτήριο από την καρτέλα “Τα εισιτήριά μου”.

Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν εκ των προτέρων και δεν χρειάζεται σύνδεση δεδομένων, για να εμφανιστούν (σύνδεση είναι απαραίτητη για την αγορά τους). Η αγορά εισιτηρίου θα πρέπει να έχει γίνει πριν τη μετακίνηση με τα Μέσα των Συγκοινωνιών Αθηνών. Μετά την αγορά, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ενεργό δίκτυο κινητού τηλεφώνου, είναι δυνατή η επικύρωση και επίδειξη του εισιτηρίου μετά την επιβίβαση στα οχήματα των Συγκοινωνιών Αθηνών.

Το εισιτήριο ενεργοποιείται από τον ίδιο τον επιβάτη και είναι έγκυρα επικυρωμένο 2 λεπτά μετά από την ενεργοποίησή του. Στην περίπτωση των λεωφορείων και των τρόλεϊ, θα πρέπει να ενεργοποιείται οποιαδήποτε στιγμή πριν την είσοδo στο όχημα. Αν το εισιτήριο βρίσκεται στη φάση των 2 λεπτών καθυστέρησης πριν την επικύρωση, οι επιβάτες θα πρέπει εισέλθουν στο όχημα μόνο από την μπροστινή πόρτα και να επιδείξουν τo κινητό τους τηλέφωνο με το εισιτήριο στον οδηγό. Στην περίπτωση του μετρό, το εισιτήριο θα πρέπει να επικυρώνεται περίπου 2 λεπτά πριν την είσοδο στο σταθμό. Οι αποδείξεις για την αγορά εισιτηρίων μέσω κινητού τηλεφώνου διατίθενται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e- mail).

Ο επιβάτης είναι υπεύθυνος για να διατηρήσει το κινητό του τηλέφωνο φορτισμένο και σε λειτουργία, αν μετακινείται με εισιτήρια της εφαρμογής TfA tickets.  Αν το κινητό τηλέφωνο (ή άλλη συσκευή) δεν λειτουργεί, θα πρέπει να γίνεται χρήση των χάρτινων εισιτηρίων.

Σε περίπτωση επιβολής προστίμου λόγω εξαντλημένης μπαταρίας, ο επιβάτης θα προσκομίζει (φορτισμένη) τη συσκευή και το απόκομμα επιβολής προστίμου στη Διεύθυνση Κομίστρου των Συγκοινωνιών Αθηνών.

Σε περίπτωση απώλειας κινητού τηλεφώνου ή αγοράς καινούργιου, οι επιβάτες μπορούν  να μεταφέρουν τα εισιτήρια τους στη νέα συσκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ