Οι ευρωβουλευτές ερευνούν το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Νέα

11 Οκτωβρίου 2018

Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και η διαρροή δεδομένων του Facebook βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Χθες, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών υιοθέτησε σχέδιο ψηφίσματος, στο οποίο ζητά πλήρη έρευνα για τη διαρροή και την κακή χρήση δεδομένων του Facebook για πολιτικούς σκοπούς, αλλά και πως αυτό επηρεάζει την προστασία των δεδομένων. Στο ψήφισμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα Όργανα της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν πλήρως το Facebook, προκειμένου να μπορούν να αξιολογήσουν την ορθή προστασία των δεδομένων και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία από την ολομέλεια κατά την επόμενη σύνοδο (22-25 Οκτωβρίου) στο Στρασβούργο.

Πλήρη έρευνα για τη διαρροή και την κακή χρήση δεδομένων του Facebook, ζητά το Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΟι ευρωβουλευτές έλαβαν υπόψη τις βελτιώσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, που ανέλαβε το Facebook μετά από το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica. Ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει τον υπεσχημένο πλήρη εσωτερικό έλεγχο. Συνιστούν δε με το ψήφισμά τους στην εταιρεία να προβεί σε “ουσιαστικές τροποποιήσεις στην πλατφόρμα της”, για να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της Ε.Ε. περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Με το ίδιο ψήφισμα η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών παροτρύνει, επίσης, το Facebook να επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων να διεξάγει “πλήρη και ανεξάρτητο έλεγχο” και να παρουσιάσει τα σχετικά ευρήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Κοινοβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια.

Το ψήφισμα
Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 41 ψήφους υπέρ και 10 αποχές, συνοψίζει τα συμπεράσματα που συνήχθησαν μετά από τη συνάντηση - τον περασμένο - Μάιο μεταξύ ευρωβουλευτών και του CEO του Facebook, κ. Mark Zuckerberg και των τριών επακόλουθων ακροάσεων για τη διευκρίνιση των επιπτώσεων της παραβίασης των δεδομένων από την Cambridge Analytica. Στο ψήφισμα γίνεται και αναφορά στην τελευταία παραβίαση δεδομένων που υπέστη το Facebook, στις 28 Σεπτεμβρίου, στο στόχαστρο της οποίας βρέθηκαν 50 εκατ. λογαριασμοί.

Εκλογές
Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν στο ψήφισμά τους ότι ο γενικός κανονισμός προστασίας δεδομένων και οι νέοι κανόνες για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων προβλέπουν, ήδη, κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων προστασίας των δεδομένων. Επιπλέον, προκειμένου να αποφευχθεί η επιρροή των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ευρωβουλευτές ζητούν από όλα τα θεσμικά όργανα, οργανισμούς και φορείς να επαληθεύουν ότι οι σελίδες των social media που χρησιμοποιούνται δεν διακυβεύουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Αν χρειαστεί, μάλιστα, προτείνουν στους υποψηφίους να “εξετάσουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τους λογαριασμούς τους στο Facebook” για να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα όλων των ατόμων που έρχονται σε επαφή μαζί τους.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

16

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2018/ 2019 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας