Νέα

Παράταση στις δράσεις “Ψηφιακό Βήμα” και “Ψηφιακό Άλμα”

peoplewalk

Την παράταση, έως τις 31 Οκτωβρίου 2018, της υποβολής αιτήσεων για τις δράσεις “Ψηφιακό Βήμα” και “Ψηφιακό Άλμα”, ανακοίνωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα”. Οι δύο δράσεις προκηρύχθηκαν τον Ιούνιο του 2018 και έχουν συνολικό προϋπολογισμό €100 εκατ.

Έως τις 31 Οκτωβρίου μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι για τις δύο δράσεις, προϋπολογισμού €100 εκατ.Η δράση “Ψηφιακό Βήμα” στοχεύει στην ψηφιακή αναβάθμιση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και έχει προϋπολογισμό €50 εκατ. για το σύνολο των περιφερειών της χώρας. Δικαιούχοι της δράσης είναι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης έχουν κλείσει τουλάχιστον δυο πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις. Το “Ψηφιακό Βήμα” αφορά επενδυτικά σχέδια από €5.000 έως €50.000 και επιδοτεί το 50% των επιλέξιμων δαπανών.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εμφανίζουν την τελευταία τριετία, τουλάχιστον ένα θετικό αποτέλεσμα προ φόρων και αποσβέσεων, να προσκομίσουν κατά την υποβολή της αίτησης αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης σε ποσοστό τουλάχιστον 60% της ιδιωτικής συμμετοχής του επενδυτικού σχεδίου, να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας την κατάλληλη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, άδεια λειτουργίας. Επίσης, πρέπει να υποβάλλουν δαπάνες, που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους και δεν πρέπει να περιλαμβάνονται ως δικαιούχοι σε αποφάσεις ανάκλησης παλαιότερων δράσεων που αφορούν την ψηφιακή τεχνολογία. Επιδοτούμενες δαπάνες είναι η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία νέων μηχανημάτων και εξοπλισμού ΤΠΕ, η προμήθεια και παραμετροποίηση λογισμικού, η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, καθώς και υπηρεσίες hosting, collocation, σύνδεσης στο Διαδίκτυο, ψηφιακής διαφήμισης, ανάπτυξη ή πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας, μεταφορά δεδομένων ή παραμετροποίηση λογισμικού. 

Ψηφιακό Άλμα
Η νέα Δράση “Ψηφιακό Aλμα” στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και έχει προϋπολογισμό €50 εκατ. Δικαιούχοι είναι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η δράση αφορά επενδυτικά σχέδια από €55.000 έως €400.000, ενώ επιδοτείται το 50% των επιλέξιμων δαπανών.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εμφανίζουν την τελευταία τριετία, τουλάχιστον ένα θετικό αποτέλεσμα προ φόρων και αποσβέσεων, να προσκομίσουν κατά την υποβολή της αίτησης αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης σε ποσοστό τουλάχιστον 60% της ιδιωτικής συμμετοχής. Επίσης, θα πρέπει να υποβάλλουν δαπάνες, που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους. Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες είναι επιλέξιμες από την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης.

Κάθε επιχείρηση πριν την υποβολή του επενδυτικού σχεδίου, θα πρέπει να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο και να αποτυπώσει την υφιστάμενη ψηφιακή της κατάσταση (εξοπλισμός ΤΠΕ τελευταίας τριετίας, λογισμικό, ψηφιακές υπηρεσίες, λοιπά στοιχεία ΤΠΕ). 

Με βάση την ψηφιακή της κατάσταση κατατάσσεται αυτόματα σε μία από τις τέσσερις ψηφιακές βαθμίδες, που ορίζουν τα επίπεδα ψηφιακής ωριμότητας. Το επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να στοχεύει στην αναβάθμιση της επιχείρησης τουλάχιστον κατά δύο ψηφιακές βαθμίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ