Νέα

Χρηματοδότηση της Ε.Ε., ύψους €500 εκατ., για την ανάπτυξη του 5G

5gnetwork

Τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών παρόχων να οδηγήσουν την παγκόσμια κούρσα ανάπτυξης των δικτύων επόμενης γενιάς, 5G, συνεχίζει να στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε συμφωνία για τη χορήγηση δανείου, ύψους €500 εκατ., στη φινλανδική Nokia στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Το δάνειο από την ΕΤΕπ θα στηρίξει ένα βασικό ευρωπαϊκό φορέα παροχής τεχνολογίας, που επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία (Ε&Α) σε έναν τομέα που μπορεί να παράγει τεχνολογίες, οι οποίες επιτρέπουν την καινοτομία και την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Γι’ αυτό άλλωστε το δάνειο εξασφαλίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το οποίο αποτελεί τον βραχίονα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη γνωστό και ως “Σχέδιο Γιούνκερ”. Το δάνειο, το οποίο επεκτείνει το προφίλ λήξης του χρέους της Nokia, έχει μέσο όρο λήξης περίπου πέντε ετών μετά από την εκταμίευση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή της επόμενους 18 μήνες.

Το 5G
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε δάνειο στη Nokia στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την ΕυρώπηΗ τεχνολογία 5G αναμένεται να προσφέρει πιο γρήγορες ταχύτητες, μαζική συνδεσιμότητα, διάρκεια ζωής μπαταρίας 10 ετών για της αισθητήρες, υπερσύγχρονα και αξιόπιστα δίκτυα για της χρήστες. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR), οχήματα χωρίς οδηγούς, ιατρική παρακολούθηση, προηγμένες υπηρεσίες βιομηχανικού αυτοματισμού και της εφαρμογές, που απαιτούν ταχύτητα και αξιοπιστία της σύνδεσης.

Σημασία
“Για να μπορέσει η Ευρώπη να υιοθετήσει πλήρως και να επωφεληθεί από τις νέες τεχνολογίες, χρειάζεται ένα συνεχές επενδυτικό εγχείρημα. Η συμφωνία για τη δανειοδότηση θα συμβάλει στις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης της Nokia σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G”, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Jyrki Katainen, υπεύθυνος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπεύθυνος για τη δανειοδότηση στη Βόρεια Ευρώπη, κ. Alexander Stubb, τόνισε από την πλευρά του: “Το 5G αναπτύσσεται γρήγορα, ταχύτερα απ’ ό,τι οι περισσότεροι περίμεναν. Εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για - εξ ολοκλήρου - νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ θα ενισχύσει σημαντικά τις υπάρχουσες ασύρματες εφαρμογές”.

“Η χρηματοδότηση αυτή ενισχύει τις ερευνητικές μας προσπάθειες για τη νέα τεχνολογία του 5G και συνεχίζει να δίνει ώθηση στα σχέδιά μας για τις πρώτες υλοποιήσεις της τεχνολογίας 5G”, ανέφερε ο CFO της Nokia, κ. Kristian Pullola.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ