80.000 ακίνητα, στην Ελλάδα, διατέθηκαν μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Νέα

12 Δεκεμβρίου 2014

Τα οφέλη της παγκόσμιας τάσης του “Sharing Economy” αναζητά ο εγχώριος τουρισμός, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και του Ίντερνετ. Ήδη, υπολογίζεται ότι 80.000 ακίνητα, σε ιδιαίτερα σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, διατέθηκαν και μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού (Sharing Economy). Η τάση του “sharing economy” ή αλλιώς “διαμοιρασμός πόρων και περιουσιακών στοιχείων” είναι, εδώ και χρόνια, διαδεδομένη στο εξωτερικό και πλέον και στη χώρα μας, μέσω πλατφορμών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων.

Τα οφέλη του “Sharing Economy” αναζητά ο ελληνικός τουρισμόςΤο εύρος της επιρροής της νέας παγκόσμιας τάσης του “Sharing Economy” στον ελληνικό τουρισμό αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, έκθεση, που αποτελεί προάγγελο της μελέτης “Η Επίδραση της Οικονομίας Διαμοιρασμού (Sharing Economy) στον Κλάδο του Τουρισμού και της Φιλοξενίας στην Ελλάδα”.

Όπως διαπιστώνει η μελέτη, στην Ελλάδα υπάρχει σειρά από συναφείς πλατφόρμες, που εμφανίζονται να διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια καταχωρημένων ακινήτων στην Ελλάδα και να προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.

Για παράδειγμα, η εταιρεία Flipkey, που ανήκει στην TripAdvisor προσφέρει αγορά υπηρεσιών ενοικίασης εξοχικών κατοικιών, που λειτουργεί χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 300.000 ενοικιαζόμενες κατοικίες σε όλο τον κόσμο και διαθέτει περισσότερα από 3.000 καταχωρημένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2014, σχεδόν το 45% των ακινήτων αυτών βρίσκονται σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κρήτη.

Η εταιρεία Homeaway παρέχει υπηρεσίες ενοικίασης εξοχικών κατοικιών, με περισσότερες από ένα εκατομμύριο ενεργές καταχωρήσεις σε 190 χώρες και περισσότερα από 6.500 καταχωρημένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2014, σχεδόν το 53% των ακινήτων αυτών βρίσκονται στη Κρήτη και τα νησιωτικά συμπλέγματα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ενώ - στην πλειονότητα τους - τα ακίνητα είναι κατοικίες και διαμερίσματα πολυτελείας.

Παραδείγματα
Η Housetrip προσφέρει υπηρεσίες ενοικίασης εξοχικών κατοικιών, έχει χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από $60 εκατ. και διατηρεί, επί του παρόντος, χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 360.000 ενοικιαζόμενες κατοικίες σε όλο τον κόσμο. Η Housetrip διαθέτει περισσότερα από 1.500 καταχωρημένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται και πάλι στην Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Τέλος, η Airbnb ιδρύθηκε το 2008 και έχει καταφέρει, σε διάστημα έξι χρόνων, να εντάξει περισσότερες από 800.000 καταχωρήσεις σε 34.000 πόλεις και 190 χώρες στην προσφορά καταλυμάτων σε όλο τον κόσμο. Επί του παρόντος, πάντως, οι κρατήσεις της πλατφόρμας κυμαίνονται, κατά μέσο όρο, στις 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις κάθε μήνα. Η Airbnb στην Ελλάδα διαθέτει περίπου 11.800 καταχωρήσεις (κυρίως ολόκληροι χώροι και ιδιωτικά δωμάτια).

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021