Νέα

Ακύρωσε η Ε.Ε. την πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος για το “WiFi4EU”

wifiinternet

Στην ακύρωση της πρώτης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα “WiFi4EU”, που εξασφαλίζει δωρεάν Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ένωση υποχρεώθηκε σε ακύρωση της πρώτης πρόσκλησης, μετά από πληροφορίες που έλαβε σχετικά με τεχνικό ζήτημα, που αφορά την όλη διαδικασία, το οποίο και την κατέστησε μη αδιάβλητη. Θυμίζουμε ότι το Μάρτιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την πύλη “WiFi4EU” (www.wifi4eu.eu) στο πλαίσιο του προγράμματος για την εγκατάσταση δωρεάν δημόσιων σημείων πρόσβασης Wi-Fi σε δημόσιες πλατείες, βιβλιοθήκες, δημαρχεία ή άλλους δημόσιους χώρους. Το πρόγραμμα δημιούργησε εξ αρχής ένα τεράστιο ενδιαφέρον.

Περισσότεροι από 18.000 δήμοι στην Ευρώπη υπέβαλαν αιτήσεις για δωρεάν Wi-Fi σε δημόσιους χώρους“Σε λιγότερο από δύο μήνες, περισσότεροι από 18.000 δήμοι, περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου της Ευρώπης, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους. Η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων ξεκίνησε στις 15 Μαΐου 2018. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, περισσότεροι από 5.000 δήμοι είχαν ήδη υποβάλει αίτηση και μέσα σε λίγες ώρες 11.000 είχαν κάνει το ίδιο. Ωστόσο, μετά από λίγες ώρες, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε την πύλη WiFi4EU μετά από πληροφορίες σχετικά με ένα τεχνικό ζήτημα”, δήλωσε σχολιάζοντας την ακύρωση η αρμόδια Επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, κυρία Mariya Gabriel.

Πρόβλημα λογισμικού
Σύμφωνα με την Επίτροπο, μετά από την έρευνα που διενεργήθηκε, η Επιτροπή εντόπισε ένα ελάττωμα στο λογισμικό που παρείχε ο ανάδοχος. “Το ζήτημα αυτό επέτρεψε σε ορισμένους δήμους να υποβάλουν αιτήσεις πριν από την επίσημη έναρξη της πρόσκλησης, ενώ εμπόδισε άλλους να το πράξουν μόλις άνοιξε η πρόσκληση”, αναφέρει η Επίτροπος.

Όπως εξηγεί η ίδια, “καθώς αυτό το τεχνικό ζήτημα εμπόδισε όλους τους δήμους να υποβάλουν αίτηση σε ισότιμη βάση, ζήτησα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ακυρώσουν αυτή την πρώτη πρόσκληση. Τα κουπόνια από αυτόν τον πρώτο γύρο αιτήσεων θα προστεθούν στον προϋπολογισμό για την επόμενη πρόσκληση”, αναφέρει η Επίτροπος.

Οι εγγραφές των δήμων, πάντως, θα παραμείνουν έγκυρες για μελλοντικές προσκλήσεις, ώστε οι δήμοι να μπορούν να εφαρμόσουν ξανά με ένα πάτημα ενός κουμπιού. Όσοι δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στην πύλη θα μπορούν να το κάνουν, όταν ανοίξει ξανά πριν από την επόμενη πρόσκληση το φθινόπωρο του 2018, όταν τα προβλήματα έχουν επιλυθεί πλήρως.

Το πρόγραμμα
Οι δήμοι όλοι της Ευρώπης είχαν τη δυνατότητα από τις 15 Μαΐου να υποβάλλουν προτάσεις χρηματοδότησης για τη δημιουργία σημείων παροχής δωρεάν πρόσβασης σε ασύρματο Διαδίκτυο. Το πρόγραμμα “WiFi4EU” προσφέρει στους δήμους κουπόνια αξίας 15.000 ευρώ, για να εγκαταστήσουν σημεία Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσια πάρκα και πλατείες. Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να συνδέσει κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε ευρωπαϊκή πόλη με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα κυριότερα κέντρα της δημόσιας ζωής έως το 2020. Οι δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια WiFi4EU για την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού Wi-Fi (σημείων ασύρματης πρόσβασης) στα κέντρα της τοπικής δημόσιας ζωής τα οποία έχουν επιλέξει. Συνολικά θα διατεθούν €120 εκατ. από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. μέχρι το 2020 για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού για δημόσιες υπηρεσίες δωρεάν Wi-Fi σε έως και 8 000 δήμους σε όλα τα κράτη - μέλη, καθώς και στη Νορβηγία και την Ισλανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ