Νέα

H ψηφιακή τεχνολογία στο επίκεντρο του “πακέτου” Juncker των €315 δις

digital-economy

Τη δέσμευση ότι η νέα επενδυτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους τουλάχιστον €315 δις, περιλαμβάνει μεγάλα ποσά για την ψηφιακή οικονομία, ανέλαβε ο αρμόδιος Επίτροπος, κ. Günther Oettinger. Μιλώντας σε γερμανικό περιοδικό, ο Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας υπογράμμισε ότι οι σχετικές συζητήσεις με τις αρμόδιες Αρχές της Ε.Ε., αλλά και με τους ίδιους τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους για το νέο “πακέτο” θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος. “Οι συζητήσεις θα κυμανθούν γύρω από ερωτήματα, όπως ποιος, τι και πώς θα χρηματοδοτηθεί”, σχολίασε ο ίδιος.


Λίστα 2.000 έργων, που ζητούν χρηματοδότηση, έχει καταρτίσει η ΕΕ
Η Επιτροπή έχει αναγγείλει επενδύσεις τουλάχιστον €315 δις, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία έως 1,3 εκατ. νέων θέσεων εργασίας. Στην “καρδιά” του νέου φιλόδοξου πλάνου βρίσκονται τομείς, τους οποίους η Επιτροπή θεωρεί στρατηγικής σημασίας και συγκεκριμένα τα ευρυζωνικά δίκτυα, την έρευνα και καινοτομία, τις μεταφορές, την ενέργεια και την εκπαίδευση. Σύμφωνα με συνολικές εκτιμήσεις της Επιτροπής, τα προτεινόμενα μέτρα θα μπορούσαν να προσθέσουν, την επόμενη τριετία, €330 - €410 δις στο ΑΕΠ της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να έχει καταρτίσει έναν κατάλογο σχεδόν 2.000 έργων, αξίας €1,3 τρις, που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων. Τα έργα αυτά εκτείνονται σε ευρύ φάσμα και περιλαμβάνουν από την ανέγερση ενός νέου τερματικού σταθμού στο διεθνές αεροδρόμιο του Ελσίνκι μέχρι αντιπλημμυρικά έργα στη Βρετανία, σύμφωνα με έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

“Συνολικά, έχουν καταγραφεί σχεδόν 2.000 έργα με συνολικό κόστος επένδυσης €1,300 τρις, εκ των οποίων τα €500 δις πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια”, αναφέρει το έγγραφο, το οποίο, αν και δεν είναι τελικό, θα συζητηθεί σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. Η Επιτροπή σκοπεύει να επιλέξει τα πρώτα έργα, ώστε να είναι έτοιμα να αντλήσουν χρηματοδότηση τον Ιούνιο.

Η ατζέντα
Το Επενδυτικό Σχέδιο των €315 δις θα υποστηριχθεί από ένα νέο θεσμό, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), εγγυημένου με Δημόσιο χρήμα, για την πραγματοποίηση πρόσθετων επενδύσεων ύψους τουλάχιστον €315 δις κατά την τριετία 2015 - 2017.

Το Ταμείο αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τα μέσα του 2015, με στόχο την κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης - όπου κάθε ευρώ δημοσίου χρήματος θα χρησιμοποιείται για να κινητοποιεί πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις, χωρίς να δημιουργεί νέο χρέος. Θα συγκροτηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και θα στηρίζεται σε μια εγγύηση €16 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και ποσό €5 δις, που θα δεσμευθεί να διαθέσει η ΕΤΕπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ