Νέα

Επιχειρηματικές ευκαιρίες, $19 τρις, δημιουργεί το Internet of Everything

internet-of-everything-implications-for-it-1-638

Το δικό της ρόλο στον κόσμο του Internet of Everything (ΙοΕ) αναζητά η εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αλλά και το σύνολο των κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Η διαπίστωση ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια το ΙοΕ θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, αξίας $19 τρις, δεν αφήνει αδιάφορη την ελληνική επιχειρηματική σκηνή. Μάλιστα, το ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες, που δημιουργεί το Internet of Everything, αποτυπώθηκε έμπρακτα  στην ετήσια επιχειρηματική και τεχνολογική εκδήλωση Cisco Connect Greece 2014, με θέμα το “Internet of Everything” (IoE). Κατά τη διάρκεια του Cisco Connect Greece 2014, το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), κοινή διαπίστωση ήταν η αναγκαιότητα χρήσης της τεχνολογίας ως του μοναδικού τρόπου εκμετάλλευσης του φαινομένου της διασύνδεσης αντικειμένων, διαδικασιών, εφαρμογών και ανθρώπων κάτω από την “ομπρέλα” του Ιnternet.

Το IoE μέσα από τη “ματιά” του επιχειρηματικού κόσμου στο Cisco Connect Greece 2014Κατά τη διάρκεια των κεντρικών παρουσιάσεων, ο Αντιπρόεδρος, EMEAR στη Cisco, David Bevilacqua, σχολίασε ότι ποσοστό των αντικειμένων, που είναι αυτή τη στιγμή διασυνδεδεμένα στο Ιnternet, αντιπροσωπεύει μόλις το 1%, με το υπόλοιπο 99%, το οποίο σταδιακά συνδέεται στο Διαδίκτυο, να δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, αλλά και δυνατότητες για την καθημερινότητά μας.

Όπως ειπώθηκε, κατά τη διάρκεια του Cisco Connect Greece 2014, το IoE δεν εξαντλείται στην τοποθέτηση αισθητήρων σε αντικείμενα. Πρόκειται για την αξιοποίηση της συλλογικής νοημοσύνης των ανθρώπων, των εργαλείων, αλλά και του ίδιου του περιβάλλοντος. Είναι ένα Διαδίκτυο μέσα από το οποίο ανακαλύπτονται θεραπείες, εξαλείφεται η πείνα, διασώζονται είδη που κινδυνεύουν και πραγματοποιούνται τα όνειρα μας.

Μεγάλο ενδιαφέρον
“Η παρουσία σχεδόν 1.850 στελεχών της αγοράς και ειδικά αυτή τη χρονιά με αισθητά μεγαλύτερο ποσοστό σε υψηλές θέσεις ευθύνης, δεν είναι για εμάς τυχαίο. Ενισχύει την πεποίθησή μας ότι η πρόοδος επιχειρήσεων, Οργανισμών και κρατών πρέπει να στηριχτεί, ειδικότερα τώρα, στην τεχνολογία και την εκμετάλλευσή της”, σχολίασε, από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της Cisco, κ. Αντώνης Τσιμπούκης.

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος, Marketing EMEAR, της Cisco, κ. Jeremy Bevan, επεσήμανε την πραγματικότητα του Digital Transformation στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ ο Regional Sales Manager της Cisco, κ. Νίκος Μποτίνης, μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας με την Intel, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν για τους πελάτες.

Με τη ματιά των CEOs
Ηγετικά στελέχη της αγοράς και διευθύνοντες σύμβουλοι από τους κλάδους των λιανικών πωλήσεων, των τραπεζικών υπηρεσιών, των ηλεκτρονικών αγορών, της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του τουρισμού βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι δίνοντας την δική τους  οπτική για το Internet of Everything.

Στη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθηκε ότι το Software Intelligence, αναπτύσσεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου τη νέα εποχή του Internet of Everything. Επομένως, οι υποδομές, το hardware πρέπει να είναι ανάλογου επιπέδου για να ανταποκριθούν σε πλείστες ανάγκες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η επεξεργασία των μεγάλων δεδομένων (Big Data).

“Οι καταναλωτές είναι πλέον πιο έξυπνοι. Το 60%  των πελατών αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών ενδεχομένως γνωρίζουν πιο πολλά και από τους ίδιους τους πωλητές”, διαπιστώθηκε στη διάρκεια της συζήτησης.

Ειδικά στον τουρισμό, η αξιοποίηση νέων εφαρμογών και τεχνολογιών, που σχετίζονται με το IoE, απαιτεί τη συνεργασία των τουριστικών επιχειρήσεων με τους κατά τόπους δήμους, λιμάνια και πόλεις.

Την ίδια στιγμή, οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη του εμπορίου, με την ισορροπία μεταξύ των απρόσκοπτων συναλλαγών και του ελέγχου αυτών, να παραμένει το ζητούμενο.

Οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι το Δημόσιο έχει εξελιχθεί στον τεχνολογικό τομέα σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το ζήτημα της αξιοποίησης των Big Data είναι εφικτό από τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά παραμένει θέμα υποδομών.

“Από τότε που άρχισε να λειτουργεί το Internet Banking παρατηρήθηκε αύξηση 20% σε νέους χρήστες. Αυτό αποδεικνύει τη μεγάλη δυναμική. Όσο για την αξία των Big Data, αναμφισβήτητα είναι σημαντική. Οι πρώτοι διδάξαντες στην αξιοποίησή τους είναι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας με τις προσωποποιημένες προσφορές προς τους πελάτες τους”, επισημάνθηκε κατά τη συζήτηση.

CIO Panel
Σε έτερο πάνελ, CIOs παρουσίασαν εφαρμογές του IoE στην Ελλάδα, όπως στην τηλεϊατρική, ενέργεια, τραπεζικές συναλλαγές, εκπαίδευση, χρηματιστήριο, τη κίνηση των οχημάτων και τον έλεγχο των εθνικών αυτοκινητοδρόμων, καθώς και σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις, που χρησιμοποιούν φορείς όπως το Χαμόγελο του Παιδιού. Οι συμμετέχοντες επισήμαναν το υψηλό επίπεδο των στελεχών Πληροφορικής στην Ελλάδα, καθώς και τις απεριόριστες δυνατότητες εξέλιξης στη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέες υπηρεσίες για το κοινό, αλλά και σε πολλαπλά οφέλη για τις ίδιες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ