Νέα

Ενισχύθηκαν το Νοέμβριο οι προσδοκίες σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού

softwarewallp

Βελτίωση κατέγραψε το Νοέμβριο, τόσο έναντι του Οκτωβρίου όσο και σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού στην Ελλάδα. Ο δείκτης διαμορφώθηκε το Νοέμβριο στις 72,5 μονάδες από 68,6 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, υψηλότερα από τα επίπεδα του αντίστοιχου περσινού μήνα, όταν είχε ανέλθει στις 61,7 μονάδες. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων των δύο τομέων ενισχύονται, µε το σχετικό ισοζύγιο να φθάνει στις -4 (από -20) μονάδες. Στις δε εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση, τα σχετικά ισοζύγια παρέμειναν το Νοέμβριο αμετάβλητα και ισοσκελισμένα και στις δύο περιπτώσεις.

Βελτίωση σε σχέση με τον Οκτώβριο, αλλά και με τον αντίστοιχο περσινό μήναΤην παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το μήνα Νοέμβριο. Σύμφωνα με την έρευνα, ισοσκελισµένο εμφανίστηκε το Νοέμβριο και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την απασχόληση (από -20 µον.). Ως προς τις τιμές, το 22% (από ¼) των επιχειρήσεων αναμένει μείωση τους και οι υπόλοιπες σταθερότητα. Επιπλέον, το Νοέμβριο περιορίστηκε ήπια, στο 30% από 35%, το ποσοστό των ερωτηθέντων από τους δύο κλάδους, που δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, µε το 29% να επισημαίνει αντίστοιχα την ανεπάρκεια ζήτησης και κεφαλαίων κίνησης ως τα βασικά επιχειρηματικά τους προσκόμματα.

Η εικόνα
Συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το Νοέμβριο βρέθηκε στα ίδια σχεδόν επίπεδα µε εκείνα του Οκτωβρίου, κινούμενος οριακά υψηλότερα, κατά 0,5 μονάδες και φθάνοντας στις 102,7 μονάδες. Η επίδοση αυτή παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση µε τα προηγούμενα έτη και αντανακλά σε μεγάλο βαθμό, όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομίας, όπως άλλωστε καταγράφεται και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, κυριαρχεί η σταθερότητα των προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες, µε το Λιανικό Εμπόριο να σημειώνει άνοδο στο σχετικό δείκτη, ενώ αντίθετα οι Κατασκευές εμφανίζουν αισθητή πτώση.

Από την πλευρά των νοικοκυριών, σημειώνεται ελαφρά βελτίωση στο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς δεν φαίνεται η αβεβαιότητα, που σχετίζεται µε την πορεία της οικονομικής πολιτικής, να έχει μεταβάλει τις προσδοκίες, τουλάχιστον σε σύγκριση µε τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικότερα στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής επιδεινώνονται, οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης βελτιώνονται, ενώ ο δείκτης των αποθεμάτων υποδηλώνει χαμηλότερη ρευστοποίηση.

Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται, ενώ τόσο οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, όσο και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση παραμένουν αμετάβλητες.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται, όπως επίσης και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις, µε το ισοζύγιο των αποθεμάτων να κινείται στα ίδια επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, το επόμενο 12µηνο, κερδίζουν έδαφος, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώνονται ελαφρά και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας οριακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ