Νέα

Η Ευρώπη εντείνει τη μάχη ενάντια στο παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο

internet

Τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση και κατάργηση του παράνομου περιεχομένου, που υποκινεί το μίσος, τη βία και την τρομοκρατία μέσω του Διαδικτύου, επιχειρεί να επιταχύνει η Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει, ήδη, παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές και αρχές βάσει των οποίων οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα εντείνουν την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαγραφή του παράνομου online περιεχομένου.

Κατάργηση παράνομου περιεχομένου: η Επιτροπή ζητά ταχύτερη πρόοδο απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρηΣε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, πέντε συναρμόδιοι Ευρωπαίοι Επίτροποι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους ψηφιακών πλατφορμών, προκειμένου να συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Στην αυριανή συνάντηση, από πλευράς Επιτροπής, θα συμμετέχουν ο Αντιπρόεδρος Andrus Ansip και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ, κυρία Elżbieta Bieńkowska, η Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, κυρία Věra Jourová, ο Επίτροπος για την Ένωση Ασφάλειας, κ. Julian King και η Επίτροπος αρμόδια για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, κυρία Mariya Gabriel.

“Η συνάντηση θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για μια ειλικρινή και ανοικτή ανταλλαγή σχετικά με τα συμπεράσματα που αντλήθηκαν”, αναφέρει η Επιτροπή. Οι πέντε Επίτροποι από την πλευρά τους, σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν: “τα τελευταία χρόνια, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν αυξήσει σημαντικά τους πόρους που αφιερώνουν στην κατάργηση του βίαιου και εξτρεμιστικού περιεχομένου το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, ακόμη κι αν έχουν αφαιρεθεί δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις με παράνομο περιεχόμενο, υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερες ακόμη ενεργές. Και η απομάκρυνσή τους πρέπει να είναι γρήγορη: όσο το παράνομο υλικό παραμένει online, τόσο μεγαλύτερη είναι η εμβέλειά του, τόσο περισσότερο μπορεί να εξαπλωθεί και να αναπτυχθεί”.

Σήμερα, σε περισσότερες από το 28% των περιπτώσεων οι διαδικτυακές πλατφόρμες χρειάζονται πάνω από μια εβδομάδα για να αφαιρέσουν το παράνομο περιεχόμενο.

Οι πλατφόρμες
Η Επιτροπή υπολογίζει στη συνεργασία με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ώστε να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για ταχεία και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των απειλών, συμπεριλαμβανομένης της στενότερης συνεργασίας με εθνικές Αρχές και Αρχές επιβολής του νόμου, της αυξημένης ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της περαιτέρω ανάληψης δράσης κατά της επανεμφάνισης παράνομου περιεχομένου. Με την απότομη αύξηση του παράνομου περιεχομένου, οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν να διαδραματίσουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο και πρέπει να εντείνουν την κοινωνική τους ευθύνη.

“Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τη συνεργασία με τις ψηφιακές πλατφόρμες για τον εντοπισμό και την αφαίρεση του τρομοκρατικού και άλλου παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο κι αν χρειαστεί, θα προτείνουμε νομοθεσία, που θα συμπληρώνει το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο”, αναφέρουν οι πέντε Επίτροποι.

Η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει με μια σειρά από σημαντικούς “παίκτες” στον τομέα του ψηφιακού περιεχομένου (Facebook, Twitter, Google, Microsoft) σε έναν κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος - κατά την κρίση της Επιτροπής - δείχνει ότι μια αυτορρυθμιζόμενη προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει καλό παράδειγμα και να οδηγήσει σε αποτελέσματα.

Ως ένα πρώτο βήμα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, η Επιτροπή προτείνει κοινά εργαλεία για τον ταχύ εντοπισμό, την αφαίρεση και την αποτροπή της επανεμφάνισης τέτοιου περιεχομένου.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να συνεργάζονται στενότερα με τις αρμόδιες εθνικές Αρχές, ορίζοντας σημεία επαφής που να εξασφαλίζουν στους χρήστες τη δυνατότητα να έρχονται σε ταχεία επαφή με αυτές για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου. Για να επιταχύνουν τον εντοπισμό, προτρέπονται να συνεργαστούν στενά με αξιόπιστες πηγές επισήμανσης παράνομου περιεχομένου (flaggers), δηλαδή, ειδικούς φορείς με εμπειρία ως προς το τι συνιστά παράνομο περιεχόμενο. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργήσουν εύκολα προσβάσιμους μηχανισμούς που θα επιτρέπουν στους χρήστες να επισημαίνουν παράνομο περιεχόμενο και να επενδύσουν σε τεχνολογίες αυτόματου εντοπισμού.

Το μέλλον
Η Επιτροπή θα παρακολουθεί προσεκτικά την πρόοδο που θα σημειώσουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες κατά τους προσεχείς μήνες και θα εκτιμήσει κατά πόσον απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ταχύς και προληπτικός εντοπισμός και η αφαίρεση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης λήψης νομοθετικών μέτρων για τη συμπλήρωση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου. Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ