Νέα

Οι ελληνικές τηλεπικοινωνίες επενδύουν στα δίκτυα του μέλλοντος

eettphoto

Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, οι οποίες είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, υπόσχονται στους Έλληνες πολίτες οι εγχώριες εταιρείες Τηλεπικοινωνιών. Χθες ολοκληρώθηκε και επίσημα, με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων παραχώρησης, η διαδικασία χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 1800 MHz. 

Υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης για τη χρήση φάσματος στη ζώνη των 1800 MHzΜε την παραχώρηση του φάσματος στους παρόχους, ανοίγει ο δρόμος για ένα πιο “σύγχρονο ευρυζωνικό περιβάλλον, όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, αξιοποιώντας στο έπακρον τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η τεχνολογία”, τόνισε χθες ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, κ. Δημ. Τσαμάκης.

Κατά την υπογραφή των παραχώρησης από τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ και τους επικεφαλής του ΟΤΕ, της Vodafone Ελλάδας και της WIND Ελλάς, κ.κ. Μ. Τσαμάζ, Χ. Μπρουμίδη και Ν. Ζαρκαλή, ο κ. Τσαμάκης σχολίασε ότι “η χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 1800 MHz αναδεικνύει τη δυναμική της κινητής ευρυζωνικότητας στην ελληνική αγορά και αποδεικνύει ότι ο τομέας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών αποτελεί κομβικό σημείο για την επιχειρηματικότητα, την προώθηση επενδύσεων σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες και την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας”. Ο ίδιος σημείωσε ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία, εξασφαλίστηκαν, σε δημοσιονομικό επίπεδο, έσοδα ύψους €201,45 εκατ. 

Ψηφιακή ανάπτυξη
Κατά την τελετή υπογραφής των συμβάσεων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, κ. Μ. Τσαμάζ, αναφέρθηκε στα επενδυτικά πλάνα του ομίλου: “ο ΟΤΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ψηφιακή ανάπτυξη, φτιάχνοντας τις υποδομές δικτύων που χρειάζεται η χώρα και η κοινωνία στη νέα ψηφιακή εποχή. Η νέα, μεγάλη επένδυσή μας ύψους 83 εκατ. για το φάσμα, έρχεται να προστεθεί στο 1,5 δις επενδύσεων που έχουμε εξαγγείλει μέχρι το 2020, για να φτιάξουμε τις ψηφιακές λεωφόρους του μέλλοντος. Έτσι, εξασφαλίζουμε για τους πελάτες μας κορυφαία ποιότητα επικοινωνίας και mobile internet και προετοιμαζόμαστε για το 5G. Με την τεχνολογία, φτιάχνουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, κ. Χ. Μπρουμίδης, σχολίασε: “Με αίσθημα ευθύνης και με μία φιλόδοξη στρατηγική για την ανάπτυξη των πλέον σύγχρονων ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών στην Ελλάδα, επενδύουμε με συνέπεια σε έναν στρατηγικό εθνικό πόρο, με στόχο να βοηθήσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να μεταβούν στην κοινωνία των Gigabit. Από το 1992 έως και σήμερα, η Vodafone Ελλάδας αναπτύσσει το δίκτυο της με υπευθυνότητα, ανοίγοντας νέους δρόμους για την οικονομία της χώρας”.

“Η χορήγηση των συγκεκριμένων δικαιωμάτων χρήσης εντάσσεται στο πενταετές πλάνο επενδύσεων της WIND Ελλάς, ύψους 500 εκατ. έως το 2020. Η αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας, σε συνδυασμό με την εκρηκτική ανάπτυξη κινητών εφαρμογών και την ανάγκη διασύνδεσης του φυσικού κόσμου με το Διαδίκτυο, απαιτούν επενδύσεις σε τεχνολογίες, υποδομές και κρίσιμο φάσμα. Με την επένδυση αυτή, ανταποκρινόμαστε στα νέα δεδομένα της αγοράς τηλεπικοινωνιών και συνεχίζουμε να προσφέρουμε στους συνδρομητές μας κορυφαίες εμπειρίες επικοινωνίας”, τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς, κ. Ν. Ζαρκαλής. 

Το φάσμα
Συνολικά, στους παρόχους κατακυρώθηκαν τα εξής φασματικά δικαιώματα:

COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες ΑΕ: Πέντε τμήματα εύρους ζώνης 2x5 MHz εντός των ζωνών 1855-1880 & 1760-1785 (με διάρκεια ισχύος από 06-12-2020 έως και 05-12-2035) με συνολικό τίμημα €83.150.000.

VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ: Τρία τμήματα εύρους ζώνης 2x5 MHz εντός των ζωνών 1830-1845& 1735-1750 (με διάρκεια ισχύος από 06-02-2018 έως και 05-12-2035) με συνολικό τίμημα €59.200.000.

WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες A.E.B.E: Τρία τμήματα εύρους ζώνης 2x5 MHz εντός των ζωνών 1805-1820 & 1710-1725 (με διάρκεια ισχύος από 06-02-2018 έως και 05-12-2035) με συνολικό τίμημα €59.100.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ