“Χρυσές δουλειές” κάνουν οι ψηφιακοί εγκληματίες

Νέα

28 Νοεμβρίου 2014

Με μεγάλο …ποσοστό κέρδους φαίνεται ότι εργάζονται οι ψηφιακοί εγκληματίες, καθώς τα κέρδη τους μπορούν να είναι έως και 20 φορές μεγαλύτερα σε σχέση με το κόστος των επιθέσεων τους. Ενδεικτικά, η δημιουργία μιας ιστοσελίδας phishing, που μιμείται ένα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης και η ανάπτυξη μιας αλυσίδας μαζικής spam αλληλογραφίας, με link που θα οδηγεί στην πλαστή ιστοσελίδα, κοστίζει σήμερα $150 κατά μέσο όρο. Ωστόσο, αν οι εγκληματίες εξαπατήσουν 100 online χρήστες, μπορεί να κερδίσουν μέχρι και $10.000 από την πώληση ευαίσθητων δεδομένων. Τα θύματα, με τη σειρά τους, χάνουν πολύτιμες επαφές, προσωπικές φωτογραφίες και μηνύματα.

20 φορές μεγαλύτερα από το κόστος των επιθέσεων τα κέρδη των ψηφιακών εγκληματιώνΤα παραπάνω στοιχεία συγκεντρώθηκαν από ειδικούς της Kaspersky Lab, στο πλαίσιο έρευνας που υλοποίησαν, συγκρίνοντας το κόστος των εργαλείων που χρησιμοποιούν πιο συχνά οι χάκερ, σε σχέση με τα χρήματα, που αποσπούν μέσα από μια επιτυχημένη κακόβουλη επιχείρηση.

Έτερο παράδειγμα που αναφέρει η έρευνα, είναι ότι, παρά το γεγονός ότι ένα mobile Trojan blocker είναι πολύ πιο δαπανηρό, καθώς η αγορά και η διανομή του κακόβουλου λογισμικού κοστίζει $1.000 κατά μέσο όρο, η “απόδοση” είναι, επίσης, πολύ υψηλότερη. Οι τιμές, που έχουν ορίσει οι επιτιθέμενοι για την αναιρέσουν τη φραγή ενός smartphone, ξεκινούν από τα $10 και φτάνουν έως τα $200. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κερδίσουν μέχρι και $20.000 από 100 πιθανά θύματα.

Οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να κερδίσουν το ίδιο χρηματικό ποσό χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένο ransomware, αλλά η “αρχική τους επένδυση” θα είναι διπλάσια (περίπου $2.000). Οι απώλειες των χρηστών θα είναι, επίσης, υψηλότερες, αφού το ελάχιστο ποσό των “λύτρων”, που ζητούν οι απατεώνες για να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα, που έχουν αποσπάσει, είναι συνήθως στα $100.

Υπερκέρδη
Για πολύ μεγάλα κέρδη, οι απατεώνες αναζητούν τραπεζικά Trojans, που στοχεύουν άμεσα στα χρήματα των online χρηστών. Δαπανώντας περίπου $3.000 σε ένα “πακέτο” κακόβουλου λογισμικού, exploit και spam αλληλογραφίας, οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να κερδίσουν μέχρι και $72.000. Η μέση απώλεια ανά θύμα είναι $722.

“Η αγορά κακόβουλου λογισμικού δεν αποτελεί πρόβλημα. Είναι σχετικά εύκολο να βρει κανείς τέτοια εργαλεία σε διάφορα φόρουμ για χάκερ. Επίσης, το κόστος τους είναι σχετικά φθηνό, γεγονός που τα καθιστά ελκυστικά. Ένας ψηφιακός εγκληματίας, που ακολουθεί το δρόμο αυτό, δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες δεξιότητες, καθώς μπορεί να αγοράσει ένα “έτοιμο για χρήση” πακέτο σε μια προκαθορισμένη τιμή και να εξαπολύσει επιθέσεις κατά βούληση. Συνεπώς, οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν τα χρήματα ή τα δεδομένα τους”, αναφέρει η Kaspersky Lab.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ