Άρθρα & Συνεντεύξεις

Γιάννης Σύρρος: Επενδύοντας στην τεχνολογία, επενδύεις στο μέλλον

sirros_netweek

netweek: Ποιοι είναι οι κυριότεροι άξονες στους οποίους βασίζεται η στρατηγική του ΣΕΠΕ;
Γιάννης Σύρρος: Βασικός άξονας της στρατηγικής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας είναι ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) να αποτελέσει πλέον στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Μία θέση την οποία αξίζει η βιομηχανία ΤΠΕ στη χώρα μας και η οποία αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο για την έξοδο από την κρίση. Η πολιτεία οφείλει να τοποθετήσει την τεχνολογία στο κέντρο των αλλαγών που χρειάζεται η ελληνική οικονομία και να συνεργαστεί παραγωγικά με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το ανθρώπινο δυναμικό στον κλάδο ΤΠΕ στην Ελλάδα, σύμφωνα με διεθνείς δείκτες, είναι από τα πιο εξειδικευμένα παγκοσμίως. Τόσο οι ελληνικές εταιρείες όσο και οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου έχουν επιβεβαιώσει πως έχουμε τις δυνατότητες να βγούμε στη διεθνή αγορά και η Ελλάδα να αποτελέσει στρατηγικής σημασίας κέντρο για την ευρωπαϊκή αγορά ψηφιακής τεχνολογίας. Επιβάλλεται, όμως, να το πιστέψει και η πολιτεία και να αποτυπωθεί μια ξεκάθαρη στρατηγική, να δημιουργήσει και τις συνθήκες για περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας μας στο εξωτερικό, προσελκύοντας μεγάλους πολυεθνικούς παίκτες του κλάδου, που μαζί με τις εγχώριες εταιρείες να δημιουργήσουν νέες προοπτικές για την οικονομία και τον κλάδο.

nw: Σχετικά πρόσφατα ο ΣΕΠΕ συνδιοργάνωσε το e-Skills for Jobs 2014 Grand Event. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από αυτή την εκδήλωση;
Γ. Σύρρος
: Είναι σημαντικό ότι ο ΣΕΠΕ είναι ο εθνικός εταίρος της πρωτοβουλίας e-Skills for Jobs 2014 στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προσπαθεί να βοηθήσει στη διάχυση της ψηφιακής τεχνολογίας, αφού έχει διαπιστωθεί ότι η Ευρώπη μέχρι το 2020 θα χρειαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο νέες ψηφιακές θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει, ότι αν δεν λάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και δράσεις στην Ευρώπη για να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες και τους εργαζόμενους, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα υστέρησης σε σχέση με τις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Με μια πρώτη ανάγνωση, θα έλεγε κανείς ότι ψηφιακές δεξιότητες χρειάζονται κυρίως οι νέοι για να στελεχώσουν επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές. Είναι, όμως, ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία.

Στην Ελλάδα η πλειοψηφία του κόσμου δεν αξιοποιεί και δεν χρησιμοποιεί την τεχνολογία. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία, να χρησιμοποιήσουμε το Διαδίκτυο στις καθημερινές μας συναλλαγές και στην επικοινωνία μας. Οι ψηφιακές δεξιότητες αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας ή/ και εκπαίδευσης. Συνεπώς, η Ελλάδα, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της, πρέπει να δημιουργήσει τις δομές και τους μηχανισμούς, ώστε να φέρει σε επαφή τους μαθητές, τους φοιτητές, τους επαγγελματίες με τις ψηφιακές δεξιότητες και την τεχνολογία και τις δυνατότητες που μπορούν να τους προσφέρουν. Για μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία, προκειμένου να διαδραματίσουμε έναν ουσιαστικό ρόλο στη σύνδεσή μας με την κοινωνία. Είναι μια πρωτοβουλία, που έχει ως σκοπό να βελτιώσει τις ψηφιακές δεξιότητες των νέων ανθρώπων και των ανέργων, προκειμένου να δημιουργηθεί απασχόληση στην ψηφιακή οικονομία. Ένα παράδειγμα είναι το πρωτόκολλο συνεργασίας «Εθνική Συμμαχία για την Ψηφιακή Οικονομία» που υπογράψαμε πρόσφατα με την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη διάχυση της ψηφιακής τεχνολογίας στην κοινωνία και τις ευκαιρίες που προσφέρει η βιομηχανία ΤΠΕ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η υπογραφή της ιδρυτικής πράξης πραγματοποιήθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας e-Skills for Jobs 2014 που διοργανώθηκε από τον ΣΕΠΕ για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

nw: Πόσο σημαντική είναι η συνεργασία του ΣΕΠΕ με τον ΕΙΤΟ;
Γ. Σύρρος: Ο ΣΕΠΕ εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις - μέλη του στην παγκόσμια σκηνή Ψηφιακής Τεχνολογίας, συμμετέχοντας ενεργά σε οργανισμούς, συνδέσμους και προγράμματα διεθνούς αναγνώρισης και κύρους. Πραγματικά η συνεργασία μας με το EITO (European Information Technology Observatory) είναι μια εξόχως σημαντική συνεργασία, με την οποία ο ΣΕΠΕ έχει την ευκαιρία να καλύψει το κενό ενημέρωσης σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας με επίσημα και έγκυρα στοιχεία για την Ελλάδα και τον κόσμο. Ο ΣΕΠΕ, συμμετέχοντας στην ομάδα δράσης του ΕΙΤΟ που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ και ως “The Official EITO Partner for Greece” έχει καλλιεργήσει μια φιλόδοξη συνεργασία που μας επιτρέπει να εκδίδουμε ενημερωτικά newsletter με θέμα την “Έρευνα για την Αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών”, παρουσιάζοντας όλες τις εξελίξεις για την παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά ΤΠΕ.

Εκτός από αυτή τη συνεργασία, ο ΣΕΠΕ είναι μέλος του DIGITALEUROPE (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανίας Ψηφιακής Τεχνολογίας) και του WITSA (Παγκόσμιος Σύνδεσμος Πληροφορικής και Υπηρεσιών), με συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο των οργανισμών, καθώς έχω την τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα αυτό το διάστημα ως Μέλος ΔΣ στον DIGITALEUROPE και ως Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη στο WITSA.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας “οριζόντια”, δηλαδή σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη σε όλες τις οικονομίες και κοινωνίες

nw: Πιστεύετε ότι η επένδυση στις ΤΠΕ αποτελεί το μόνο τρόπο για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει από την κρίση;
Γ. Σύρρος: Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα να ξεπεράσουμε την κρίση από την υιοθέτηση της τεχνολογίας και των λύσεων που έχει να προσφέρει παντού. Είναι ο μοναδικός τρόπος να κάνουμε αυτό το άλμα στην ανταγωνιστικότητα, στον έλεγχο των δαπανών και στη διαχείριση του κράτους με διαφάνεια. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει επιτέλους να καταλάβει και η πολιτεία.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας “οριζόντια”, δηλαδή σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη σε όλες τις οικονομίες και κοινωνίες. Είναι κάτι που γίνεται παγκόσμια, παρά τα όποια επιμέρους προβλήματα υπάρχουν στην οργάνωση κάθε κράτους, στο οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί κάθε χώρα ή τα κοινωνικά προβλήματα που έχει.

Οι δυνατότητες που έχουμε για παραγωγή καινοτόμων λύσεων και εφαρμογών, για εξαγωγή προϊόντων, λογισμικού και υπηρεσιών και το υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε, αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργηθεί μια νέα βιομηχανία. Αν δεν επενδύσουμε ως χώρα στην τεχνολογία τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και διαφάνειας.

nw: Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των startups;
Γ. Σύρρος: Στον κλάδο μας, οι περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούνται από μικρές και μικρομεσαίες εταιρείες. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερα κεφάλαια για να ξεκινήσει τη δραστηριότητα της μια νέα επιχείρηση. Χρειάζεται μόνο γνώση και ένας υπολογιστής, στην πολύ απλουστευμένη του μορφή. Στην αγορά ψηφιακής τεχνολογίας υπάρχουν εδραιωμένες εταιρείες με πολλά χρόνια παρουσίας στην ελληνική και διεθνή αγορά, με εκτενή τεχνογνωσία, που παρέχουν εργασία σε χιλιάδες εργαζομένους και συνεισφέρουν στην οικονομία της χώρας.

Τα startups είναι κομμάτι του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, μέσω των οποίων προκύπτουν νέες ιδέες και μελλοντικά νέες εταιρείες και προϊόντα. Τα startups και οι εδραιωμένες εταιρείες μπορούν από κοινού να συνεργαστούν, να δουν ποια επιχειρηματική ιδέα έχει νόημα και προοπτική, ποια μπορεί να προχωρήσει, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το οικοσύστημά μας.

nw: Ποιες είναι οι κυριότερες δράσεις που σκοπεύετε να αναλάβετε για την περαιτέρω προώθηση των ΤΠΕ στη χώρα μας;
Γ. Σύρρος
: Σε συνέχεια των όσων προανέφερα, μια μεγάλη επιτυχία για το ΣΕΠΕ αποτελεί η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας “Εθνική Συμμαχία για την Ψηφιακή Οικονομία”. Με την υπογραφή, η Ελλάδα έγινε η έκτη ευρωπαϊκή χώρα, που υπέγραψε τη δική της εθνική Ψηφιακή Συμμαχία. Στόχος μας είναι η επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες να γίνει “αντίδοτο” στην οικονομική κρίση που βιώνουμε και να δώσει επαγγελματική διέξοδο σε χιλιάδες άνεργους επιστήμονες. Επιπρόσθετα, στην επόμενη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2014 - 2020) θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις και πρωτοβουλίες για την τεχνολογία. Έχουμε συμμετάσχει στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, έχουμε καταθέσει για μία ακόμη φορά τις προτάσεις μας και περιμένουμε ότι αυτές θα αποτυπωθούν με σαφήνεια στα νέα προγράμματα. Είναι κρίσιμο για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να έχει δράσεις τεχνολογίας παντού και αυτό να είναι δομημένο οργανωτικά και επιχειρησιακά. Χρειάζεται αποφυγή των προβλημάτων και των αγκυλώσεων του παρελθόντος, επιμερισμός αρμοδιοτήτων, συντονισμός, συνεργασία, συγκεκριμένος προϋπολογισμός και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας και την κοινωνία.

Σχετικά με το μέλλον της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας θα πρέπει να επισημάνω, ότι οι εξελίξεις επιταχύνονται με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς. Η καινοτομία σε συνδυασμό με τις νεότερες τεχνολογικές τάσεις, όπως το mobility (φορητότητα), το cloud computing, τα Βig Data analytics, τα social media, καθώς και το Internet of things αναμορφώνουν την αγορά μας και αλλάζουν το επιχειρείν. Δεν θα ήταν παράτολμο να πω, ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, ως πολίτες θα ζούμε σε μια ψηφιακή κοινωνία. Μια ψηφιακή κοινωνία όπου η τεχνολογία θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας από τα πιο απλά πράγματα (επικοινωνία, πληροφόρηση, διασκέδαση, αλληλεπίδραση) μέχρι και τα πιο σύνθετα (εργασία, επιχειρηματικότητα, υγεία, ασφάλεια, περιβάλλον). Την κοινωνία του μέλλοντος που πολύ σύντομα θα είναι παρόν.

Πηγή: netweek