Άρθρα & Συνεντεύξεις

Η ψηφιακή τεχνολογία οδηγός στο νέο παραγωγικό μοντέλο

yannissirros

Σε μια περίοδο με πρωτόγνωρες ανατροπές και με αλλαγή στις προτεραιότητες μας, είναι σαφές ότι αναδύεται η ευκαιρία να θωρακίσουμε ό,τι σημαντικότερο: το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον. Από τη διαφύλαξη της υγείας, την κοινωνική μας συμπεριφορά, την εργασία μέχρι και την οικονομική δραστηριότητα αναθεωρούνται όλα με βάση τα νέα δεδομένα. Η πανδημία της COVID-19 αποδείχθηκε πως ήταν αρκετή για να αλλάξει μέσα σε λίγους μήνες και ολόκληρο τον κόσμο και παγιωμένες συνήθειες.

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες επιβεβαιώθηκε πως απαραίτητος καταλύτης είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, για την υγεία, την καθημερινότητα μας, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η αλήθεια είναι πως η πανδημία λειτούργησε ως ψηφιακός επιταχυντής. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι a priori o κοινός παρονομαστής, το DNA που διαπερνά όλους τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, τη λειτουργία της πολιτείας και τέλος διακρίνει κάθε σύγχρονη κοινωνία.

Ταυτόχρονα, στη χώρα μας είμαστε περήφανοι γιατί εν μέσω αυτής της κρίσης η βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας από την πρώτη στιγμή δήλωσε παρόν σε αυτήν τη δοκιμασία. Ένας κλάδος με ισχυρό αποτύπωμα και στην κοινωνία και στην οικονομία, συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις του στη βέλτιστη στήριξη των ιδιαίτερων προβλημάτων και θεμάτων, που προέκυψαν για όλους. Οι επιχειρήσεις του κλάδου στήριξαν ζωτικής σημασίας λειτουργίες για την κοινωνία, την Πολιτεία αλλά και την Οικονομία, στάθηκαν δίπλα στους Πολίτες και τις Επιχειρήσεις. Σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση η χώρα κατάφερε να λειτουργήσει άμεσα ψηφιακά, να δημιουργήσει ένα success story καθώς σε λίγους μήνες προχώρησε σε ψηφιακά άλματα ετών, με στρατηγικό σχέδιο και συντονισμό από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υποστηρίζοντας την καθημερινότητα επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών.

Την ίδια στιγμή δημιουργήθηκε η κοινή συνείδησή και πεποίθηση πως ήρθε η ώρα να χτίσουμε όλοι μαζί μια σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα! Προτάσσοντας το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και τις διεθνώς αναγνωρισμένες καινοτόμες επιχειρήσεις μας μπορούμε να οδηγήσουμε την εξέλιξη στην εποχή της γνώσης και της πληροφορίας. Να βάλουμε σε θέση οδηγού την τεχνολογία δίνοντας στην κοινωνία και την οικονομία τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που μόνο η τεχνολογία μπορεί.

Πάρα ταύτα, μέσα στην κρίση του COVID-19 η αναγκαιότητα υλοποίησης αυτής της εθνικής στρατηγικής με επίκεντρο την τεχνολογία έγινε ακόμη πιο επιτακτική και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί τώρα έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία. Οι αποφάσεις του σήμερα θα διαμορφώσουν την Ευρώπη για τα επόμενα πέντε χρόνια, και η ταχύτητα είναι και ουσιαστική και κρίσιμη. Αρκεί να αναλογιστούμε πως πριν από την κρίση το 52% του εργατικού δυναμικού έπρεπε να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες του μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Πλέον αυτό πρέπει να συμβεί τους επόμενους 12 μήνες.

Το πακέτο στήριξης των 750 δις. ευρώ και ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027 αποτελούν μια ιστορική ευκαιρία για την Ευρώπη αλλά και για τη χώρα μας. Η στόχευση είναι κοινή: οι επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία είναι βασικός πυλώνας της ανάκαμψης. Όπως ανακοίνωσε η Προέδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρία Von der Leyen, και επικυρώθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τουλάχιστον το 20% της νέας χρηματοδότησης πρέπει να κατευθυνθεί σε ψηφιακές επενδύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανίας Ψηφιακής Τεχνολογίας (DIGITALEUROPE) σε πρόσφατη μελέτη του για το επενδυτικό σχέδιο της Ευρώπης για την ανάκαμψη μετά την κρίση της πανδημίας θέτει 5 τομείς προτεραιότητας:

  • Η Ψηφιακή εκπαίδευση, δεξιότητες και ένταξη στην αγορά εργασίας,
  • Η Ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη,
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αναβάθμιση τους,
  • Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός, η καινοτομία και η Πράσινη Συμφωνία και
  • Η ψηφιακή Συνδεσιμότητα λειτουργιών και συστημάτων καθώς και οι αναγκαίες ψηφιακές υποδομές.

Ο ΣΕΠΕ μέσα από την ενεργό συμμετοχή του στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Πληροφορικής και Υπηρεσιών Τεχνολογίας (WITSA), τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιομηχανίας Ψηφιακής Τεχνολογίας (DIGITALEUROPE) και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Τεχνολογία (EITO), αλλά και με την αξιοποίηση των δεδομένων της μελέτης της Deloitte για τον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας έχει καταθέσει ένα εμπεριστατωμένο στρατηγικό σχέδιο για το ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ο οποίος στηρίζεται σε 4 κεντρικούς πυλώνες:

Πρώτον, στην υποστήριξη της μετάβασης σε μία σύγχρονη ψηφιακή κοινωνία. Δεύτερον, στην ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Τρίτον στην ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας διοίκησης και τέταρτον, στην ενίσχυση της ανάπτυξης και εξωστρέφειας του ίδιου του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας στη χώρα μας.

Αυτός είναι ο δρόμος που θα αξιοποιήσει την πραγματική δυναμική του κλάδου και ταυτόχρονα τη μοναδική ευκαιρία που αναδύεται για τη χώρα. Μια ευκαιρία που συμβαίνει τώρα αλλά χτίζει το μέλλον. Η δυναμική της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας τίθεται στη διάθεση της χώρας, τώρα που έχουμε μια τεράστια ευκαιρία μπροστά μας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, οδηγώντας σε ένα νέο ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο, με ταχύτερη ανάπτυξη, παραγωγικότητα και εξωστρέφεια. Ένα παραγωγικό μοντέλο με οδηγό τη ψηφιακή τεχνολογία το οποίο, σύμφωνα και με τη μελέτη της Deloitte, σε ένα σενάριο ανάπτυξης 5% μπορεί να επιφέρει για την επόμενη πενταετία συσωρευτικά 80 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, δημιουργώντας ταυτόχρονα 415.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αυτός είναι και ο ρόλος του κλάδου μας. Να ηγηθεί της ενεργού συμμέτοχής της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση! Να εμπνεύσουμε αισιοδοξία σε όλους! Γιατί για τον κλάδο μας: όνειρο δεν είναι αυτό που δεν θα πετύχουμε ποτέ. Όνειρο είναι αυτό που δεν έχουμε πετύχει ακόμα.