Άρθρα & Συνεντεύξεις

Γιώτα Παπαρίδου: “Η κρίση του κοροναϊού και το ψηφιακό σινιάλο για μια σύγχρονη Ελλάδα”

paparidou_articl_1

Αν έχει νόημα να μείνει και κάτι θετικό μετά το μεγάλο παγκόσμιο σοκ του COVID19 και τις τεράστιες ανατροπές που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες, πέραν της υποδειγματικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, αυτό είναι η απτή πλέον υπόσχεση μιας σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας. Αυτής που θα παραγάγει τελικά το πολυσυζητημένο νέο παραγωγικό μοντέλο, θα δημιουργήσει επενδυτικό κλίμα, θέσεις εργασίας και ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος.

Η κρίση που ζούμε, πέραν των πληγμάτων που επέφερε, αφήνει και μια γεύση εθνικής υπερηφάνειας, διεθνούς αναγνώρισης. Το αίσθημα πως οι Ελληνες μπορούμε να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση , και μάλιστα στη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση του 21ου αιώνα.

Γιατί η υγειονομική διαχείριση της πανδημίας έγινε με υποδειγματικό τρόπο, με σχέδιο και υπευθυνότητα, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό. Αλλά και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί σε λίγες ημέρες η χώρα κατάφερε ψηφιακά άλματα ετών, με στρατηγική και συντονισμό από το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης. Λειτουργώντας άμεσα ως ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, υποστηρίζοντας την καθημερινότητα επιχειρήσεων και πολιτών. Αξιοποιώντας τον κρίσιμο σχεδιασμό των πρώτων 7 μηνών. Tο gov.gr, η άυλη συνταγογράφηση, οι διασυνδέσεις μεταξύ μητρώων και υπηρεσιών, η διαλειτουργικότητα των μητρώων του ελληνικού ∆ημοσίου και η χορήγηση ψηφιακών υπογραφών αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των λύσεων που υλοποιήθηκαν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αναβαθμίζοντας την ψηφιακή ετοιμότητα της χώρας.

Στις πρωτοφανείς αυτές συνθήκες, δόθηκε το ψηφιακό σινιάλο ώστε να μεταβούμε σε ένα σύγχρονο, ψηφιακό, παραγωγικό μοντέλο, το οποίο στηρίζεται και ενθαρρύνει εξωστρέφεια και καινοτομία, εκμεταλλεύεται το υψηλών δυνατοτήτων ανθρώπινο δυναμικό και στέκεται επάξια στον διεθνή ανταγωνισμό. Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να ηγηθεί σε αυτήν την προσπάθεια. Ιδιαίτερα τη στιγμή που το World Economic Forum Report μάς κατατάσσει 10ους στον κόσμο στη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων επιστημόνων, με τη Γερμανία 11η και τη Μεγάλη Βρετανία 17η. Το Cloud Computing, η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Big Data Analytics, το Blockchain, το Internet of Things δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις και σε αυτό το περιβάλλον η χώρα προσαρμόζεται, με ξεκάθαρη πολιτική βούληση.

Προφανώς και δεν λύσαμε όλα τα ζητήματα. Εχουμε πολλά βήματα ακόμα να κάνουμε, στην ψηφιοποίηση του ∆ημοσίου, στον ψηφιακό συντονισμό των επιχειρήσεων, στη διάχυση των αναγκαίων ψηφιακών δεξιοτήτων και στη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας. Μια βιομηχανία η οποία μπορεί να δώσει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία πολλαπλασιαστικά οφέλη! Αρκεί να αναφέρουμε πως στο ρεαλιστικό σενάριο «ανάπτυξης» 5%, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, ο αντίκτυπος στην οικονομία αγγίζει άμεσα και έμμεσα συσσωρευτικά για την επόμενη πενταετία τα 80 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, δημιουργώντας ταυτόχρονα 415.000 νέες θέσεις εργασίας (Μελέτη ΣΕΠΕ Deloitte 2019).

∆υστυχώς, με άδικους όρους και τεράστιες θυσίες επιβεβαιώθηκε πως «η ανάγκη είναι η πιο αιχμηρή βελόνα». Αυτό το ψηφιακό άλμα δεν πρέπει να μείνει μετέωρο, αλλά να είναι η εκκίνηση για πολλά ψηφιακά άλματα που θα ακολουθήσουν.