Άρθρα & Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Γ. Σύρρου στο Παρασκήνιο: Προοπτικές της ψηφιοποίησης του ενεργειακού κλάδου

sirrosparaskhnio

Πως οι εταιρείες του ΣΕΠΕ υποστηρίζουν τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως τον κλάδο της ενέργειας;
Ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα μετά τη σκληρή δοκιμασία της δεκαετούς κρίσης, οι επιχειρήσεις του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας κατάφεραν σε πολλές περιπτώσεις να διακριθούν ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών κατέγραψε αξία αγοράς στα €5,518 δις για το 2018 και κύκλο εργασιών στα €13,4 δις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ, ενώ περιλαμβάνει περισσότερες των 4.600 επιχειρήσεων και απασχολεί 260.000 εργαζόμενους.

Η αλήθεια είναι πως διανύουμε ήδη την 4η βιομηχανική επανάσταση, με τις πιο ραγδαίες και καταιγιστικές εξελίξεις και αλλαγές που έχει βιώσει η ανθρωπότητα. Οι τεχνολογίες, όπως το cloud computing, το blockchain, τα big data analytics, το Internet of Things, η Τεχνητή νοημοσύνη δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις για όλους. Μέχρι το 2020, δηλαδή σε λιγότερο από ένα χρόνο, κάθε άνθρωπος στον πλανήτη θα χρησιμοποιεί καθημερινά 25 έξυπνα αντικείμενα, ενώ έως το 2030 η παγκόσμια διασύνδεση δεδομένων και πληροφοριών αναμένεται να αυξηθεί κατά 75%. Ταυτόχρονα η έλευση του 5G, η αυξημένη συνδεσιμότητα που θα φέρουν τα δίκτυα επόμενης γενιάς καθώς και ευρεία γκάμα νέων υπηρεσιών, βασισμένες σε υποδομές 5G, αλλάζουν ολοκληρωτικά πλέον την τηλεπικοινωνιακή εμπειρία αλλά και τις δυνατότητες των χρηστών.

Στο πλαίσιο αυτό, το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη περνάει μέσα από την τεχνολογία. Μια νέα ενεργειακή οικονομία, η οποία στηρίζεται στην τεχνολογία και αναπτύσσεται γρήγορα και στην πατρίδα μας, καθώς ο πλανήτης βρίσκεται εν μέσω ριζικών αλλαγών όσον αφορά στον τρόπο που παράγει και καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια. Η “έξυπνη” παραγωγή και με νέες πηγές ενέργειας και κατανάλωση ενέργειας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των λεγόμενων “ευφυών δικτύων”, βρίσκονται ως εκ τούτου στο προσκήνιο και αποτελούν το νέο πεδίο επενδύσεων για τον ενεργειακό κλάδο.

Πως συνδέεται η πληροφορική με την ενέργεια;
Η βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας και των τεχνολογικών ανακαλύψεων τις τελευταίες δεκαετίες, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Καινοτομία η οποία δίνει και θα προσδώσει νέες διαστάσεις στις δυνατότητες του ενεργειακού κλάδου. Οι νέες τάσεις της ψηφιακής τεχνολογίας μετασχηματίζουν ραγδαία τον κλάδο της ενέργειας, από την παραγωγή μέχρι τη διανομή και την κατανάλωση. Την ίδια στιγμή η επενδυτική ατζέντα του κλάδου της ενέργειας αποκτά ψηφιακό προσανατολισμό, με τις εταιρείες του κλάδου να δρομολογούν σημαντικές επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία. Αξίζει να σημειωθεί πως εννέα στις δέκα εταιρείες (89%) του κλάδου έχουν δηλώσει πως θα αυξήσουν τις επενδύσεις στην τεχνολογία τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου διεθνώς επιταχύνουν τις επενδύσεις τους στην ψηφιακή τεχνολογία, κυρίως επειδή επιδιώκουν να διπλασιάσουν τους στόχους για εξοικονόμηση κόστους. Πρόσφατη έρευνα της ΕΥ δείχνει ότι σχεδόν μία στις δύο εταιρείες του κλάδου (42%) θεωρεί ότι το σημαντικότερο κίνητρο για επενδύσεις στην τεχνολογία είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, ενώ το 55% θεωρεί ως κίνητρο τη λειτουργική βελτιστοποίηση. Μικρότερο μεν, αλλά σημαντικό, ποσοστό (23%) απαντά ότι το κύριο κίνητρό τους για να επενδύσουν στην τεχνολογία είναι η επέκταση των ψηφιακών δυνατοτήτων τους. Επιπλέον, για τον κλάδο της ενέργειας, η ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών και τα αξιοποίηση big data analytics θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κλάδο τα επόμενα πέντε χρόνια, με τις δύο τεχνολογίες να αναφέρονται από το 25% των ερωτηθέντων αντίστοιχα.

Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτη της Schneider Electric οι περισσότερες επιχειρήσεις αισθάνονται έτοιμες για ένα μέλλον χωρίς εκπομπές άνθρακα και με αποκεντρωμένη ψηφιακή διαχείριση. Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 240 μεγάλες επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, το 85% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η επιχείρηση προχωρά σε συγκεκριμένα έργα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα σε επίπεδο που θα είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τους πρωτοπόρους του κλάδου. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας μόλις το 30% έχει υλοποιήσει ή σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες ενεργειακής αποθήκευσης (energy storage), τα microgrids ή τον συνδυασμό θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας, είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά.

Ο ρόλος της ψηφιακής ενεργειακής στρατηγικής στην Ε.Ε. για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την επίτευξη της ολοκλήρωσης της ενεργειακής ένωσης.
Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ξεκάθαρη. Το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης είναι γραμμένο με ψηφιακούς όρους, με τα “ευφυή” συστήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετάβαση στις ψηφιακές υποδομές ενέργειας του μέλλοντος. Άποψη που επιβεβαιώνεται απόλυτα από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία επισημαίνεται πως πλέον ενέργεια, μεταφορές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές είναι ολοένα και πιο αλληλένδετες. Παράλληλα, η έκθεση υπογραμμίζει τον κομβικό ρόλο των “ευφυών” δικτύων (smart grids) στο μελλοντικό ενεργειακό τοπίο, καθώς η στροφή των Ευρωπαίων πολιτών, όλο και περισσότερο, προς την ηλεκτροκίνηση και την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας τα καθιστά απαραίτητα στην καθημερινότητα τους.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη κινείται συντονισμένα προς την κατεύθυνση της “έξυπνης” ενέργειας. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια προώθησης των ενεργειακά “έξυπνων” κτιρίων, στα οποία αναλογεί το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, με μία νέα αναθεωρημένη σχετική οδηγία καθιερώνεται “δείκτης ευφυΐας” για τα κτίρια, στοχεύοντας στην αύξηση της ενεργειακής τους απόδοσης και την ενθάρρυνση της ανακαίνισής τους. Ο δείκτης είναι προαιρετικός και σχετίζεται με την αξιολόγηση της ετοιμότητας των κτιρίων να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στις ανάγκες των ενοίκων.

Με τη βελτίωση των υφιστάμενων κανόνων, την αξιοποίηση των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων και την περαιτέρω ενθάρρυνση της ενεργειακής απόδοσης, η Ε.Ε. κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των στόχων ενεργειακής απόδοσης που έχει θέσει για το 2020 και το 2030. Τα κράτη-μέλη υποχρεούνται πλέον να θεσπίσουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανακαίνισης, για να επικεντρώσουν τις σχετικές επενδύσεις σε κτιριακό δυναμικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης και ελεύθερο από ανθρακούχες εκπομπές έως το 2050.

Πως βελτιώνουν τη ζωή μας τα ενεργειακά πληροφορικά συστήματα - “έξυπνα δίκτυα” ενέργειας;
Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες ως το 2030 το 80% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών θα ζει σε πόλεις. Ενώ έως το 2050, 7 στους 10 πολίτες θα ζουν σε πόλεις. Εν’ ολίγοις, τα “έξυπνα” δίκτυα αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για την αναγκαία βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών και λειτουργιών στις σύγχρονες κοινωνίες.

Τα “έξυπνα” δίκτυα μπορούν να αποφέρουν σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους στους κατοίκους των μεγαλουπόλεων του πλανήτη. Η εξοικονόμηση από την υιοθέτηση των “έξυπνων” δικτύων ενέργειας, το 2017 ήταν της τάξης των $3,4 δις, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το 2022 και μετά τα smart grids μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου κατά $14 δις ετησίως (έρευνα της Juniper Research - Smart Cities: Strategies & Forecasts in Energy, Transport & Lighting 2017-2022). Σύμφωνα με την έρευνα, η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας θα προκύψει από την ανάπτυξη των “έξυπνων” μετρητών, τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και τις τεχνολογίες ανίχνευσης για τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της αποδοτικότητας των δικτύων.

Επιπλέον, η έρευνα υποστηρίζει ότι τεχνολογικές τάσεις, όπως το blockchain, μπορούν να βρουν εφαρμογή στον τομέα της ενέργειας, φέρνοντας σημαντικές βελτιώσεις στην αλυσίδα αξίας του κλάδου και απλοποιώντας το σύστημα πιστοποίησης που είναι, επί του παρόντος, ευάλωτο σε λογιστικά σφάλματα και αυξημένο κόστος.

Το σίγουρο είναι πως τα οφέλη είναι και πολλά και σημαντικά για όλους, τους πολίτες, την οικονομία, το περιβάλλον και τον πλανήτη. Γι’ αυτόν τον λόγο ο ψηφιακός μετασχηματισμός και του ενεργειακού κλάδου πρέπει να επισπεφτεί φέρνοντας πιο κοντά την αειφόρο ανάπτυξη για όλους.

{{{ ArticleFiles }}}