ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Δεκαπλάσιες οι συναλλαγές με κάρτες στην Ε.Ε. σε σχέση με την Ελλάδα

Υστέρηση στη χρήση καρτών, σε σχέση με την Ευρώπη, εξακολουθεί να εμφανίζει η Ελλάδα, με τον όγκο των συναλλαγών μέσω καρτών στην Ε.Ε. να είναι υπερ-δεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο στη χώρα μας. Σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούν περίπου οκτώ συναλλαγές με κάρτες πληρωμών (εξαιρουμένων των αναλήψεων μετρητών) έναντι μέσου όρου 93 στην Ε.Ε.

Σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούν περίπου οκτώ συναλλαγές με κάρτες πληρωμών (εξαιρουμένων των αναλήψεων μετρητών) έναντι μέσου όρου 93 στην Ε.Ε.Ενδεικτικό είναι ότι, το 2014, ο συνολικός κύκλος εργασιών με κάρτες πληρωμών, που εκδόθηκαν στην Ελλάδα, ανήλθε στα €4,7 δις ή €428 ανά κάτοικο, έναντι μέσου όρου €3.947 ανά κάτοικο στην Ε.Ε.

Η χαμηλή χρήση των καρτών πληρωμών στην Ελλάδα συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό κατοχής στη χώρα μας δεν απέχει πολύ από το μέσο όσο της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο τέλος του 2015, σχεδόν 15 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών είχαν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες και ήταν ενεργές.

Αυτό αντιστοιχεί σε 1,4 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο έναντι μέσου όρου 1,5 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο στα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Σημεία πώλησης
 
Ο εξαιρετικά χαμηλός βαθμός διείσδυσης της χρήσης των καρτών στη χώρα, που διατηρείται παρά την κινητικότητα που αναπτύχθηκε εξαιτίας των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, δεν συνάδει ούτε με το γεγονός πως, πλέον, τα σημεία πώλησης (POS) δεν διαφοροποιούνται έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η αναλογία είναι 1.800 POS ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα, έναντι 1.970 POS ανά 100.000 κατοίκους στην Ε.Ε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η χρήση των καρτών, το 2015 - ακόμη και μετά τη σημαντική αύξηση λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων - η Ελλάδα βρίσκεται στο 20% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Το κόστος των μετρητών
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναφέρεται στις προοπτικές μείωσης του κόστους δια-χείρισης μετρητών για τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από την τόνωση της χρήσης των καρτών. Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, το ετήσιο κόστος διαχείρισης μετρητών ανέρχεται από 0,7% έως 2,5% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Ειδικότερα δε, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 2,3% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, δηλαδή €4 δις περίπου. Τα οφέλη από την τόνωση της χρήσης των καρτών πληρωμών στην Ελλάδα, είναι για τους εμπόρους η σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών (π.χ. διαχείριση κερμάτων, κόστος χρηματαποστολών, απώλειες από ληστείες, διαχείριση ακατάλληλων προς κυκλοφορία χαρτονομισμάτων, χρόνος εξυπηρέτησης πελατών).

Συχνά, ο κόστος διαχείρισης υπερκαλύπτει την προμήθεια αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών.

ΤΕΥΧΟΣ43
 • EDITORIAL - ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΡΡΟΣ

  Η ψηφιακή τεχνολογία έχει τις απαντήσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας

 • ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

  Πληροφορική, υψηλή τεχνολογία, καινοτομία: Ο δρόµος προς την Ανάκαμψη

 • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

  Χάνουμε αντί να ανακτούμε ψηφιακό έδαφος: Άμεσες προκλήσεις για την Ελλάδα

 • ΤΑΣΟΣ ΤΖΗΚΑΣ

  Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών: Μια νέα στρατηγική βιομηχανία, για την Ελλάδα της κρίσης και του μέλλοντος μας

 • EUROPEAN IT OBSERVATORY

  Η αγορά Ψηφιακής Τεχνολογίας στην Ελλάδα και παγκόσμια

 • CISCO

  5,4 δις κάτοικοι στον πλανήτη θα έχουν κινητό τηλέφωνο το 2020

 • ACCENTURE

  Η Ψηφιακή Οικονομία εισφέρει το 1/5 του παγκόσμιου ΑΕΠ

 • PWC

  Καλύτερες ψηφιακές υποδομές ζητούν από την πολιτεία οι επιχειρήσεις

 • IDC

  Στα $2,8 τρις οι παγκόσμιες δαπάνες για Πληροφορική το 2019

 • WORLD ECONOMIC FORUM

  Η ψηφιακή τεχνολογία θα δημιουργήσει πρόσθετη αξία $100 τρις έως το 2025

 • FOCUS BARI

  Σε άνοδο η χρήση του mobile internet στην Ελλάδα

 • ERICSSON

  Το “συνδεδεμένο σπίτι” προσελκύει το ενδιαφέρον των καταναλωτών

 • PWC

  Κομβικός ο ρόλος του Chief Digital Officer για τις επιχειρήσεις

 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

  Δεκαπλάσιες οι συναλλαγές με κάρτες στην Ε.Ε. σε σχέση με την Ελλάδα

 • ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021