SEPEnews_Issue43

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

eet
Δεκαπλάσιες οι συναλλαγές με κάρτες στην Ε.Ε. σε σχέση με την Ελλάδα

Υστέρηση στη χρήση καρτών, σε σχέση με την Ευρώπη, εξακολουθεί να εμφανίζει η Ελλάδα, με τον όγκο των συναλλαγών μέσω καρτών στην Ε.Ε. να είναι υπερ-δεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο στη χώρα μας. Σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούν περίπου οκτώ συναλλαγές με κάρτες πληρωμών (εξαιρουμένων των αναλήψεων μετρητών) έναντι μέσου όρου 93 στην Ε.Ε.

Σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούν περίπου οκτώ συναλλαγές με κάρτες πληρωμών (εξαιρουμένων των αναλήψεων μετρητών) έναντι μέσου όρου 93 στην Ε.Ε.Ενδεικτικό είναι ότι, το 2014, ο συνολικός κύκλος εργασιών με κάρτες πληρωμών, που εκδόθηκαν στην Ελλάδα, ανήλθε στα €4,7 δις ή €428 ανά κάτοικο, έναντι μέσου όρου €3.947 ανά κάτοικο στην Ε.Ε.

Η χαμηλή χρήση των καρτών πληρωμών στην Ελλάδα συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό κατοχής στη χώρα μας δεν απέχει πολύ από το μέσο όσο της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο τέλος του 2015, σχεδόν 15 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών είχαν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες και ήταν ενεργές.

Αυτό αντιστοιχεί σε 1,4 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο έναντι μέσου όρου 1,5 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο στα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Σημεία πώλησης
 
Ο εξαιρετικά χαμηλός βαθμός διείσδυσης της χρήσης των καρτών στη χώρα, που διατηρείται παρά την κινητικότητα που αναπτύχθηκε εξαιτίας των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, δεν συνάδει ούτε με το γεγονός πως, πλέον, τα σημεία πώλησης (POS) δεν διαφοροποιούνται έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η αναλογία είναι 1.800 POS ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα, έναντι 1.970 POS ανά 100.000 κατοίκους στην Ε.Ε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η χρήση των καρτών, το 2015 - ακόμη και μετά τη σημαντική αύξηση λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων - η Ελλάδα βρίσκεται στο 20% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Το κόστος των μετρητών
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναφέρεται στις προοπτικές μείωσης του κόστους δια-χείρισης μετρητών για τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από την τόνωση της χρήσης των καρτών. Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, το ετήσιο κόστος διαχείρισης μετρητών ανέρχεται από 0,7% έως 2,5% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Ειδικότερα δε, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 2,3% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, δηλαδή €4 δις περίπου. Τα οφέλη από την τόνωση της χρήσης των καρτών πληρωμών στην Ελλάδα, είναι για τους εμπόρους η σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών (π.χ. διαχείριση κερμάτων, κόστος χρηματαποστολών, απώλειες από ληστείες, διαχείριση ακατάλληλων προς κυκλοφορία χαρτονομισμάτων, χρόνος εξυπηρέτησης πελατών).

Συχνά, ο κόστος διαχείρισης υπερκαλύπτει την προμήθεια αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών.
{{{ ArticleFiles }}}