SEPEnews_Issue43

WORLD ECONOMIC FORUM

wef
Η ψηφιακή τεχνολογία θα δημιουργήσει πρόσθετη αξία $100 τρις έως το 2025

Τεράστια οφέλη, τα οποία μεταφράζονται σε αξία $100 τρις μέχρι το 2025, μπορεί να αποφέρει στην παγκόσμια οικονομία και κοινωνία η λεγόμενη “Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση”, αυτή της ψηφιακής τεχνολογίας. Σε αυτή την αξία αποτιμά το λεγόμενο “ψηφιακό μέρισμα” για τον πλανήτη το World Economic Forum, στη μελέτη “Digital Transformation of Industries: Societal Implications”, την οποία παρουσίασε στη σύνοδο στο Νταβός.

Η συνολική αξία για την κοινωνία και τη βιομηχανία από την υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας, έως το 2015, με την κοινωνία να κερδίζει περισσότεραΌπως διαπιστώνει η έρευνα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που, ήδη, διατρέχει οριζόντια όλους τους τομείς της οικονομίας, θα έχει το μεγαλύτερο του αντίκτυπο στην κοινωνία και δευτερευόντως στις επιχειρήσεις. “Η συνολική αξία για την κοινωνία και τη βιομηχανία από την υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας, που, ήδη, συμβαίνει σε όλους τους κλάδους, θα μπορούσε να δημιουργήσει πλέον των $100 τρις έως το 2015, με την κοινωνία να κερδίζει περισσότερα σε σχέση με τις επιχειρήσεις”, αναφέρει η μελέτη του World Economic Forum.

Η μελέτη εξετάζει τις συνδυαστικές επιπτώσεις των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως το mobility, το cloud computing, τα big data analytics και η τεχνητή νοημοσύνη, στη βιομηχανία και την κοινωνία. Ως παράδειγμα συνδρομής της ψηφιακής “επανάστασης” στην κοινωνία, αναφέρει την ορθολογική χρήση των πόρων. Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι η σωρευτική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση $867 δις έως το 2025, θα μπορούσε να επιτευχθεί με την υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Συνολικά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται ότι μπορεί να επιστρέψει ως μέρισμα περισσότερο από $1,3 τρις στη βιομηχανία και πλέον του $1,7 τρις στην κοινωνία το διάστημα 2016 - 2025. Η ανάλυση του World Economic Forum καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υιοθέτηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα των Logistics μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη αξία $1,5 τρις για την ίδια τη βιομηχανία του κλάδου. Διάγραμμα 1.

Διάγραμμα 1. Η ψηφιακή μεταμόρφωση της βιομηχανίας, συνολικό δυνητικό όφελος για τη βιομηχανία και την κοινωνία. Πηγή: World Economic Forum, ανάλυση Accenture, 2016

Άλλο ένα παράδειγμα της κοινωνικής αξίας, που παράγει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, σύμφωνα με τη μελέτη, αποτελεί η ευρεία υιοθέτηση των αυτοκινούμενων οχημάτων, η οποία θα μπορούσε να σώσει έως και 1 εκατομμύριο ζωές το χρόνο σε όλο τον κόσμο, με ορίζοντα το 2025. Θέλοντας να υπογραμμίσει τη δυναμική της “4ης Βιομηχανικής Επανάστασης”, το World Economic Forum, σημειώνει στη μελέτη την οποία διενήργησε για λογαριασμό του η Accenture, ότι ενώ οι επιχειρήσεις του δείκτη “Fortune 500” χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 20 χρόνια για να φτάσουν σε αποτιμήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, startups της ψηφιακής τεχνολογίας πέτυχαν αυτό το ορόσημο σε μόλις τέσσερα χρόνια. Η έρευνα διαπιστώνει ότι, από τη στιγμή που αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν τη μαζική εμπορευματοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί περαιτέρω.
{{{ ArticleFiles }}}