SEPEnews_Issue43

PWC

pwc1
Καλύτερες ψηφιακές υποδομές ζητούν από την πολιτεία οι επιχειρήσεις

Πολύ ψηλά στη λίστα των προσδοκιών που έχουν από την πολιτεία, τοποθετούν οι επιχειρήσεις τις επαρκείς ψηφιακές υποδομές, αποδεικνύοντας στην πράξη, πως η τεχνολογία θεωρείται πλέον εξίσου σημαντικό προαπαιτούμενο για την επιτυχία. Τα διοικητικά στελέχη των εταιρειών τοποθετούν στην κορυφή της λίστας απαιτήσεών τους από τις κυβερνητικές πολιτικές τρία ζητήματα: απόλυτα κατανοητό, σταθερό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα (56%), ικανό, καταρτισμένο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό (53%), επαρκείς φυσικές και ψηφιακές υποδομές (50%).

Σταθερό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, ικανό, καταρτισμένο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό και επαρκείς φυσικές και ψηφιακές υποδομές ζητούν οι επιχειρήσειςΤις προσδοκίες και τις ανησυχίες των επιχειρήσεων αποτυπώνει η 19η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους Διευθύνοντες Συμβούλους. Σύμφωνα με την έρευνα, τα δύο τρίτα των στελεχών βλέπουν σήμερα περισσότερες απειλές , σήμερα, περισσότερες απειλές για τις επιχειρήσεις τους σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν. Η αισιοδοξία των υψηλόβαθμων στελεχών για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους είναι, επίσης, συγκρατημένη, με το 35% να δηλώνει αισιόδοξο ότι τα έσοδα των εταιρειών τους θα αυξηθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες - σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 39% της περασμένης χρονιάς. Διάγραμμα 1.

Το υπερβολικά παρεμβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο, η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι δεξιότητες, αποτελούν τις κυριότερες ανησυχίες - απειλές των Διευθυνόντων Συμβούλων. Ιεραρχώντας, μάλιστα, τις κυριότερες ανησυχίες, τοποθετούν στην κορυφή της λίστας το “υπερβολικά παρεμβατικό ρυθμιστικό περιβάλλον”, που αναφέρεται από το 79% των διευθυνόντων συμβούλων παγκοσμίως.


* Βάση: Όλοι οι ερωτηθέντες (2016=1.409, 2015=1.322)
Διάγραμμα 1. Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι αναμένουν περισσότερες απειλές για την επιχείρησή τους σήμερα από ό,τι πριν από τρία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες για το ρυθμιστικό περιβάλλον, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, έχουν διογκωθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η οποία έχει σκαρφαλώσει από την τέταρτη θέση, που καταλάμβανε πέρυσι στη λίστα των θεμάτων που απασχολούν τους διευθύνοντες συμβούλους, στη δεύτερη, υποδεικνυόμενη από το 74% των ηγετών της αγοράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η ανησυχία για τη διαθεσιμότητα κρίσιμων ανθρώπινων δεξιοτήτων να έχει πέσει από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση, συνεχίζει να απασχολεί σχεδόν τα τρία τέταρτα των διευθυνόντων συμβούλων (72%). Η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών εμφανίζεται στην τρίτη θέση στη λίστα των θεμάτων από το 73% των Διευθυνόντων Συμβούλων.

Τι ζητούν από την πολιτεία
Σύμφωνα με τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας, μόλις το 27% των Διευθυνόντων Συμβούλων πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ενισχυθεί το 2016, ποσοστό που έχει μειωθεί κατά 10 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι επιχειρήσεις ζητούν, μεταξύ άλλων, τον επαναπροσδιορισμό του σκοπού του Δημόσιου τομέα και την αποκατάσταση δημοσιονομικής ισορροπίας, ήτοι καλύτερα αποτελέσματα. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα παραμένουν στο επίκεντρο, με το 71% των ερωτηθέντων (72% πέρυσι) να δηλώνει “σχετικά” ή “ιδιαίτερα” ανήσυχο σχετικά με το θέμα αυτό. Επίσης, οι επιχειρήσεις απαιτούν πιο ουσιαστική διοίκηση των Δημόσιων οργανισμών, καθώς και τη δημιουργία των προϋποθέσεων από την πολιτεία για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα.

Στο μεταξύ, πάνω από τα τρία τέταρτα θεωρούν το ικανό, καταρτισμένο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό ως κύριο ζητούμενο σήμερα, και ταυτόχρονα, δηλώνουν ότι αποτελεί τη σημαντικότερη προτεραιότητα για την επιτυχία της επιχείρησης. Η απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων αποτελεί ξεκάθαρα απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων, ιδιαίτερα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, που είναι η απασχόληση και η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος. Τέλος, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι φαίνεται ότι επαναπροσδιορίζουν την επιχειρηματική επιτυχία. Περίπου τα τρία τέταρτα (76%) συμφωνούν ότι, στο μέλλον, η επιχειρηματική επιτυχία δεν θα καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα κέρδη και πολλοί εξ αυτών συμφωνούν ότι χρειάζεται να λάβουν περισσότερα μέτρα ώστε στη συνέχεια να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα που έχουν οι επιχειρήσεις τους σε μια ευρύτερη ομάδα ενδιαφερόμενων μερών.
{{{ ArticleFiles }}}