SEPEnews_Issue40

2002 - 2012, 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕΠΕnews

sepenewsissue40_10years
Μια παραγωγική δεκαετία με γεγονότα, εξελίξεις, συνεντεύξεις και απόψεις από τη βιομηχανία Ψηφιακής Τεχνολογίας

Δέκα χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά της Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών μετρά το ΣΕΠΕnews. Οι απολογισμοί συνοδεύονται πάντα από νοσταλγία, μελαγχολία, απογοήτευση για εκείνα που δεν εκπληρώθηκαν, αλλά και ελπίδα για εκείνα που θα έρθουν.   Το αποτέλεσμα αυτής της αναδρομής είναι ενδιαφέρον και σημαντικό. Σε αυτό το τεύχος φιλοξενούνται οι απόψεις των προσώπων που έδωσαν συνεντεύξεις και συνέβαλαν, με το δικό τους τρόπο, στη δημιουργία της ελληνικής τεχνολογικής κληρονομιάς.

Στο 1ο τεύχος του ανανεωμένου ΣΕΠΕnews, ο εκλιπών Αθανάσιος Πουλιάδης, τότε Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, και ο κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τότε Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας, διατύπωσαν απόψεις - σταθμούς στην πορεία του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της χώρας.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, είναι ακόμη επίκαιρη η ευχή - άποψη, που είχε διατυπώσει στο 2ο τεύχος του ΣΕΠΕnews ο κύριος Στέφανος Καραπέτσης, τότε Ταμίας του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ: “η Ελλάδα σύντομα θα φτάσει στο μέσο ευρωπαϊκό όρο των τεχνολογικών δεικτών, μέσω της κοινής και εναρμονισμένης προσπάθειας του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα”. Το όνειρο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, έγινε μόνιμη επωδός των αξιωματούχων της δημόσιας διοίκησης.

Στο 3ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, ο κύριος Δημήτρης Μπέης, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας του Αθήνα 2004, αποδείχτηκε προφήτης, όταν τόνιζε ότι αν η Ελληνική αγορά δεν στηρίξει θερμά την προσπάθεια προετοιμασίας της διεθνούς διοργάνωσης, τότε χαμένη θα είναι η ίδια η αγορά και όχι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Στο 5ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, ο Καθηγητής Παναγιώτης Γεωργιάδης, τότε Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υποσχέθηκε τη δημιουργία του e-Government Forum και οραματίστηκε μια Δημόσια Διοίκηση, που έχει θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον πολίτη, απαλλαγμένη από γραφειοκρατική αντίληψη και νοοτροπία ιδιοκτήτη, ως προς τα τεχνικά μέσα που διαθέτει.

Στην αγγλική έκδοση του ΣΕΠΕnews για το 2003, ο τότε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κύριος Νίκος Χριστοδουλάκης, έκανε λόγο για μια νέα πολιτική τακτική αντιμετώπισης των θεμάτων της τεχνολογίας, με διαστάσεις εθνικής προσπάθειας και τη συμμετοχή των εταιρειών του χώρου και του ΣΕΠΕ.

Μια σημαντική πτυχή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρουσιάστηκε στο 7ο τεύχος του ΣΕΠΕnews. “Δημοκρατία και Νέες Τεχνολογίες” ήταν το θέμα της συνέντευξης του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κυρίου Κώστα Σκανδαλίδη. Επίσης, στο ίδιο τεύχος, ενώπιος ενωπίω, βρέθηκαν, ο τότε Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, κύριος Σπύρος Βυζάντιος και ο τότε Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας, κύριος Γιάννης Καλογήρου.

Ακολούθησαν οι μεγάλες προσδοκίες από την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που επηρέασαν κάθε οικονομικό τομέα της χώρας, μεταξύ αυτών και εκείνον της τεχνολογίας. Το δίσεκτο 2004 χαρακτηρίστηκε από την αρχή ως η χρονιά των εκλογών, των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ το Μάιο του 2004.

Δέκα χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών μετρά το ΣΕΠΕnews. Οι απολογισμοί συνοδεύονται πάντα από νοσταλγία, μελαγχολία, απογοήτευση για εκείνα που δεν εκπληρώθηκαν, αλλά και ελπίδα για εκείνα που θα έρθουν

Στο 9ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, οι δύο υποψήφιοι τότε πρωθυπουργοί, κ.κ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Ο κύριος Κώστας Καραμανλής δεσμεύτηκε το κράτος να δώσει το έναυσμα, τα κίνητρα και το κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον, ώστε οι επιχειρήσεις πληροφορικής και επικοινωνιών να δουλέψουν εντατικά μαζί με την κυβέρνηση για το μεγάλο βήμα προς το μέλλον. Το τεχνολογικό όραμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κυρίου Γιώργου Παπανδρέου, ήταν η προαγωγή της δημοκρατικής λειτουργίας και της διαφάνειας μέσω των νέων τεχνολογιών και η καθολική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, που θα κάνει όλους τους πολίτες συμμέτοχους σε αυτή την προσπάθεια.

Στην αγγλική έκδοση του ΣΕΠΕnews για το 2004, η Πρόεδρος της “Αθήνα 2004” κυρία Γ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη παρουσίασε το μπουκέτο των τεχνολογιών, που θα χρησιμοποιούνταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο μακροπρόθεσμος στόχος ήταν να δημιουργηθεί στην Ελλάδα η τεχνολογική υποδομή που θα ωφελήσει συνολικά την Ελληνική οικονομία και κοινωνία. Εκείνη την περίοδο, ο τρίτος κατά σειρά Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας, κύριος Β. Ασημακόπουλος, πήρε τη σκυτάλη για να συνεχίσει τον αγώνα δρόμου στην ανηφόρα του Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας και μαζί με άλλα στελέχη της δημόσιας διοίκησης στο 11ο τεύχος του περιοδικού, εκφράζουν τις απόψεις τους για την αξιοποίηση των τεχνολογιών προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Λίγο πριν το κλείσιμο του 2004, στο 12ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κύριος Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η τεχνολογία θα αλλάξει τη λειτουργία του δημοσίου και τη συμπεριφορά των πολιτών.

Στην έναρξη της χρονιάς, ο τότε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κύριος Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξη του στο 13ο τεύχος του ΣΕΠΕnews αναγνώριζε τον ιδιωτικό τομέα ως ένα μεγάλο σύμμαχο με ισχυρή τεχνογνωσία και ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο, ενώ ο κύριος Δημήτρης Σιούφας, Υπουργός Ανάπτυξης εκείνη την περίοδο, έθετε ως προτεραιότητα την ανάπτυξης της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας.

Στο 14ο τεύχος του ΣΕΠΕnews παρουσιάζεται η Ψηφιακή Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής i2020, που θέτει ως στόχους τον ευρωπαϊκό χώρο της πληροφορίας, που παρέχει οικονομικά προσιτές και ασφαλείς ευρυζωνικές επικοινωνίες και ψηφιακές υπηρεσίες, επιδόσεις παγκόσμιας κλάσης σε έρευνα και καινοτομία ΤΠΕ και μια κοινωνία της πληροφορίας χωρίς αποκλεισμούς, που παρέχει δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προάγει την ποιότητα ζωής.

Στο κλείσιμο της χρόνιας του 2005, το 15ο τεύχος του ΣΕΠΕnews εστίασε στο υπόμνημα του ΣΕΠΕ προς την πολιτεία στο οποίο ανέλυε τις τρεις βασικές πολιτικές προϋποθέσεις, που απαιτούνται για να μπει η χώρα σε τροχιά ψηφιακής προόδου: κεντρικός συντονισμός σε πρωθυπουργικό επίπεδο που θα λειτουργεί ευέλικτα και θα έχει τη συνολική ευθύνη του σχεδιασμού, κυβερνητική δέσμευση για την τήρηση συγκεκριμένων και δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων - στόχων, διακομματική συναίνεση.

Το 2006 είναι η χρονιά κατά την οποία ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για την Ψηφιακή Στρατηγική 2006 - 2013. Το 17ο τεύχος του ΣΕΠΕnews φιλοξένησε την άποψη της Επιτρόπου της Ε.Ε. για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ, κυρίας Viviane Reding πως το “Ψηφιακό Άλμα” απαιτεί πολιτική απόφαση για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία. Στο ίδιο τεύχος, ο κύριος Γιώργος Αλογοσκούφης, από τη θέση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, έθετε ως στόχο του ψηφιακού κράτους την εξυπηρέτηση του πολίτη και τη φορολογική δικαιοσύνη.

Στο 18ο τεύχος της χρονιάς, ο τότε Πρωθυπουργός κύριος Κώστας Καραμανλής αναγνώριζε την αναγκαιότητα της “ψηφιακής επανάστασης” ως αυτονόητη και πιεστική και εξέφρασε την άποψη ότι στη νέα ψηφιακή οικονομία, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό υλοποίησης του τρίπτυχου της αειφόρου ανάπτυξης, της ενίσχυσης της απασχόλησης και της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη.

Την ίδια χρονιά, το ΣΕΠΕnews φιλοξένησε τον Πρόεδρο του WITSΑ, του Παγκοσμίου Συνδέσμου Πληροφορικής και Υπηρεσιών κυρίου George Newstrom, ο οποίος με ξεκάθαρο τρόπο υποστήριξε πως η βιομηχανία τεχνολογιών και πληροφορικής είναι μια εύρωστη βιομηχανία.

Στην έναρξη της χρονιάς, Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης παρουσίασαν τις απόψεις τους σχετικά με την ψηφιακή στρατηγική, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένα “ψηφιακό άλμα” στην παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής, προκειμένου να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος για τις τεχνολογίες στη χώρα μας.

Την οικολογική καινοτομία, αναγνωρίζει, ως το κλειδί για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής ο τότε Επίτροπος, αρμόδιος για το Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριος Σταύρος Δήμας, στο 22ο τεύχος του ΣΕΠΕnews. Οι νέες τεχνολογίες θα αποτελέσουν μηχανές αειφόρου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία είναι το κοινό συμπέρασμα που προκύπτει από τις απόψεις του τότε Προέδρου ΔΣ του ΣΕΠΕ κυρίου Παντελή Τζωρτζάκη, του κυρίου Δημήτρη Δασκαλόπουλου, Προέδρου του ΣΕΒ και του κυρίου Κωνσταντίνου Μίχαλου, Προέδρου του ΕΒΕΑ.

Στα 15 χρόνια παρουσίας του ο ΣΕΠΕ υποστηρίζει πως είναι ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να θεμελιωθεί ένα διαφορετικό μοντέλο υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης με την καινοτομία και τις ψηφιακές τεχνολογίες

Στο 24ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, την άποψή τους για τον κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών διατύπωσαν κορυφαία στελέχη του χώρου. Τις θέσεις τους για την αγορά και τις επιχειρήσεις του χώρου διατύπωσαν οι κ.κ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Accenture, Ευάγγελος Πορής, Αντιπρόεδρος, Altec, Κώστας Θεοτοκάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Atcom, Γιώργος Τσακογιάννης, Γενικός Διευθυντής, Bull, Σπύρος Βυζάντιος, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος, Byte Computers, Οδυσσέας Χαραλάμπους, Γενικός Διευθυντής, Cisco Hellas, Έφη Ρώσσου, Country Manager, Computer Associates Hellas, Βασίλης Γαλάκος, Διευθύνων Σύμβουλος, Comsys, Χρήστος Παπαθάνος, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος, CPI, Philip Nielsen, Διευθύνων Σύμβουλος, Creative Marketing, Χρήστος Εμμανουηλίδης, Πρόεδρος ΔΣ, Data Concept, Αντώνης Κοτζαμανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Entersoft, Σπύρος Νικολάου, Πρόεδρος ΔΣ, Ericsson Hellas, Παντελής Τζωρτζάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, FORTHnet, Διονύσης Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Fujitsu Siemens, Στέφανος Γιουρέλης, Διευθύνων Σύμβουλος, Hewlett-Packard Hellas, Κώστας Κατσάνος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Infoqroup, Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος ΔΣ, Info-quest, Ελένη Παπανδρέου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Intersys, Νικόλαος Λαμπρούκος, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Intracom Holdings, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Intralot, Ανδρέας Πολυκάρπου, Γενικός Διευθυντής, Lannet, Deuk Shim, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, LG Electronics, Χρήστος Τσάγκος, Διευθύνων Σύμβουλος, Microsoft Ελλάς, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Γενικός Διευθυντής, Oktabit, Βασίλης Δημόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Oracle Ελλάς, Vice President Greece & Greek Cluster, Βασίλης Ορφανός, Γενικός Διευθυντής, PC Systems, Χαράλαμπος Στασινόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος, Profile, Παναγιώτης Πασχαλάκης, Πρόεδρος ΔΣ, Quality & Reliability, Μάνος Ραπτόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, SAP Hellas, Γιάννης Καρακαδάς, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος, SingularLogic, Αντώνης Κυριαζής, Διευθύνων Σύμβουλος, SoftOne Technologies, Γιάννης Γρατσώνης, Senior General Manager Marketing, Sony Hellas, Αργύρης Μπαγλέζος, Γενικός Διευθυντής, Sun Microsystems Hellas, Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλος, SyΝΕΤ, Σοφία Εφραίμογλου, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλος, Vivodi, Δαμιανός Χαραλαμπίδης, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής, Wind Ελλάς, Βασίλης Ραμπάτ, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος, Xerox Hellas, Αριστόδημος Θωμόπουλος, Partner, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, Γιώργος Γεράρδος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Πλαίσιο.

Στο 25ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, ως Υπουργός Ανάπτυξης, ο κύριος Χρήστος Φώλιας δηλώνει ότι το διαβατήριο της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον είναι το τρίπτυχο καινοτομία - ποιότητα - περιβάλλον. Την ίδια περίοδο ξεκινά τη λειτουργία του το νέο ανανεωμένο portal του ΣΕΠΕ, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει μια δυναμική πηγή πληροφόρησης, παρέχοντας έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση στους επισκέπτες του.

Την άνοιξη της ίδιας χρονιάς, ο τότε Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κύριος Γιάννης Παπαθανασίου θεωρεί ότι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας για ανάπτυξη είναι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 - 2013. Το νέο ευρωπαϊκό χάρτη δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει την ίδια περίοδο η Επίτροπος, υπεύθυνη για την Προστασία των Καταναλωτών κυρία Meglena Kuneva. Οι παραπάνω απόψεις παρουσιάζονται στο 26ο τεύχος του ΣΕΠΕnews.

Στην αγγλική έκδοση για το 2008, ο ΕΙΤΟ παρουσιάζει τις εκτιμήσεις του ότι ο κλάδος ΤΠΕ αποτελεί τη μηχανή της οικονομίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ενώ ο κύριος Robert Viola, Secretary General της AGCOM και Vice President του European Regulators Group (ERG) αναφέρει ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις για την αναβάθμιση της υπάρχουσας υποδομής της Ε.Ε. σε νέα δίκτυα εκτιμώνται περίπου στα €300 δις.

Το φθινόπωρο του 2008, στο 27ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, ο τότε Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κύριος Ευρυπίδης Στυλιανίδης, θέτει ως στόχο τη σύνδεση της εκπαίδευσης μέσω των νέων τεχνολογιών με την κοινωνία και την αγορά.

Από το τέλος του 2008, όμως, πλήθαιναν τα άρθρα και τα θέματα αναφορικά με την οικονομική κρίση, που είχε κάνει ήδη την εμφάνισή της στην Ευρώπη. Το 28o τεύχος του ΣΕΠΕnews ήταν ενδεικτικό. “Η πληροφορική βοηθά σοβαρά στη διαφάνεια!” είναι ο τίτλος της συνέντευξης του Προέδρου της ΜΚΟ “Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς” κυρίου Κωνσταντίνου Μπακούρη.

“Είμαστε στην αρχή μιας νέας φάσης, όπου η ανάπτυξη και η καινοτομία στο διαδίκτυο, μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες του διαδικτύου για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση. Το διαδίκτυο του μέλλοντος πρέπει να είναι παγκόσμιο” δηλώνει στο 29ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, η κυρία Viviane Reding, Επίτροπος της Ε.Ε. για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης. Το πρόγραμμα “Διοικητική Μεταρρύθμιση” παρουσιάζει ο τότε Υφυπουργός Εσωτερικών κύριος Χρήστος Ζώης, το οποίο στοχεύει στην αναδιοργάνωση των κρισιμότερων δημόσιων υπηρεσιών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

Όπως επισημαίνεται στο ΣΕΠΕnews περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, αριθμεί ο κλάδος της τεχνολογίας στην Ε.Ε. Πρόκειται για σημαντική δύναμη καινοτομίας και ανάπτυξης διεθνώς

Την άνοιξη του 2009, στο 30ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, o Πρωθυπουργός της Ελλάδας κύριος Κώστας Καραμανλής περιέγραφε το αναπτυξιακό όραμα της Ελλάδας στον κόσμο που έρχεται. Στο ίδιο τεύχος, ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου από τη θέση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έδινε τη δική του ερμηνεία στη έννοια “ηλεκτρονική διακυβέρνηση για τον πολίτη”. Μερικούς μήνες αργότερα και οι δύο ήταν υποψήφιοι για την πρωθυπουργία της χώρας, αφού το 2009 εξελίχθηκε σε χρονιά εκλογών, κρίσιμων εκλογών και λόγω της οικονομικής κρίσης. Στην αγγλική έκδοση για το 2009, ο ΕΙΤΟ περιέγραφε την επόμενη χρονιά ως πρόκληση για την ελληνική αγορά τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Το καλοκαίρι του 2009, στο 31ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, ο τότε Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κύριος Νίκος Σηφουνάκης έθετε στην ατζέντα τη συμβολή των τηλεπικοινωνιών στην πράσινη ανάπτυξη αλλά και τις προκλήσεις για την Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή.

Η χρονιά θα κλείσει με τον τότε Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κύριο Σταύρο Αρνααουτάκη να δηλώνει, στο 32ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε η υλοποίηση του ΕΣΠΑ να βασιστεί σε ένα νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο με απλούστερες διαδικασίες και λιγότερους εμπλεκόμενους φορείς στη διαχείριση.

Στο 33ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, “Το στόχο να καταστεί η ευρυζωνικότητα καθολική υπηρεσία”, διατυπώνει ο τότε Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών, κύριος Σωκράτης Κάτσικας. “Από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» του σήμερα στον «Πολίτη της Πληροφορίας» του αύριο” παρουσιάζει ο τότε Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, κύριος Αντώνης Μαρκόπουλος. Ο κύριος Στέφανος Γκρίτζαλης, από τη θέση του Ειδικού Γραμματέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εθνικού Τυπογραφείου διατυπώνει τις απόψεις του για τις “Τεχνολογικές Δράσεις για Ισότιμους Πολίτες σε όλο το Εύρος της Δημόσιας Διοίκησης”. Την ίδια περίοδο εγκαινιάζεται η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία “eSkills Week 2010”, στην οποία ο ΣΕΠΕ συμμετέχει ως Εθνικός Εταίρος για την Ελλάδα.

Στο 34ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, “Η Δημοσιονομική Προσαρμογή της Ελλάδας θα είναι και Ψηφιακή”, τονίζει ο τότε Υπουργός Οικονομικών, κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η χρονιά που διανύουμε είναι κομβική για το ΣΕΠΕ, ο οποίος το 2010, συμπλήρωσε 15 χρόνια παρουσίας στην εκπροσώπηση ενός κλάδου - κλειδί για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Όπως επισημαίνεται στο ΣΕΠΕnews σε αυτά τα δεκαπέντε χρόνια, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, ο ΣΕΠΕ αγωνίζεται καθημερινά, με την ίδια ένταση και την ίδια συνέπεια, για την οικοδόμηση και την προαγωγή μιας ψηφιακής Ελλάδας, που θα εξυπηρετεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τις ανάγκες κάθε πολίτη, εργαζόμενου, μαθητή, φοιτητή και επαγγελματία της χώρας μας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων παρουσίας, ο ΣΕΠΕ διοργάνωσε στις 3 Μαΐου 2010, το digital economy forum, που ήταν μια πρωτοβουλία αντίδρασης στην οικονομική κρίση. Το συνέδριο ήταν παράλληλα, το εναρκτήριο λάκτισμα αντίστοιχων πρωτοβουλιών για το μέλλον, ανεξαρτήτως συνθηκών.

Αποτελεί ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να τεθούν τα θεμέλια ενός διαφορετικού μοντέλου υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα μας με την καινοτομία και τις ψηφιακές τεχνολογίες στην υπηρεσία του πολίτη. Με τις απόψεις τους, ο τότε Πρωθυπουργός, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι επιχειρηματίες και τα στελέχη των εταιρειών, σύσσωμος ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών αναγνώρισαν την κρισιμότητα της κατάστασης και τη διέξοδο που δίνουν οι νέες τεχνολογίες.

Στο 35ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, παρά τα εμφανή σημάδια της οικονομικής κρίσης, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης, κυρία Neelie Kroes, στο άρθρο της στο ΣΕΠΕnews (στην πρώτη της εμφάνιση στον ελληνικό τύπο από τη νέα της θέση) είπε τα πράγματα με το όνομά τους, είπε τα αυτονόητα. “…το ένα τρίτο των Ελλήνων έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνική σύνδεση. Αυτό είναι μόλις το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η Ελλάδα θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει καλύτερη πρόσβαση. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα - πρώτον, οι Έλληνες έχουν να κερδίσουν πολλά από την Ψηφιακή Ατζέντα για την Ευρώπη, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και δεύτερον, η ελληνική αγορά και οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αναστροφή αυτής της κατάστασης”. Αυθόρμητα οι ερωτήσεις που ακολουθούν τις πικρές διαπιστώσεις είναι μονολεκτικές, “πώς” και “πότε”. “Χρειαζόμαστε αλλαγή τρόπου διαχείρισης των πόρων μας, έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και τις ευκαιρίες που αναδύονται από τη νέα οικονομία της γνώσης”, υποστήριζε σε συνέντευξη του στο ίδιο τεύχος ο κύριος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από τη θέση του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Από το τέλος του 2010 ήταν ξεκάθαρο το πλαίσιο στο οποίο θα κινείτο η οικονομία διεθνώς. Στο 36ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, η έκθεση Global Risks 2011 του World Economic Forum εντόπιζε τους παγκόσμιους κινδύνους για το 2011, ενώ από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ προέκυπτε το συμπέρασμα ότι ανεργία και δυσμενές εργασιακό περιβάλλον πλήττουν την κατανάλωση και τις προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, εκτιμώντας, επίσης, ότι οι επενδύσεις στη βιομηχανία το 2011, ακολουθώντας την τάση του 2010, θα κινηθούν σε χαμηλούς ρυθμούς.

Το 2011 η Ελλάδα ήταν 64η μεταξύ 138 χωρών, σύμφωνα με το “The Global Information Technology Report 2010 - 2011” του World Economic Forum, όπως παρουσίασε το 37ο τεύχος του ΣΕΠΕnews. Ο κύριος Γιάννης Ραγκούσης, από τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνέντευξη του τόνιζε ότι “η χώρα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει χωρίς να επιτύχει πρόοδο στις νέες τεχνολογίες και την ευρυζωνικότητα”. Παράλληλα, ο τότε αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε πως “η οικονομική ανάπτυξη υποδηλώνει όχι μόνο την ποσοτική αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και την ποιοτική βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων που εξασφαλίζουν μονιμότερη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης για το σύνολο των πολιτών”. Επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κύριος Πλούταρχος Σακελλάρης, τόνισε μεταξύ άλλων πως “Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η ΕΤΕπ θα μπορέσει να διοχετεύσει περίπου €1 δις ετησίως υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα για τα επόμενα 3 χρόνια”. Ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Γιάνης Βαρουφάκης, εξέφραζε την άποψη ότι “η οικονομική αναλυτική σκέψη είναι σημαντική στο να διαφωτίζει ζητήματα οικονομικής πολιτικής, όμως για να την εκμεταλλευτεί η κοινωνία δημιουργικά, θα πρέπει να βρει τρόπους να θέτει τις εντυπωσιακές οικονομικές θεωρίες στο μικροσκόπιο του ορθού λόγου και της κριτικής”.

Από τα μέσα του 2011 το μήνυμα των Ευρωπαίων, όπως κατέγραψε το ΣΕΠΕnews, ήταν σκληρή δουλειά και εργώδης προσπάθεια. Μιλώντας στο 38ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα, κυρία Neelie Kroes, ανέλυσε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ευρώπη στο άμεσο μέλλον και αποτελεί ταυτόχρονα προσκλητήριο για συστράτευση εκείνων που θέλουν και μπορούν να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυρία Kroes επεσήμανε: “Η τεχνολογική επανάσταση είναι η ευκαιρία της εποχής μας. Είναι η ευκαιρία για να διατηρήσουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Αν δεν εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες της Ψηφιακής Ατζέντας, αν δεν προχωρήσουμε σωστά, όταν θα έρθει το 2020 θα είναι χειρότερο από σήμερα. Αυτό όμως που απαιτείται, είναι η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Βρυξελλών, των εθνικών κυβερνήσεων, των εταιρειών και των πολιτών”. Η Ευρωπαία Επίτροπος δίνει το σύνθημα για τη μετάβαση από την Ψηφιακή Ατζέντα, στην Πολιτεία της Ψηφιακής Ένωσης. Σύμφωνα, όμως, με στοιχεία του Digital Agenda Scoreboard, το 2010 οι τεχνολογικές επιδόσεις της χώρας μας κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ε.Ε.

Στο ίδιο τεύχος, από την πλευρά του ο κύριος Δημήτρης Μπουραντάς, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Συγγραφέας και Συντονιστής της κίνησης πολιτών: “Ο κύκλος των χαμένων αξιών», υποστήριζε πως ο συνδυασμός της επιχειρηματικότητας, του ανθρώπινου δυναμικού και των νέων τεχνολογιών αποτελεί το κλειδί, τη μόνη διέξοδο από την κρίση και τη μόνη πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας. Ο κύριος Νικόλαος Φίλιππας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς επεσήμανε πως η λύση είναι οι εξαγωγές και ο προσανατολισμός σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό (μεγάλη αγορά), χαμηλό δανεισμό και συνεχόμενης ανάπτυξης, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία. Ήδη, στη διάρκεια της κρίσης έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές μας, μάλλον από το ένστικτο επιβίωσης των επιχειρηματιών παρά από μία συνειδητή κυβερνητική στρατηγική πολιτικής εξαγωγών. Στην ενίσχυση της εξαγωγικής πολιτικής της χώρας εστίασε και ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κύριος Δημήτρης Λακασάς.

Το 2012 είναι άλλη μια χρονιά εκλογών και η χρονιά της συγκυβέρνησης. Στο debate που είχαν, στο 39ο τεύχος του ΣΕΠΕnews, ο τότε Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κύριος Παντελής Τζωρτζάκης, καθώς και οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Αϊβαλιώτης, Βουλευτής Β’ Αθηνών και Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., Δημήτρης Χατζησωκράτης, Υπεύθυνος για την Οικονομική Πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς και Θεόδωρος Σκυλακάκης, Ευρωβουλευτής και Υπεύθυνος Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, είχαν διατυπώσει τις θέσεις τους για την οικονομία αλλά και την επέκταση των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία του κράτους.

Παράλληλα, τη θέση του για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη λειτουργία του κράτους παρουσίασε ο κύριος Horst Reichenbach, Head of European Commission task force for Greece, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως “η μεταρρύθμιση των δομών της δημόσιας διοίκησης είναι πιθανότατα μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει. Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι ένας από τους κεντρικούς πυλώνες του σχεδίου διοικητικής μεταρρύθμισης, που έχει διαμορφωθεί από τις ελληνικές αρχές”.

{{{ ArticleFiles }}}