SEPEnews_Issue40

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

sepenewsissue40_hatzidakis2
Ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των αγορών για να σπάσει ο κύκλος της ύφεσης

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας μέχρι και το τέλος του 2012 στο ευρύ πλαίσιο της ανάπτυξης και των υποδομών;
Η χώρα αυτή τη στιγμή δίνει μία δύσκολη μάχη, μάχη επιβίωσης. Απέναντι στις δυσκολίες θα πρέπει όλοι μαζί από τη μία να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και δυνατή και παράλληλα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση. Να ξεκινήσουμε μία δημιουργική προσπάθεια για μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Απαραίτητη προϋπόθεση για να το πετύχουμε αυτό είναι να ανακτήσει η χώρα την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ρευστότητας και να φτιάξουμε μία χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Να δείξουμε επιτέλους ότι είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της ύφεσης και των ελλειμμάτων.

Ενώ έχουν γίνει προτάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την τόνωση της επιχειρηματικότητας, δεν υλοποιούνται. Πού θα εστιάσετε για να γίνουν τα λόγια πράξεις;
Μία θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και εκταμίευση της δόσης θα έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, που είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του προβλήματος της ρευστότητας στην αγορά και την επιστροφή των οφειλών του κράτους στους ιδιώτες. Προσθέστε δε, ότι με την αλλαγή του κλίματος θα ξεκινήσει και η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό, πράγμα το οποίο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα.

Να διαμορφώσουμε όλοι μας μία νέα κουλτούρα φιλική στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Πλούτο και νέες θέσεις εργασίας σε αυτήν τη χώρα δεν μπορεί να δημιουργήσει το κράτος, αλλά ο ιδιωτικός τομέας

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη συμφωνία με την ΕΤΕπ η οποία ενεργοποιεί τη δημιουργία του Ταμείου Εγγύησης μέσω του οποίου μέχρι το τέλος του 2015 θα χορηγηθεί €1,44 δις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ως προς την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου επενδυτικού κλίματος ενεργοποιούμε το one-stop-shop του Invest in Greece, ενώ εισάγουμε την ηλεκτρονική παρακολούθηση των επενδύσεων με ειδική σήμανση των καθυστερήσεων.

Επίσης, επιταχύνοντας των πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αλλάζουμε την εικόνα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι φιλική στις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και πλούτο για τον τόπο.

Ποιες επενδύσεις επιδιώκετε να εξασφαλίσετε μέχρι το τέλος του έτους;

Με ένα πλαίσιο δράσεων προσπαθούμε να κάνουμε τη χώρα φιλική στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα. Αντιμετωπίζοντας, όπως είπα, τα προβλήματα της ρευστότητας. Απλοποιώντας τις διαδικασίες για τη δημιουργία επενδύσεων. Ενεργοποιώντας τα προγράμματα ΕΣΠΑ προς την κατεύθυνση αυτή. Σε πρώτη φάση, στοχεύουμε στην επανεκκίνηση των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων (Αιγαίου, Κεντρικής Ελλάδας, Ολυμπία και Ιόνια Οδός), που θα δώσουν ανάσα στον κατασκευαστικό κλάδο και στις τοπικές οικονομίες δημιουργώντας άμεσα 30.000 νέες θέσεις εργασίας.

Προχωρούμε με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων στην αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων, στην εξυγίανση του ΟΣΕ και αμέσως μετά, στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, της εταιρείας διαχείρισης του τροχαίου υλικού. Με την μέθοδο ΣΔΙΤ προωθούμε έργα €1 δις, που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων, έργα τεχνολογίας και επικοινωνιών, κ.λπ. Επίσης, επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την εφαρμογή επενδυτικών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα.

Θεωρείτε πως η τροποποίηση του επενδυτικού νόμου επαρκεί για να εξασφαλιστούν επενδύσεις στη χώρα και τι είναι αυτό που θέτει την Ελλάδα εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος;
Ο στόχος μας είναι, με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, να εξασφαλίσουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Αυτό που πρέπει άμεσα να κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε όλοι μας μία νέα κουλτούρα φιλική στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Πλούτο και νέες θέσεις εργασίας σε αυτήν τη χώρα δεν μπορεί να δημιουργήσει το κράτος, αλλά ο ιδιωτικός τομέας. Αν θέλουμε να κάνουμε μία νέα αρχή και να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση, θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το καθεστώς της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης, των χρεών και των ελλειμμάτων.

Στον τομέα των επικοινωνιών προχωρούμε στην άμεση διαμόρφωση μίας “Εθνικής Ευρυζωνικής Στρατηγικής” σε δύο άξονες: τις “προηγμένες ευρυζωνικές υποδομές” και τις “καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες”

Ποιοι είναι οι μετρήσιμοι στόχοι που έχει πιάσει η χώρα μας στο ΕΣΠΑ; Πότε και σε ποια βάση θα προχωρήσετε στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και ποιες θα είναι οι θέσεις της χώρας μας για τον επόμενο κύκλο του προγράμματος;
Στόχος μας είναι να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να προσαρμόσουμε τα προγράμματα στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Για αυτό το λόγο, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την Task Force της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα και διαμορφώνουμε από κοινού ένα βασικό σχέδιο για την απλοποίηση των πολύπλοκων διαδικασιών διαχείρισης του ΕΣΠΑ και των Διαρθρωτικών Ταμείων. Στο πλαίσιο αυτό, καταργούμε όσες διαδικασίες δεν χρειάζονται και μειώνουμε τις απαιτούμενες υπογραφές και τα κριτήρια για την ένταξη ενός έργου στο ΕΣΠΑ, μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους.

Εξορθολογίζουμε το σύστημα χρηματοδότησης έως το τέλος του 2012 και της διαχείρισης των έργων μέχρι την 31η Μαρτίου 2013. Παράλληλα αναθεωρούμε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που αφορά στα έτη 2007 -2013, ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες των σημερινών οικονομικών απαιτήσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε μέτρα προώθησης της επιχειρηματικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό εντείνουμε την προσπάθειά ωρίμανσης όσο το δυνατόν περισσότερων έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ψηφιακή Σύγκλιση, έτσι ώστε να έχουμε τη μικρότερη απώλεια πόρων.

Και επίσης, δίνουμε μεγάλη προσοχή στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2014 - 2020). Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τους εταίρους μας καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αν εφαρμοσθούν οι ισχύοντες κανόνες και ληφθεί ως βάση υπολογισμού το ΑΕΠ της περιόδου 2007 - 2009, να χάσουμε αρκετά δις ευρώ. Προσπαθούμε να αποφύγουμε μία τέτοια εξέλιξη η οποία, εκτός των άλλων, θα έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με τη σκληρή πραγματικότητα.

Ποιες άλλες εφαρμογές στον τομέα των επικοινωνιών θεωρείτε ως κρίσιμες για τον τομέα της ανάπτυξης;
Στον τομέα των επικοινωνιών προχωρούμε στην άμεση διαμόρφωση μίας “Εθνικής Ευρυζωνικής Στρατηγικής” σε δύο άξονες: τις “προηγμένες ευρυζωνικές υποδομές” και τις “καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες”. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων να στηριχθεί, κυρίως, σε ΣΔΙΤ και παράλληλα να ενθαρρυνθούν οι συνέργειες παρόχων δικτύων μεταξύ τους, αλλά και με άλλους φορείς - διαχειριστές υποδομών. Αξιοποιούμε τις υφιστάμενες ευρυζωνικές υποδομές και δημιουργούμε άμεσα συμπληρωματικές δικτυακές υποδομές για τη μέγιστη κάλυψη του πληθυσμού της χώρας.

Κύρια μέσα για την επίτευξη του στόχου αποτελούν οι μηχανισμοί χρηματοδότησης των ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ, JESSICA και του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Διασυνδέοντας την Ευρώπη”.

Επίσης, προωθούμε το έργο “Fiber-to-the-Home” (οπτική ίνα στο σπίτι) για την κατά το δυνατόν ευρύτερη πανελλαδική διασύνδεση του πληθυσμού με δίκτυο οπτικών ινών. Για τον προσδιορισμό του έργου θα ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες τεχνοοικονομικές μελέτες, η δυναμική της αγοράς, η δυνατότητα διασύνδεσής του με υφιστάμενες δικτυακές υποδομές της χώρας, καθώς και η προοπτική που δημιουργεί για την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών.

Η συμβολή του ΣΕΠΕ στην προσπάθειά μας είναι σημαντική. Σε πρόσφατη συνάντηση, που είχα με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕ, συμφωνήθηκε η κατάθεση προτάσεων από την πλευρά τους για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014 - 2020), καθώς βάσει των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην περίοδο 2014 - 2010 θα δοθεί μεγάλη έμφαση σε επενδύσεις στους τομείς Έρευνας - Τεχνολογίας, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής. Παράλληλα, συστήθηκε μόνιμη μικτή ομάδα εργασία μεταξύ υπουργείου και ΣΕΠΕ για τα τρέχοντα θέματα του κλάδου.

Η συμβολή του ΣΕΠΕ στην προσπάθειά μας είναι σημαντική. Συστήθηκε μόνιμη μικτή ομάδα εργασίας μεταξύ υπουργείου και ΣΕΠΕ για τα τρέχοντα θέματα του κλάδου

Η ανάπτυξη απαιτεί υποδομές. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των δράσεων του υπουρ­γείου στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών;
Παρουσιάσαμε τέλος Αυγούστου τις δράσεις μας για τις Μεταφορές, τις Υποδομές και τα Δίκτυα. Στο κομμάτι των Μεταφορών, στον τομέα των μεγάλων έργων, ολοκληρώνουμε τις επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας προς Ανθούπολη μέχρι τον Απρίλιο 2013, προς Ελληνικό μέχρι τον Ιούλιο του 2013, προς Χαϊδάρι μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013.

Η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά θα ξεκι­νήσει προς το τέλος του 2012 και αναμένε­ται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2015. Με το Μετρό Θεσσαλονίκης προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα των καθυστε­ρήσεων. Για τις Αστικές Συγκοινωνίες προω­θούμε το διαγωνισμό με ΣΔΙΤ, την τηλεματική με επιλογή αναδόχου εντός του πρώτου τρι­μήνου του 2013. Επίσης, προωθούμε άμεσα τους σχετικούς διαγωνισμούς για το ηλεκτρο­νικό εισιτήριο, με σταδιακή παράδοση του έρ­γου την περίοδο 2014 - 2015.

Ο κύριος Κωστής Χατζηδάκης είναι Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

{{{ ArticleFiles }}}