Σε τροχιά σταθεροποίησης θα βρεθεί, τη διετία 2016 - 2017, η ελληνική αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Μετά από μία χρονιά, το 2015, κατά την οποία η εγχώρια αγορά ΤΠΕ υποχώρησε με ρυθμό σαφώς ταχύτερο της μείωσης του εθνικού ΑΕΠ, χάνοντας 2,4% της αξίας της, ο κλάδος αναμένει οριακές μόνο μειώσεις, που ποσοστιαία εκτιμώνται σε 0,9% το 2016, ενώ για το 2017 οι απώλειες θα περιοριστούν περαιτέρω και θα κινηθούν στα επίπεδα του 0,5%. Οι εν λόγω εκτιμήσεις τοποθετούν την αξία της εγχώριας αγοράς ΤΠΕ στα €5,707 δις το 2016, ενώ το 2017 η πρόβλεψη είναι για €5,677 δις.
Σε τροχιά σταθεροποίησης θα βρεθεί, τη διετία 2016 - 2017, η ελληνική αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Οι εκτιμήσεις τοποθετούν την αξίας της εγχώριας αγοράς ΤΠΕ στα €5,707 δις το 2016, ενώ το 2017 η πρόβλεψη είναι για €5,677 διςΗ αγορά Πληροφορικής θα κινηθεί αρνητικά τη διετία 2016 - 2017, με το ρυθμό της πτώσης του 2015 να περιορίζεται. Συγκεκριμένα, η αξία της αγοράς εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 2,7% το 2016, για να διαμορφωθεί σε €1,629 δις, ενώ το 2017 η πτώση θα περιοριστεί περαιτέρω και θα κινηθεί ποσοστιαία στο 1,1%, με την αξία της αγοράς να τοποθετείται στο €1,611 δις.
Η συνολική αξία του κλάδου Πληροφορικής στην Ελλάδα συρρικνώθηκε 4% το 2015, με τον Εξοπλισμό Πληροφορικής να είναι η κατηγορία που υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες (9,8%), ενώ οριακή αύξηση 0,5% παρουσίασε ο κλάδος Υπηρεσιών Πληροφορικής.
Σε οριακά αρνητικό έδαφος θα κινηθεί τη διετία 2016 - 2017 και η εγχώρια αγορά Τηλεπικοινωνιών, η οποία υπολογίζεται ότι τον πρώτο χρόνο της περιόδου αναφοράς θα μειωθεί 0,1% με την αξία να υποχωρεί στα €4,078 δις. Για το επόμενο έτος, η αξία της αγοράς Τηλεπικοινωνιών αναμένεται να περιοριστεί κατά 0,3%, με την αξία της να εκτιμάται στα €4,067 δις.
Η προβλεπόμενη πτώση της αγοράς Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα για τη διετία 2016 - 2017 είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με αυτήν που υπέστη ο κλάδος το 2015, όταν το ποσοστό της μείωσης ήταν της τάξης του 1,8%.
Αναλυτικά, η αξία της ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και οι μεταβολές ανά κλάδο παρουσιάζονται στον Πίνακα 2.
* Πρόβλεψη
Πίνακας 2. Αξία Ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, σε εκατ. €. Πηγή: EITO σε συνεργασία με IDC, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 9/2016.
Θετική θα παραμείνει η δυναμική για την παγκόσμια βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών(ΤΠΕ) τη διετία 2016 - 2017, με τον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας να δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για τον κλάδο διεθνώς.
Συνολικά, η βιομηχανία ΤΠΕ στη Δυτική Ευρώπη, παρά τα υψηλά ποσοστά “ωρίμανσης”, θα διατηρήσει θετικό πρόσημο 0,7% το 2016 και 1,1% το 2017.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της βιομηχανίας ΤΠΕ στην “ώριμη” αγορά της Δυτικής Ευρώπης θα κινηθεί ανοδικά 0,7% το2016 και 1,1% το 2017.
Σε τροχιά σταθεροποίησης θα βρεθεί, τη διετία 2016 - 2017, η ελληνική αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Παρά τις εκτιμήσεις ότι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία έχουν παρέλθει, τόσο η καταναλωτική εμπιστοσύνη, όσο και οι επιχειρηματικές προσδοκίες, παραμένουν εύθραυστες στην ελληνική αγορά, γεγονός το οποίο σαφέστατα επηρεάζει και την πορεία της αγοράς Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Συγκρατημένα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική αγορά Τηλεπικοινωνιών τη διετία 2016 - 2017, με τους επιμέρους τομείς να διαγράφουν, πάντως, διαφορετική πορεία.
Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Ευκαιρίες καριέρας