Η αγορά ΤΠΕ στην Ελλάδα

Έτος σταθεροποίησης για την ελληνική βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών θα είναι το 2021. Το 2020 η αγορά θα έχει αρνητικό πρόσημο 4,4%, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπεται η σταθεροποίηση της, αν και με μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης.

Το 2020, η αξία της αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στην Ελλάδα, αναμένεται να διαμορφωθεί στα €5,550 διςΤα αρνητικά πρόσημα αποτελούν τον κανόνα για τον κλάδο ΤΠΕ στη Δυτική Ευρώπη, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Μάλιστα, η χώρα μας εμφανίζει καλύτερη επίδοση σε σύγκριση με άλλες αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, όπως για παράδειγμα αυτή της Ιταλίας, που θα υποχωρήσει κατά 5,2% το 2020 και της Ισπανίας, που αναμένει πτώση της τάξης του 5,5%.

Το 2020, η αξία της εγχώριας αγοράς ΤΠΕ θα υποχωρήσει στα €5,550 δισ., ενώ το 2021 θα κινηθεί στα επίπεδα των €5,548 δισ. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού πλήττει τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ η οικονομική αβεβαιότητα, που προκαλεί η υγειονομική κρίση, συμπιέζει τις αγορές των φυσικών προσώπων και τις επενδύσεις των εταιρειών.

Η πορεία της αγοράς το 2020, έρχεται να ανακόψει την ανοδική πορεία της ελληνικής βιομηχανίας ΤΠΕ, η οποία τόσο το 2018, όσο και το 2019, είχε επιτύχει αύξηση 2,7% το 2018 με αξία στα €5,661 δισ. και 2,5% το 2019 με την αγορά να ανέρχεται σε €5,804 δισ.

Οι δύο επιμέρους πυλώνες του κλάδου ΤΠΕ, Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, θα έχουν φέτος αρνητικές επιδόσεις υπό το βάρος των αρρυθμιών, που προκαλεί ο COVID-19 σε οικονομία και κοινωνία. Η πτώση δείχνει αναπόφευκτη, παρά το γεγονός ότι και οι δύο κλάδοι διαδραματίζουν κομβικό ρόλο τόσο στη διαχείριση της ίδιας της πανδημίας, όσο και στην πορεία της χώρας προς την επόμενη ημέρα και την ανάκαμψη.

1 Πρόβλεψη
Πίνακας 2. Αξία Ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, σε εκατ. €. Πηγή: EITO σε συνεργασία με IDC, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 12/2020.

Το 2020 το αρνητικό κλίμα θα μεταφραστεί σε πτώση της αγοράς Πληροφορικής κατά 7%, με την αξία της να διαμορφώνεται στο €1,811 δισ. Το επόμενο έτος, ο κλάδος Πληροφορικής στην Ελλάδα αναμένεται να σταθεροποιηθεί, με το πρόσημο να είναι οριακά θετικό κατά 0,6% και την αξία να ανέρχεται στο €1,821 δισ.

Από την πλευρά της, η ελληνική αγορά Τηλεπικοινωνιών θα καταγράψει φέτος πτώση κατά 3%, για να κινηθεί στα επίπεδα των €3,739 δισ. Για το 2021, η πορεία της αγοράς θα είναι σταθερή με οριακή μείωση της τάξης του 0,3% και την αξία της στα € 3,727 δισ.

ΤΕΥΧΟΣ18
 • Η Παγκόσμια αγορά ΤΠΕ

  Αρνητικές επιπτώσεις στη παγκόσμια αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έχει η πανδημία του COVID-19. Η ψηφιακή τεχνολογία έχει κεντρικό ρόλο τόσο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όσο και στα σχέδια ανάκαμψης της επόμενης ημέρας

 • Η Παγκόσμια αγορά ΤΠΕ - Ανάλυση

  Προς τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τις τεχνολογίες του λεγόμενου “3rd Platform” (3η Πλατφόρμα) θα συνεχίσουν να μετατοπίζονται τόσο το 2020, όσο και το 2021, οι δαπάνες για ΤΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο. 

 • H πανδημία covid-19 και τα πέντε στάδια της ανάκαμψης

  Μπορεί οι επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 και της οικονομικής κρίσης, που αυτή πυροδότησε, να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ωστόσο, συνολικά η πορεία προς την ανάκαμψη περνάει μέσα από πέντε στάδια. 

 • Η Ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ

  Περισσότερο από το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δηλώνει ότι οι δαπάνες Πληροφορικής το 2020 θα είναι χαμηλότερες απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ για το 2021, το ποσοστό αυτό μειώνεται μεν, αλλά στο διόλου ευκαταφρόνητο 24%.

 • Η αγορά ΤΠΕ στην Ελλάδα

  Έτος σταθεροποίησης για την ελληνική βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών θα είναι το 2021. Το 2020 η αγορά θα έχει αρνητικό πρόσημο 4,4%, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπεται η σταθεροποίηση της, αν και με μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης.

 • Η αγορά Πληροφορικής στην Ελλάδα

  Η ελληνική αγορά Πληροφορικής δεν θα βγει αλώβητη από την πανδημία του COVID-19. Tο αναμενόμενο για φέτος αρνητικό πρόσημο του 7% κινείται σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου η πτώση της αγοράς Πληροφορικής θα είναι της τάξης του 6,8% και στις δύο χώρες.

 • Η αγορά Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

  Η βιομηχανία Τηλεπικοινωνιών - και - στην Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο την περίοδο της πανδημίας, όπου η ανθρώπινη επικοινωνία διεκπεραιώνεται σχεδόν εξολοκλήρου μέσω της τεχνολογίας και των δικτύων. 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ