EITO_Issue15

Η αγορά Πληροφορικής στην Ελλάδα

eitogreece2

Από τους επιμέρους τομείς της εγχώριας αγοράς Πληροφορικής, οι τομείς Υπηρεσιών Πληροφορικής και Λογισμικού αναμένεται να κινηθούν ανοδικά τόσο το 2018, όσο και κατά το επόμενο έτος, ενώ αντίθετη πορεία θα ακολουθήσει ο τομέας Εξοπλισμού (παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη στον χώρο των servers).

Η βιομηχανία Πληροφορικής στην Ελλάδα, παρά την πολιτική και οικονομική αστάθεια των τελευταίων ετών, δείχνει να κινείται -και αυτή- σε ρυθμούς ψηφιακού μετασχηματισμού, ο οποίος με τη σειρά του ενεργοποιεί επενδύσεις σε Τεχνολογικές Υποδομές, Υπηρεσίες Πληροφορικής και Λογισμικό.

Το επίπεδο των δαπανών και της ανάπτυξης στην ελληνική αγορά Πληροφορικής αξιολογείται ως πολύ χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται για την εμπέδωση της τεχνολογικής ανταγωνιστικότητας στις εγχώριες επιχειρήσεις και στην ελληνική οικονομία, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για τόνωση των σχετικών επενδύσεων στο προσεχές μέλλον.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Σημαντικά μειωμένη θα είναι τόσο κατά το τρέχον έτος, αλλά και κατά το 2019, η ελληνική αγορά Εξοπλισμού Πληροφορικής, η οποία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 4,1% το 2018, για να μειωθεί περαιτέρω κατά 9,1% το 2019, με την αξία της να κινείται στα επίπεδα των €479 εκατ. και €434 εκατ. αντίστοιχα.

Η αγορά Πληροφορικής στην Ελλάδα αναμένεται το 2018 να έχει ανάπτυξη 1,5% και η αξία της αγοράς να αγγίξει τα €1,768 δις και το 2019 αναμένεται να φτάσει τα €1,764 διςΗ πτώση κατά το τρέχον έτος συνδέεται -σε μεγάλο βαθμό- με την πολύ καλή επίδοση στον κλάδο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών το περασμένο έτος, οπότε το πρόσημο ήταν έντονα θετικό. Αντίθετα, για το 2018 οι δαπάνες στον εν λόγω τομέα θα υποχωρήσουν κατά 4,8%, με αποτέλεσμα η αξία της αγοράς να κατέλθει στα €224 εκατ. Για δε το 2019, η πτώση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και θα κινηθεί ποσοστιαία στο 15,7%, με την αξία της αγοράς στα €189 εκατ.

Οι επιμέρους κατηγορίες του τομέα (Φορητοί και Σταθεροί Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές για Προσωπική και Επαγγελματική Χρήση) θα καταγράψουν τόσο φέτος, όσο και το επόμενο έτος, χωρίς καμία εξαίρεση, αρνητικά πρόσημα. Ανοδική θα είναι, ωστόσο, η πορεία της αγοράς Tablets στην Ελλάδα, όπου αναμένονται θετικοί ρυθμοί 0,8% το 2018 και 3,5% το 2019.

Στο μεταξύ, έντονα θετική θα είναι και η εικόνα της κατηγορίας Servers, όπου αναμένεται για φέτος ισχυρότατη άνοδος 17,4%, με το πρόσημο να γίνεται αρνητικό, το 2019, κατά 3,7%, γεγονός που διαμορφώνει την αξία της αγοράς στα €54 εκατ. και €52 εκατ. αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά στην αγορά Συστημάτων Αποθήκευσης, η εικόνα αναμένεται να είναι αρνητική και το 2018 και το 2019, με ποσοστά πτώσης 4,5% και 3,2% και την αξία της αγοράς στα €24 εκατ. και €23 εκατ. αντίστοιχα.

Τέλος, αρνητική θα είναι η πορεία της ελληνικής αγοράς Multifunction Printers (MFP), η οποία συνέχισε να επιβραδύνεται και το 2017. Οι μεγάλοι εκτυπωτές λέιζερ -που είναι ικανοί να χειριστούν τις απαιτήσεις πολλών χρηστών- αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών, ενώ οι inkjets το μεγαλύτερο μέρος των αποστολών σε τεμάχια. Οι δαπάνες για τα πολυμηχανήματα στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθούν κατά 16,1% το 2018, ενώ για το 2019 η πτώση θα είναι της τάξης του 9,2%.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Θετική πορεία αναμένεται να εμφανίσει το τρέχον έτος, αλλά και στη διάρκεια του επόμενου, η ελληνική αγορά Υπηρεσιών Πληροφορικής, καθώς οργανισμοί και επιχειρήσεις εφαρμόζουν ψηφιακές τεχνολογίες, που αποσκοπούν στην αύξηση της αποδοτικότητας και των εσόδων.

Ως εκ τούτου χρειάζονται βοήθεια προκειμένου να κατανοήσουν τον τρόπο, με τον οποίο μπορούν να εφαρμόσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες, να αλλάξουν επιχειρηματικά μοντέλα και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες εσόδων.

Η αγορά Υπηρεσιών Πληροφορικής θα ενισχυθεί 3,6% το 2018, ενώ για το επόμενο έτος η άνοδος θα είναι της τάξης του 3,3%. Η δε αξία της αγοράς θα ανέλθει σε €1,004 δις το 2018, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα κινηθεί στα επίπεδα €1,037 δις.

Συνολικά, όλες οι κατηγορίες του τομέα (Projects, Outsourcing, Support & Deploy, Business Consulting & Business Process Outsourcing), χωρίς καμία εξαίρεση, θα έχουν και τα δύο χρόνια θετική επίδοση, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που είχε σημειωθεί και το 2017 επίσης σε όλους τους υπο-τομείς. Η αγορά Υπηρεσιών Πληροφορικής στην Ελλάδα αυξήθηκε 2,5% το 2017, φθάνοντας σε €969 εκατ.

Οι μεγαλύτεροι χρήστες Υπηρεσιών Πληροφορικής είναι οι τομείς των Χρηματοοικονομικών, των Τηλεπικοινωνιών, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της Κυβέρνησης και των Προσωπικών Καταναλωτικών Υπηρεσιών.

Αυτοί οι τομείς θα οδηγήσουν τις δαπάνες στην αγορά Υπηρεσιών Πληροφορικής και κατά τα επόμενα δύο χρόνια, αν και οι χρήστες θα παραμείνουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις επενδύσεις, δίνοντας προτεραιότητα σε λύσεις που προσφέρουν λειτουργική αποδοτικότητα, εξοικονόμηση κόστους και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Μετά από χρόνια αρνητικών προοπτικών και υποβαθμισμένων επιδόσεων λόγω της μακροοικονομικής κατάστασης της χώρας, η συνολική αξία της αγοράς λογισμικού αυξήθηκε 4,2% το 2017. Η αγορά Λογισμικού στην Ελλάδα ακολουθεί πλέον θετική πορεία.

Ανοδική πορεία θα σημειώσει η εγχώρια αγορά Λογισμικού, καταγράφοντας άνοδο 4,8% το 2018 και 2,9% το 2019, με την αξία αγοράς στα €285 εκατ. και €293 εκατ., αντίστοιχα. Οι δαπάνες Λογισμικού επικεντρώνονταν, κυρίως, στις Εφαρμογές και την Ανάπτυξη Εφαρμογών, τους τομείς δηλαδή που οδηγούν τις επιχειρήσεις στον εκσυγχρονισμό και την καινοτομία.

Για το 2018, ο προβλεπόμενος ρυθμός αύξησης 4,8% για την ελληνική αγορά Λογισμικού βασίζεται, κυρίως, στις καλύτερες επιδόσεις του τομέα Εφαρμογών (Applications), οι οποίες θα καταγράψουν αύξηση 6,9%, επηρεάζοντας θετικά το σύνολο της αγοράς. Η κατηγορία Applications Development & Delivery (AD&D) αναμένεται να σημειώσει άνοδο περίπου 3,2% το 2018, ενώ η κατηγορία System Infrastructure Software (SIS) αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3%.

Η προβλεπόμενη βελτίωση στην αγορά Λογισμικού βρίσκεται σε συνάρτηση με τη συνολική βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών στη χώρα και τη σχετική χαλάρωση του περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι επενδύσεις καθοδηγούνται από την επιθυμία να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη και να αναβαθμίσουν την ανταγωνιστική τους ικανότητα.