Η αγορά ΤΠΕ στην Ελλάδα

Οριακή υποχώρηση, η οποία ποσοστιαία μεταφράζεται σε μείωση κατά 0,1% το 2018 και κατά 0,2% το 2019, αναμένεται να καταγράψει η βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα. Σε απόλυτα μεγέθη, η αξία της αγοράς κατά το τρέχον έτος θα κινηθεί στα επίπεδα των €5,518 δις, ενώ το 2019 θα διαμορφωθεί σε περίπου 5,504 δις. Αντίθετα με το σύνολο του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών θα κινηθεί ο τομέας Πληροφορικής, που το 2018 αναμένεται να βελτιώσει τις επιδόσεις του κατά 1,5%, ενώ το επόμενο έτος θα επιστρέψει σε ελαφρά πτωτική πορεία κατά 0,3%, με την αξία της αγοράς να κινείται στο €1,768 δις φέτος και €1,764 δις το 2019. Η εικόνα του τομέα Τηλεπικοινωνιών, από την άλλη, θα είναι αρνητική και τα δύο έτη, υποχωρώντας κατά 0,8% το 2018 και κατά 0,2% το 2019, επιδόσεις που θα φέρουν την αξία της αγοράς στα επίπεδα των €3,750 δις φέτος και €3,741 δις την επόμενη οικονομική χρήση.

Το 2018 η αξία της αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στα €5,518 διςΗ ελληνική αγορά ΤΠΕ, με εξαίρεση το 2014, οπότε πέτυχε θετικές επιδόσεις και το 2017, οπότε παρέμεινε σταθερή, βρίσκεται σε συνεχή καθοδική πορεία από το 2007. Ωστόσο, η αναμενόμενη επίδοση τόσο του τρέχοντος έτους, όσο και του επόμενου, είναι σαφώς καλύτερη των προηγούμενων πτωτικών ετών, καθώς, για παράδειγμα, το 2016 η μείωση ήταν της τάξης του 2,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Συνεπώς, η αναμενόμενη για φέτος, οριακή μόνο, επιβράδυνση του κλάδου ερμηνεύεται ως τάση σταθεροποίησης της συνολικής αγοράς ΤΠΕ, η οποία θα έχει τη διετία 2018 - 2019 και αρκετά φωτεινά σημεία.

Αναλυτικά, η αξία της ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και οι μεταβολές ανά κλάδο παρουσιάζονται στον Πίνακα 2.


* Πρόβλεψη
Πίνακας 2. Αξία Ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, σε εκατ. €. Πηγή: EITO σε συνεργασία με IDC, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 3/2018.

ΤΕΥΧΟΣ15
 • Η Παγκόσμια αγορά ΤΠΕ

  Με εύρωστους ρυθμούς συνεχίζει να μεγεθύνεται η παγκόσμια βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η οποία τόσο το 2018, όσο και το 2019, αναμένεται να καταγράψει θετικό πρόσημο, λειτουργώντας ως καταλύτης για την παγκόσμια ανάπτυξη. 

 • Η Παγκόσμια αγορά ΤΠΕ - Ανάλυση

  Η Μεγάλη Βρετανία θα είναι η ισχυρότερη -σε επίπεδο αξίας αγοράς- οικονομία για τη βιομηχανία ΤΠΕ στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης για το 2018, όπως άλλωστε και για το 2019, με τη Γερμανία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και τη Γαλλία στην τρίτη θέση.

 • Η Ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ

  Το ευνοϊκή δυναμικής της οικονομίας, παράλληλα με τη βελτίωση του αγοραστικού κλίματος μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών, έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Δυτικής Ευρώπης.

 • Η αγορά ΤΠΕ στην Ελλάδα

  Οριακή υποχώρηση, η οποία ποσοστιαία μεταφράζεται σε μείωση κατά 0,1% το 2018 και κατά 0,2% το 2019, αναμένεται να καταγράψει η βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα. 

 • Η αγορά Πληροφορικής στην Ελλάδα

  Από τους επιμέρους τομείς της εγχώριας αγοράς Πληροφορικής, οι τομείς Υπηρεσιών Πληροφορικής και Λογισμικού αναμένεται να κινηθούν ανοδικά τόσο το 2018, όσο και κατά το επόμενο έτος, ενώ αντίθετη πορείαθα ακολουθήσει ο τομέας Εξοπλισμού (παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη στον χώρο των servers).

 • Η αγορά Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

  Παρόμοια εικόνα με αυτή των προηγούμενων ετών θα ακολουθήσει την περίοδο 2018 - 2019 η ελληνική αγορά Τηλεπικοινωνιών, με την αξία της αγοράς να παραμένει υπό πίεση και να διατηρούνται οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ