Έρευνες - Μελέτες

Μέγεθος, ανάλυση, χρωματική κάλυψη τα βασικά κριτήρια για την επιλογή οθόνης

desktoppeople

Ένα πλήθος τεχνικών χαρακτηριστικών, όπως το μέγεθος, η ανάλυση, ο λόγος διάστασης, η χρωματική κάλυψη και η τεχνολογία panel, αποτελούν τα βασικά κριτήρια για την επιλογή της σωστής οθόνης. Ειδικά για τους επαγγελματίες του χώρου, η επιλογή της οθόνης συνιστά σημαντικό εργαλείο δουλειάς. 

Η MMD, εταιρεία τεχνολογίας και brand license partner των οθονών Philips, συγκέντρωσε τα σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες για την επιλογή της σωστής οθόνης.  

Πρώτον και βασικότερο ζήτημα είναι το χρώμα. Σύμφωνα με σχετική αναφορά της εταιρείας, σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, τα χρώματα στην οθόνη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτά των συνδεδεμένων συσκευών (όπως οι εκτυπωτές). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ακριβής αναπαραγωγή των χρωμάτων είναι τόσο σημαντική. Αν και τα 16,7 εκατομμύρια χρώματα που, συνήθως, αναπαράγονται σε μια τυπική οθόνη, ακούγονται πολλά, δεν επαρκούν για τις επαγγελματικές εφαρμογές της γραφιστικής και της φωτογραφίας. Μια καλή οθόνη γι’ αυτό το είδος της εργασίας χρειάζεται να έχει τόσο ευρεία γκάμα χρωμάτων, όσο και εξαιρετική βαθμονόμηση.  

Όπως τονίζει η εταιρεία, ένα άλλο κριτήριο είναι το μέγεθος της οθόνης και ο λόγος διαστάσεων. “Για μια καλή επισκόπηση της δημιουργικής σας εργασίας, συγκρίσεις ή multitasking, επιβάλλεται η επιλογή μιας οθόνης μεγάλου μεγέθους. Οποιαδήποτε οθόνη κάτω των 27’’ δεν προσφέρει το χώρο που χρειάζεται ένας φωτογράφος ή ένας γραφίστας για να εργαστεί. Κατάλληλο μέγεθος για ποιοτική εργασία διαθέτουν οι οθόνες 32’’ ή και 40’’“, προσθέτει η MMD.  

Ο λόγος διαστάσεων πρέπει, επίσης, να λαμβάνεται υπόψη. Οι ευρείες οθόνες είναι πλέον καθιερωμένες, με πολλούς σχεδιαστές να επιλέγουν την αναλογία 16:9, καθώς δεν παρέχει μόνο αρκετό χώρο οριζόντια αλλά και σε ύψος, όπως για παράδειγμα σε σύγκριση με μια οθόνη 21:9. Έτσι, ο χρήστης κάνει λιγότερες κινήσεις στο λαιμό και στα μάτια του, ενώ μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα τα τυπικά μεγέθη εκτύπωσης. 

Ανάλυση 
“Η επιλογή της ανάλυσης είναι λίγο πιο σύνθετη και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε συνδυασμό με το μέγεθος της οθόνης. Είναι αρκετή η ανάλυση Full HD; Ή μήπως οι χρήστες πρέπει να πάνε για την ανάλυση Quad HD ή ακόμα και την 4K; Οι οθόνες QHD έχουν ανάλυση 2560 x 1440 pixels, σε αντίθεση με τη Full HD που έχει 1920×1080. Όσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη, τόσο υψηλότερη πρέπει να είναι η ανάλυση. Δεδομένου ότι οι επαγγελματίες φωτογράφοι και σχεδιαστές ενδιαφέρονται για μεγέθη οθονών άνω των 27 ιντσών, είναι λογικό να επιλέξουν υψηλότερες αναλύσεις, τουλάχιστον QHD”, αναφέρει σχετική αναφορά της MMD. 

Στη συνέχεια έρχεται η τεχνολογία του panel. “Υπάρχουν δύο κοινές τεχνολογίες, οι οποίες είναι εξαιρετικές για γραφιστική εργασία: η VA (Vertical Alignment) και η IPS (In-Plane switching). Και οι δύο προσφέρουν παρόμοιες, εξαιρετικά ευρείες γωνίες θέασης των 178 μοιρών, κάνοντας δυνατή τη θέαση σχεδόν από οποιαδήποτε γωνία”, υπογραμμίζεται στην ίδια αναφορά.