Έρευνες - Μελέτες

Πτώση στο 1ο τρίμηνο για τους servers

serversmarket

Πτωτικές τάσεις παρατηρούνται στην παγκόσμια αγορά των servers, καθώς το 2017 ξεκίνησε με τις πωλήσεις στο 1ο τρίμηνο να παρουσιάζουν πτώση 4,5% σε αξία και να διαμορφώνονται στα €12,5 δις δολάρια, ενώ σε επίπεδο όγκου πωλήσεων η πτώση ήταν της τάξεως του 4,2% στα 2,6 εκατ. τεμάχια.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της Gartner, η οποία επισημαίνει ότι η πτώση οφείλεται στη συγκράτηση που υπήρξε στις κατηγορίες των μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων. Σημειώνει δε ότι η πτώση θα ήταν μεγαλύτερη αν η αγορά της Ασίας - Ειρηνικού δεν κινείτο ανοδικά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε επίπεδο κατασκευαστών, με βάση την αξία των πωλήσεων στην πρώτη θέση βρίσκεται η Hewlett Packard Enterprise (HPE) με μερίδιο αγοράς 24,1%, ακολουθεί η Dell EMC με 19% και στην τρίτη θέση - και σε μεγάλη απόσταση - βρίσκεται η ΙΒΜ με 6,6%, ενώ σε απόσταση αναπνοής είναι η Cisco, επίσης, με 6,6%. Την πεντάδα κλείνει η Lenovo με μερίδιο 5,8%.

Η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική με βάση τον αριθμό των πωληθέντων servers, καθώς εκεί η Dell EMC ανεβαίνει στην πρώτη θέση με μερίδιο 17,9%, ακολουθούμενη από την HPE που είναι στο 16,8%, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Huawei με 6%. Τέταρτη η Lenovo με 5,6% και την πεντάδα κλείνει η Inspur Electronics με 5,4%.