Η Αθήνα 24η μεταξύ των 40 πιο ώριμων τεχνολογικά πόλεων

Έρευνες - Μελέτες

18 Νοεμβρίου 2014

Στοιχεία τεχνολογικά ώριμης πόλης αποκτά η ελληνική πρωτεύουσα, με την Αθήνα να καταλαμβάνει την 24η θέση μεταξύ 40 πόλεων ανά τον κόσμο, που διακρίνονται για την ωριμότητα στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Οι θετικότεροι δείκτες είναι η υψηλή ποιότητα του κινητού ευρυζωνικού δικτύου και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των πολιτών. Στον αντίποδα, ως ανασταλτικοί παράγοντες αναγνωρίζονται η χαμηλή ποιότητα του σταθερού ευρυζωνικού δικτύου και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Ξεπερνά πόλεις, όπως το Πεκίνο, η Κωνσταντινούπολη, το Γιοχάνεσμπουργκ και το Μπουένος ΆιρεςΣύμφωνα, με έκθεση Networked Society City Index 2014 της Ericsson, που παρουσιάζει την ωριμότητα των πόλεων στη χρήση ΤΠΕ, η επίδοση της Αθήνας στην 24η θέση της κατάταξης, ξεπερνά πόλεις, όπως το Πεκίνο, η Κωνσταντινούπολη, το Γιοχάνεσμπουργκ και το Μπουένος Άιρες.

Συνολικά, η ελληνική πρωτεύουσα παρουσιάζει ικανοποιητικές επιδόσεις σε ό, τι αφορά την προσιτότητα των ΤΠΕ και τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τη χρήση των ΤΠΕ, καθώς επίσης και στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν.

Οι πέντε κορυφαίες πόλεις παραμένουν οι ίδιες: Στοκχόλμη, Λονδίνο, Παρίσι, Σιγκαπούρη και Κοπεγχάγη, αν και το Παρίσι ξεπέρασε τη Σιγκαπούρη και καταλαμβάνει, πλέον, την 3η θέση της κατάταξης. Οι εννέα νέες πόλεις, που προστέθηκαν στην έκθεση για το 2014 για πρώτη φορά - εκτός από την Αθήνα - είναι το Βερολίνο, το Μόναχο, η Βαρκελώνη, η Ρώμη, η Βαρσοβία, η Μασκάτ, το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι. Μεταξύ αυτών, το Μόναχο βρίσκεται ψηλότερα στην κατάταξη, ακολουθούμενο από το Βερολίνο και τη Βαρκελώνη.

Comparison of ICT maturity to triple bottom line performance for all index cities. Newly added cities are marked with stars in the ranking list. Πηγή: Networked Society City Index 2014, Ericsson

Ευρήματα
Ένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι το γεγονός ότι πόλεις με χαμηλή ωριμότητα, ως προς τις ΤΠΕ, βελτιώνουν τις επιδόσεις τους ταχύτερα από ό,τι πόλεις με υψηλό βαθμό ωριμότητας, δείχνοντας ότι τις πλησιάζουν. Επιπλέον, πολλές πόλεις έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν αλματωδώς και να ξεπεράσουν άλλες, αποφεύγοντας δαπανηρές και ήδη παρωχημένες φυσικές υποδομές και αξιοποιώντας απευθείας καινοτόμες εφαρμογές, που στηρίζονται σε προηγμένη τεχνολογία κινητής επικοινωνίας.

Ένα νέο στοιχείο της φετινής έκθεσης είναι η συμπερίληψη τριών προβλέψεων σχετικά με το μέλλον των πόλεων, που προέρχονται από νέες τεχνολογίες και εφαρμογές ΤΠΕ:

“Έξυπνοι” πολίτες
Οι άνθρωποι και όχι οι θεσμοί είναι αυτοί που προάγουν την αστική πρόοδο σε μεγαλύτερο βαθμό, με πιο ανοικτές δημόσιες υπηρεσίες και μοντέλα διακυβέρνησης να χαρακτηρίζουν αυτή την μετατόπιση εξουσίας.

Επαναπροσδιορισμός του ΑΕΠ
Με τη μετακίνηση προς ένα νέο μοντέλο συνεργατικής οικονομίας, οι ΤΠΕ παρέχουν ευκαιρίες για δημιουργία περισσότερης αξίας από λιγότερους πόρους και ως εκ τούτου, απαιτούν την προσαρμογή του ΑΕΠ, ώστε να αντικατοπτρίζει τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης της κοινωνίας.

Δύναμη της συνεργασίας
Οι αυριανοί οργανισμοί δικτύωσης θα είναι πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί, χάρη στη συνεργασία. Αναλόγως θα εξελιχθούν οι επικρατούσες συνθήκες για τη διαχείριση του αστικού ιστού, με αποτέλεσμα να απαιτούνται αλλαγές στη νομοθεσία και τη διακυβέρνηση.

Η έκθεση
Η έκθεση ταξινομεί 40 πόλεις, βαθμολογώντας τις ως προς την ωριμότητά τους στη χρήση ΤΠΕ, αξιολογώντας τις επενδύσεις σε ΤΠΕ και τις συνακόλουθες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις, το λεγόμενο “τριπλό αποτέλεσμα”.

Οι 40 πόλεις, που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη είναι οι εξής: Αθήνα, Άμπου Ντάμπι, Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Βερολίνο, Βομβάη, Γιοχάνεσμπουργκ, Δελχί, Ελσίνκι, Κάιρο, Καράτσι, Κοπεγχάγη, Κωνσταντινούπολη, Λάγος, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Μανίλα, Μασκάτ, Μόναχο, Μόσχα, Μπουένος Άιρες, Νέα Υόρκη, Ντάκα, Ντουμπάι, Όσλο, Παρίσι, Πεκίνο, Πόλη του Μεξικού, Ρώμη, Σαγκάη, Σαο Πάολο, Σεούλ, Σιγκαπούρη, Σύδνεϋ, Στοκχόλμη, Ταϊπέι, Τζακάρτα, Τόκιο και Χονγκ Κονγκ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ