Έρευνες - Μελέτες

Στα επίπεδα των $2,65 τρις, η παγκόσμια αγορά Πληροφορικής το 2020

technologyhand12

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα κινηθούν στα επίπεδα του 3% - κατά μέσο όρο ετησίως - θα συνεχίσει να διευρύνεται, τουλάχιστον έως το 2020, η παγκόσμια αγορά Πληροφορικής. Για το τρέχον έτος, η παγκόσμια δαπάνη για υπηρεσίες και προϊόντα ΙΤ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα $2,4 τρις το 2017, αυξημένη κατά 3,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Με ρυθμό ανάπτυξης 3,3% σε σχέση με το 2016 αναμένεται να διευρυνθεί, το 2017, η παγκόσμια δαπάνη για ΙΤΣυνολικά, σύμφωνα με την IDC, η αγορά θα μεγεθύνεται κατά μέσο όρο κατά 3,3% ετησίως έως το 2020, με τη δαπάνη για προϊόντα και υπηρεσίες Πληροφορικής να εκτιμάται στα  $2,65 τρις το 2020, όπως αναφέρεται σε επικαιροποιημένο σχετικό report (Worldwide Semiannual IT Spending Guide).

Στυλοβάτης των δαπανών για προϊόντα και υπηρεσίες Πληροφορικής θα παραμείνει ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (τραπεζικές, ασφαλιστικές, επενδυτικές υπηρεσίες) και ο τομέας της βιομηχανίας. Αυτοί οι κλάδοι, από κοινού, θα παράγουν περίπου το ένα τρίτο των εσόδων (30%) της παγκόσμιας αγοράς IT σε όλη τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Οι συγκεκριμένοι τομείς είναι, άλλωστε, αυτοί που πρωταγωνιστούν στην εν εξελίξει διαδικασία του ψηφιακού  μετασχηματισμού. Οι Τηλεπικοινωνίες, ο κλάδος των επαγγελματικών υπηρεσιών και ο τομέας του Δημοσίου, επίσης, αναμένεται να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών των προϊόντων και υπηρεσιών Πληροφορικής.

Οι δε κλάδοι, που θα δουν την ταχύτερη αύξηση των δαπανών για ΙΤ έως το 2020, θα είναι αυτός των επαγγελματικών υπηρεσιών, της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και των τραπεζών.

Στο μεταξύ, ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% του συνόλου των εσόδων της Πληροφορικής θα προέλθει από τις αγορές των καταναλωτών, αν και οι καταναλωτικές δαπάνες θα είναι σχεδόν επίπεδες έως το 2020, καταγράφοντας μέση ετήσια ανάπτυξη 0,3% κατά μέσο όρο για όλη την περίοδο αναφοράς.

Επιδόσεις
Σε γεωγραφικό επίπεδο, η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) θα είναι η μεγαλύτερη αγορά για προϊόντα και υπηρεσίες Πληροφορικής, δημιουργώντας πάνω από το 40% του συνόλου των εσόδων έως το 2020. Η Δυτική Ευρώπη θα συγκεντρώσει ένα ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το 20% της παγκόσμιας αγοράς IT, ακολουθούμενη από την περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας). Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές θα είναι η Λατινική Αμερική (5,3% μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης), με την περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) να έπεται και τις ΗΠΑ να ακολουθούν (έκαστη περιοχή με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 4%). Οι δαπάνες Πληροφορικής στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν τα  $920 δις το τρέχον έτος και να προσεγγίσουν το ορόσημο του $1 τρις το 2020.

Αν και ο τομέας των Υπηρεσιών Πληροφορικής, όπως η ανάπτυξη εφαρμογών, θα είναι η μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών το 2017 ($275 δις), ο κλάδος του Λογισμικού θα βιώσει μια σημαντική αύξηση (7,9% κατά μέσο όρο ετησίως), για να γίνει η μεγαλύτερη κατηγορία το 2020. Οι Επιχειρηματικές Υπηρεσίες θα πετύχουν, επίσης, υγιή ανάπτυξη κατά την περίοδο πρόβλεψης (6% μέση ετήσια ανάπτυξη).

Μικρές εταιρείες
Όσον αφορά το μέγεθος των εταιρειών, πάνω από το 45% του συνόλου των δαπανών Πληροφορικής σε όλο τον κόσμο θα προέρχονται από πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (πάνω από 1.000 εργαζόμενους). Η δε κατηγορία των μικρών εταιρειών (με 1-9 εργαζόμενους) θα εισφέρει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των IT δαπανών σε όλη την περίοδο αναφοράς.